01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Role přísedících u soudu je velmi důležitá

Od loňského roku zákon č. 6/2002 Sb. nově upravuje volbu přísedících u soudů. Jak zákon stanoví, do okresních soudů volí přísedící členové zastupitelstva obcí v působnosti příslušného okresního soudu. V hlavním městě je to vždy zastupitelstvo městské části, ve které se soud nachází. Do krajských...

Od loňského roku zákon č. 6/2002 Sb. nově upravuje volbu přísedících u soudů. Jak zákon stanoví, do okresních soudů volí přísedící členové zastupitelstva obcí v působnosti příslušného okresního soudu. V hlavním městě je to vždy zastupitelstvo městské části, ve které se soud nachází. Do krajských soudů volí přísedící členové zastupitelstva krajů, v Praze - pro Městský soud - zástupci magistrátu.

Přísedící mají mandát, tedy jsou zvoleni, na čtyři roky. Vždy dva přísedící a předseda (soudce z povolání) tvoří např. u krajských soudů a Městského soudu v Praze senáty 1. stupně, které se zabývají nejtěžší trestnou činností. Zákon ukládá, že by přísedící neměli zasedat více než dvacetkrát do roka. Proto musí předseda příslušného soudu vždy s náležitým předstihem požádat zastupitelstvo v místě svého působení o navržení a schválení potřebného počtu přísedících.

Naprosto bezúhonný člověk

Například Městský soud v Praze, jak jsme se dozvěděli od jeho místopředsedy Bohuslava Horkého, potřebuje pro plynulý chod své práce 200 přísedících. Jen v minulém roce schválil pražský magistrát čtyřicet nových, protože řadě bývalých končil mandát.

Přísedícího k soudu navrhují jednotliví členové zastupitelstva. Musí to být osoba naprosto bezúhonná s čistým výpisem z trestního rejstříku. Člověk, který má důvěru i dalších členů zastupitelstva. A jak ukládá zákon, musí být starší dvaceti pěti let. Navržení kandidáti jsou předloženi k posouzení soudu, zda ten má o určitou osobu zájem. V případě, že ano, jsou zastupitelstvem schváleni.

Náročná funkce

K čemu všemu by měli členové zastupitelstva při navrhování a následném schvalování nových přísedících hlavně přihlížet? Vybírat kvalitní lidi a vybírat je s přehledem. Soudní jednání jsou často zdlouhavá, trvají dny i týdny. Pro občana v produktivním věku není snadné se na tak dlouho uvolňovat ze zaměstnání. Je proto pochopitelné, že převážnou část přísedících u soudu tvoří občanů v důchodovém věku, senioři. Rozhodně to není na závadu, protože jejich životní zkušenosti a nabytá moudrost jsou pro soud nemalým přínosem. Přesto by však měla zastupitelstva příslušných úřadů při schvalování přihlížet i k jejich zdravotnímu stavu, protože funkce přísedícího je často velice náročná nejen na čas, ale také na fyzické síly člověka.

Jakmile je přísedící soudu zastupitelstvem schválen, je povinen složit do rukou předsedy soudu, k němuž byl zvolen, tento slib: "Slibuji na svou čest a svědomí, že se budu řídit právním řádem České republiky, že jej budu vykládat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a že v souladu s ním budu rozhodovat nezávisle, nestranně a spravedlivě". Slib se neopakuje, byl-li přísedící zvolen znovu.

Přísedícím k soudu může být pro určitý okres nebo obvod zvolen jen občan, který je zde přihlášen k trvalému pobytu nebo zde pracuje. Je-li v obvodu příslušného soudu více zastupitelstev nebo patří-li do tohoto obvodu více krajů, stanoví předseda soudu potřebný počet přísedících zvlášť pro jednotlivá zastupitelstva. Přihlíží se vždy k počtu obyvatel v obci, městské části, kraji či území.

Laická kontrola justice

Soudy mají zájem, aby přísedící byli odborníky nejrůznějších oborů, ale rozhodně to není podmínkou pro zvolení. Přísedící u soudu je vlastně hlasem lidu, na něm je, aby vyjádřil neodborný názor, ale přitom názor kvalifikovaný a rozumný. Například, zda člověk, na kterého byla při přepadení namířena zbraň, měl právo se svojí zbraní aktivně bránit apod. K tomu je pak třeba, více než odborné vzdělání, tzv. selský rozum, spravedlivé a objektivní posouzení celé skutečnosti. Naopak jsou odborné kauzy z bankovního sektoru, lékařského prostředí a jiné, kde jsou odborné znalosti přísedícího a otázky kladené se znalostí věci více než užitečné.

Jejich hlas je stejně důležitý jako hlas soudce z povolání. Není výjimkou, že pokud jde o otázku viny či výši trestu, oba přísedící, kteří společně s profesionálním soudcem tvoří senát soudu, jej přehlasují. Na obojí mohou mít jiný názor než předseda senátu. Samozřejmě klasické právní posouzení je vždy na soudci - profesionálovi, ale k otázce vinen či nevinen se mohou přísedící vyjadřovat naprosto rovnoprávně.

Stejně jako předseda senátu si musí prostudovat veškeré podkladové materiály pro jednání soudu, celý spis (to není záležitost nikterak jednoduchá, např. u Městského soudu v Praze není výjimkou, že tento spis má tisíc i více stran) a během jednání klást svědkům i obžalovaným otázky. Společně s předsedou senátu se pak musí zasloužit o kvalifikované, rozumné a spravedlivé posouzení celého případu ze všech možných hledisek. A úkol to není lehký. Vždyť nyní se například i u okresních a obvodních soudů projednávají kauzy, v nichž jde o škodu až do pěti miliónů korun apod.

EVA SADÍLKOVÁ

Role přísedících je velmi důležitá. Vnášejí do jednání soudu občanský prvek. Je to jakási laická forma kontroly justice.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down