01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odměny pro obce s bonusy

Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s., přistoupila v posledním čtvrtletí roku 2002 k úpravě odměn pro obce, které se na základě smluv podílejí na zajištění zpětného odběru a recyklace odpadů z obalů. V současné době je v systému EKO-KOM zapojeno zhruba 3700 obcí s asi 9 milióny obyvatel....

Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s., přistoupila v posledním čtvrtletí roku 2002 k úpravě odměn pro obce, které se na základě smluv podílejí na zajištění zpětného odběru a recyklace odpadů z obalů.

V současné době je v systému EKO-KOM zapojeno zhruba 3700 obcí s asi 9 milióny obyvatel. Jde o následující změny:

- zvýšení odměn za třídění a zajištění využití plastových obalových odpadů o zhruba18 % oproti původní sazbě. Aktuální sazby jsou uvedeny v tab. 1.

  obr

- zavedení bonusových složek odměn

Bonusové složky zvyšují celkovou odměnu za třídění obalových odpadů. Slouží jako motivační nástroj k optimalizaci a zvýšení účinnosti systémů třídění komunálních odpadů v obcích. Stávající bonusy mohou zvýšit celkovou odměnu pro obec až o 63 %.

Pro další rozvoj tříděného sběru využitelných složek komunálního odpadu, včetně obalů je nutné rozšíření sítě sběrných míst pro občany zhruba na dvojnásobek dnešního stavu. Bonus by měl pomoci obcím k rozšíření sběrné sítě. Rozsah bonusu je uveden v tab. 2.

  obr

- Vzhledem k neuspokojivé situaci s odbytem skla v ČR chce EKO-KOM, a. s., podpořit zavedení dvousložkového sběru skla (bílé a barevné), to znamená tak, jak byl sběr prováděn ještě před několika lety. Proto byl stanoven bonus, který by měl pomoci obcím tento sběr zavést. Bonus je prozatím stejný pro všechny obce, bez rozdílů v počtu obyvatel (viz tab. 3).

  obr

Ne všechny obce v ČR mají zavedený tříděný sběr jako třísložkový (sbírají současně plasty, sklo i papír). Pro rozšíření sběru těchto hlavních využitelných komodit v obcích byl zaveden speciální bonus (tab. 4).

  obr

- hh -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down