01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

BEZ POMOCI STÁTU SÍDLIŠTÍM HROZÍ ÚPADEK

"Bude-li státní program regenerace panelových sídlišť pokračovat v řádu stovek miliónů korun, které mohou být na tyto účely ročně formou podpory přiděleny, bude jeho přínos pro nápravu sídlišť, v nichž žije třetina obyvatelstva, důležitým startovacím přínosem. V opačném případě hrozí v této oblasti...

"Bude-li státní program regenerace panelových sídlišť pokračovat v řádu stovek miliónů korun, které mohou být na tyto účely ročně formou podpory přiděleny, bude jeho přínos pro nápravu sídlišť, v nichž žije třetina obyvatelstva, důležitým startovacím přínosem. V opačném případě hrozí v této oblasti další stagnace a pokračování trendu diferenciace mezi úrovní bydlení na sídlištích a jinými formami bydlení. Dosud tento trend nebyl kvůli nedostatku volných bytů na trhu naštěstí příliš markantní. Avšak v souvislosti s očekávaným uvolněním tohoto trhu lze během dalších let v republice očekávat pronikavější zhoršování stavu panelových sídlišť." Tak hodnotí význam státní podpory proměn sídlišť jako plnohodnotných urbanistických celků měst Ing. Miroslav Pauch, bývalý koordinátor projektu regenerace olomouckého sídliště Úzké díly - Mačkalov.

V tomto sídliště žije 5085 lidí, tedy zhruba pět procent obyvatel Olomouce. Sídliště bylo postaveno v letech 1975 až 1991 a v celkem 69 panelových domech jsou v něm klasické byty 3+1 (70 m2) a 2+1 (50 m2). Předností Úzkých dílů - Mačkalova je, že prozatím nepřicházejí o obyvatele v produktivním věku, neboť tam dochází k plynulé generační obměně.

Projekt regenerace sídliště, na němž Ateliér Bonmot zahájil práce v září 2001, si klade za cíl ve spolupráci s místními obyvateli řešit zejména harmonizaci dopravy, včetně zajištění dostatku parkovacích míst úpravou uličních profilů či lepším napojením sídliště na město. Podle projektu budou ulice mezi parkovacími místy osázeny alejemi stromů a kolem jednotlivých domů vzniknou polosoukromé prostory. Srdcem sídliště se stane "Park malého prince", plný zeleně a nabízející možnost nejrůznějších aktivit pro děti a mládež. Změn dozná i občanská vybavenost sídliště. Například nevyužívanou výměníkovou stanici nahradí služebna městské policie, na park naváže kavárna, v sídlišti bude postavena kaple apod.

Projekt regenerace sídliště nezahrnuje rekonstrukci bytů. Přesto však definuje některé hlavní zásady, jimiž by se úpravy bytových domů měly řídit. Tak například nebude povolováno zvyšování počtu bytů ve střešních nástavbách, ploché střechy se doporučuje využít pro odpočinek a společenský život, podpoří se přeměna přízemních bytů na doplňující občanskou vybavenost apod.

Během loňska město je do Parku malého prince už vložilo zhruba osm miliónů korun, včetně 1,8 miliónu ze státní podpory. Náklady na celkovou sídlišť regeneraci jsou propočteny na 80,6 miliónu korun, přičemž harmonogram předpokládá realizaci jednotlivých opatření během sedmi až osmi roků. Loni město čerpalo státní dotaci 1,798 miliónu korun. Pro letošní rok už je připravena další etapa výstavby parku, jejíž zahájení závisí na výši podpory ze státního programu regenerace sídlišť. Harmonogram projektu předpokládá, že letos pro regeneraci sídliště Úzké díly - Mačkalov z příslušného státního programu přijde podpora ve výši 7,3 miliónu korun. Zpracována už je také projektová dokumentace na první část úprav dopravní infrastruktury. Náklady na projekt jsou až na výjimky veřejné, a proto se předpokládá jejich financování převážně z veřejných zdrojů. Počítá se s tím, že ze 70 procent náklady pokryjí dotace ze státního programu regenerace sídlišť a zbytek bude dofinancován z investičního rozpočtu, případně i z městského Fondu bytové výstavby. Doplňující občanská vybavenost bude zhruba ve výši sedmi miliónů korun uhrazena soukromými investory.

Také v sídlišti Úzké díly - Mačkalov se do přípravy projektu regenerace zapojili místní obyvatelé. Byla vytvořena občanská pracovní komise, která nejenže dohlížela na zapracování připomínek obyvatel z veřejných projednávání do projektu, ale sama také iniciovala řešení konkrétních problémů. V tomto směru se osvědčila koordinátorská role Centra pro komunitní práci střední Morava.

- rš -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down