01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejdříve inventura, poté pojišťění

Rada Pardubického kraje vyhlásila na podzim roku 2002 výběrové řízení na získání makléře pro oblast pojištění celého majetku Pardubického kraje. Toto výběrové řízení již proběhlo. Jak uvedl 1. zástupce hejtmana Pardubického kraje Ing. Michal Rabas, výběrové řízení bylo pouze podpůrné (podle zákona...

Rada Pardubického kraje vyhlásila na podzim roku 2002 výběrové řízení na získání makléře pro oblast pojištění celého majetku Pardubického kraje. Toto výběrové řízení již proběhlo.

Jak uvedl 1. zástupce hejtmana Pardubického kraje Ing. Michal Rabas, výběrové řízení bylo pouze podpůrné (podle zákona č. 199/1994 Sb., o veřejných zakázkách). Makléř (respektive jeho služby), kterého si radní vybrali, pracuje pro kraj zdarma. "Makléř je z Pardubic. Upřednostňovali jsme, aby firma, která bude pro kraj připravovat novou nabídku k pojištění, byla místní," pokračoval Ing. Michal Rabas.

Majetek jako celek

Základní práce makléře spočívá ve správné inventuře jednak dosud pojištěného majetku, jednak nepojištěného majetku. Inventura probíhá v úzké spolupráci s majetkovým odborem a finančním odborem Krajského úřadu Pardubického kraje. Spolupracují zejména při vytipovávání majetku, popisu jeho stavu a návrhu na další postup při pojištění.

Princip je v tom, že konkrétní vlastník, tj. Pardubický kraj, chce majetek v jednom resortu pojistit jako celek. A z toho vyplývá určitá výhoda. V případě správné inventury a zadání je pro maklé- ře i pro pojišťovnu zajímavější, když nepojišťuje jeden objekt, ale pojišťuje kupříkladu sto objektů. V oněch sto objektech se dá skrýt určitá míra rizika na straně jedné a na straně druhé se dá zhodnotit technický stav například budov, které jsou předmětem pojištění. V tomto smyslu i rozsah pojištění bude odpovídat tomu, co Radě Pardubického kraje makléř předloží. To samé bude platit v případě osobních automobilů.

"Dříve byla auta pojištěna podle místa instituce, roztříštěně. V současné době kraj vlastní vozový park, který čítá stovky automobilů. Podléhají zákonnému pojištění, některé i havarijnímu. To jsou vozy například rychlé záchranné služby, vozidla životně nutná pro integrovaný záchranný systém apod. I to makléř zdokumentuje včetně jejich stavu. Dále už nyní víme, že zámek v Pardubicích má pojištěné sbírky, ale budova pojištěná není. To potřebujeme zjistit v celém kraji a vyřešit," vysvětloval 1. zástupce hejtmana.

Kraj má ohromný rozsah nemovitého i movitého majetku. Konkrétně vlastní: Zámek v Pardubicích, Východočeskou galerii, Krajskou knihovnu, regionální muzea v Chrudimi a ve Vysokém Mýtě, pak pět nemocnic - Krajskou nemocnici Pardubice, nemocnice v Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a v Ústí nad Orlicí, dále léčebny dlouhodobě nemocných, ústavy sociální péče. Je to zhruba asi třicet zařízení, která jsou jeho majetkem. K tomu patří ještě asi sto třicet škol, také majetek správy a údržby silnic.

"Máme sto šedesát zařízení, což je majetek v hodnotě zhruba sedmi až deseti miliard korun. V našich zařízeních pracuje více než třináct tisíc zaměstnanců. Pardubický kraj je tedy dominantním zaměstnavatelem," dodává Ing. Michal Rabas.

První konkrétní informace makléřské firmy Rada Pardubického kraje vyslechne 30. června tohoto roku. Makléř navrhne postup, který majetek, jakým způsobem, dohromady či odděleně a u kterého pojišťovacího ústavu pojistit. Nové pojištění má být funkční od 1. ledna 2004. Většina majetku je kryta stávajícími platnými pojistnými smlouvami s běžnou výpovědní lhůtou, které se mohou po dvou měsících vypovědět a sjednat pojištění nové.

Výběrové řízení

"Dvě věci jsou složité. Za prvé, současný pojišťovací trh asi není v jednoduché situaci, zvlášť po povodních. Řada pojišťoven hledá zajistitele pro svůj sektor, takže některé majetky se pojišťují těžce. Proto předpokládáme, že makléř je vytipuje. Za druhé, chceme míru rizika rozložit na několik pojišťovacích ústavů. Už víme, že to bude pojistka nad půl miliónu korun. Protože to jsou veřejné prostředky, bude probíhat transparentní veřejné výběrové řízení pojišťovacích ústavů. Pokud návrh makléře radní přijmou, vyhlásíme na určité okruhy majetku jako celky výběrová řízení pro pojišťovny. Předpokládáme, že nám nabídnou výhodné podmínky a budou se snažit získat jednotlivé okruhy krajského majetku ve svůj prospěch. Majetek chceme rozdělit a pojistit podle typu. Například pojistíme u jednoho pojišťovacího ústavu všechny automobily. Nezáleží na místě a instituci, to znamená sanitky ze všech nemocnic společně s auty ve školství i v kulturních zařízeních, stejně tak typy budov, sbírek a podobně," konstatoval 1. zástupce hejtmana Pardubického kraje.

Jana Kracíková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down