01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČIPOVÁNÍ PSŮ JE VÝHODNÉ PRO ZVÍŘATA, JEJICH MAJITELE I OBCE

O zhruba 1,6 miliónu korun se v Českých Budějovicích během jediného roku zvýšil příjem do jejich rozpočtu ve formě poplatků za psy, jakmile tam vyhláška města zavedla čipování těchto čtyřnohých miláčků zdarma a navíc ještě jejich majitelům po dobu tří let snížila základní tisícikorunový poplatek na...

O zhruba 1,6 miliónu korun se v Českých Budějovicích během jediného roku zvýšil příjem do jejich rozpočtu ve formě poplatků za psy, jakmile tam vyhláška města zavedla čipování těchto čtyřnohých miláčků zdarma a navíc ještě jejich majitelům po dobu tří let snížila základní tisícikorunový poplatek na pouhých 700 korun ročně.

"Majitelé psů si uvědomili výhody, které jim a jejich zvířatům čipování poskytuje, takže se počet evidovaných psů za rok zvýšil z přibližně 4300 na zhruba 6700," vysvětluje vedoucí odboru ochrany životního prostředí českobudějovického magistrátu Ing. Svatopluk Mika. Vyšší příjmy z poplatků za psy jihočeské metropoli umožnily instalovat nové odpadové koše a také zdarma nabídnout všem majitelům evidovaných psů po 400 sáčcích na sběr exkrementů po jejich miláčcích. Z vybraných poplatků se v Českých Budějovicích rovněž hradí veterinárním lékařům čipování a byl za ně vybudován i první tzv. psí park.

Bez zánětů a infekcí

Když vedoucí magistrátního odboru ochrany životního prostředí hovoří o výhodách čipování, je zajedno s Ing. Alexem Caklem, ředitelem firmy Maria Vet, s. r. o., která na český trh dodává veterinární mikročipy systému EURO I.D. - TROVAN ke značení zvířat i majetku občanů. Mikročip se v transponderu - trubičce o průměru zhruba dvou a délce přibližně deseti milimetrů - injekčně vpraví zvířeti do svaloviny, kde, na rozdíl například od tetování, zůstává až do konce jeho života. Odstranění mikročipu z tkáně je prakticky vyloučeno, jeho lokalizace je obtížná a případný chirurgický zákrok by na zvířeti zanechal stopy. Záněty, obranné reakce, infekce či ztráty mikročipů nebyly zaznamenány, tvrdí ředitel společnosti Maria Vet, což dokládá i na úspěšných výsledcích tohoto způsobu značení více než 30 tisíc očipovaných psů v Centrální databázi ČR a přes 100 tisíc aplikovaných transponderů v naší zemi.

Majitele lze dohledat

Ing. Svatopluk Mika velký důraz klade na hlavní výhodu tohoto nezaměnitelného značení psů: Jejich majitele lze totiž vždy dohledat. Každý mikročip v sobě nese vlastní desetimístný alfanumerický a nesmazatelný ID kód, který je uložen do databáze města, kde je čipování psů zavedeno. Se souhlasem majitele lze tento kód přenést i do centrální republikové databáze přístupné rovněž na internetu (www.identifikace.cz). Existují i mezinárodní databáze systému RFID TROVAN, takže majitel psa má nepoměrně větší naději, že se se svým zaběhlým či ukradeným miláčkem nakonec přece jen shledá.

V Českých Budějovicích, ale dnes už také v sedmi desítkách dalších měst, kde se psi čipují, je zavedenou praxí, že nalezený pes je vždy zkontrolován přenosnou čtečkou. I v "terénu" je tak městská policie schopna čipovaného psa identifikovat během pouhých dvou minut. Zvíře se pak už nepřeváží do útulku, ani není podrobeno stresujícím procedurám, jako je karanténa, veterinární vyšetření, injekce apod., nýbrž se rovnou předá svému majiteli. Také pokud pes někoho napadne, lze ihned zjistit zodpovědnou osobu, která může okamžitě dodat potřebné doklady o vyšetřeních a vakcinaci zvířete.

Chovatelé ušetří

V Českých Budějovicích majitel za očipování svého psa neplatí ani korunu, neboť tamní magistrát uzavřel smlouvu se šesti veterinárními lékaři, jimž za každý takový zákrok sám uhradí 410 korun. V jiných městech se za očipování psa u veterináře obvykle platí od 350 do 450 korun, ale všude se za takto označené zvíře snižují či promíjejí poplatky.

Ing. Svatopluk Mika zdůrazňuje, že systém čipování je jen jedním krokem z několika při řešení problematiky psů zejména v městských lokalitách. "Vlastní čipování vše nevyřeší, ale v mnohém pomůže a nastaví jasné řešení mnoha dalších problémů," dodává s tím, že je připraven poradit pracovníkům obecních a městských úřadů i při přípravě příslušné vyhlášky o čipování psů.

IVAN RYŠAVÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down