01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

POVRCHOVÉ PLÍSNĚ - PROBLÉM BUDOUCNOSTI A JEHO ŘEŠENÍ

V současné době se na domácím trhu používají většinou vnější kontaktní zateplovací systémy s izolantem na bázi pěnového polystyrenu, a to s různými finálními povrchovými úpravami stěrkovými omítkami - od minerálních přes disperzní až po silikátové a silikonové. Uvedené omítky jsou nejrůznějšího...

V současné době se na domácím trhu používají většinou vnější kontaktní zateplovací systémy s izolantem na bázi pěnového polystyrenu, a to s různými finálními povrchovými úpravami stěrkovými omítkami - od minerálních přes disperzní až po silikátové a silikonové.

Uvedené omítky jsou nejrůznějšího původu a kvality. K bezesporu nejrozšířenějším patří omítky disperzní, a to pro svou dobrou zpracovatelnost, širokou barevnost a necitlivost na změny teplot při zpracování (problematické je to např. u silikátových omítek). Jednou z vlastností, o níž se příliš nemluví, je jejich chemicky neutrální charakter - pH 5,8 až 6,9. Tento fakt však v praxi znamená, že přirozená ochrana proti uchycení plísní a mikroorganismů je v porovnání s pH 10,5 až 11,6 u ostatních omítek na minerální bázi nižší. Tato nepříjemná vlastnost je do určité míry eliminována přídavkem protiplísňové přísady již od výrobce. Ve spojení se skutečností, že v trvale vlhkém prostředí (to je na povrchu vnějších kontaktních zateplovacích systémů na vhodně orientovaných stranách vždy) povrch omítek mírně měkne, je uchycení plísní a mikroorganismů poměrně snadné.

Ideálním povrchem je tedy stěna, orientovaná na sever nebo severozápad, zastíněná porostem a obtékaná potokem.

Průměr je sedm let

Vzhledem k tomu, že stavební chemie je obecně drahá, je možno mít zejména u levných materiálů neurčitého původu podezření, že přísada použita nebyla. Ani použití přísad dlouhodobě neřeší daný problém, protože vlivem působení povětrnostních vlivů dochází k postupné degradaci omítek a vymizení účinku přísad. Časový horizont je od několika let až po zhruba osm let. V Německu, kde se uvedený jev podrobně zkoumá, je průměrná doba, kdy se první plísně objeví, asi sedm let. Kromě esteticky nepřijatelného vzhledu je intenzívní výskyt plísní rizikem především pro alergické osoby, protože plísně (resp. jejich spory) se do bytů dostávají i okny například při větrání.

Sanace je možná pouze tehdy, je-li zaplísněná pouze povrchová vrstva a spodní vrstvy vnějších kontaktních zateplovacích systémů jsou intaktní.

Příklad z Ostravy

Na bytovém panelovém domě typu T06B bylo v roce 1994 provedeno kromě jiných prací i dodatečné zateplení objektu systémem LOBA s disperzní povrchovou úpravou. Dům stojí v Zábřehu na Čujkovově ulici (v části Ostrava - jih), kde je znečistění ovzduší velmi silné. Silný provoz bezprostředně vedle domu, park za ním a otevřená severozápadní fronta jej téměř předurčují ke vzniku uvedené poruchy. Povrchová úprava vnějších kontaktních zateplovacích systémů disperzní omítkou je bez jakékoliv další ochrany. Po dohodě s majitelem domu - stavebním bytovým družstvem - jsme nabídli provedení sanace nejhůře postižené plochy a dlouhodobé sledování změn stavu. Stav stěny před opravou je dobře patrný ze snímku.

Sanaci pokusné plochy realizovala firma Therm z Ostravy pod naším dozorem a s použitím naší technologie v následujícím složení:

1. Oplach fasády tlakovou horkou vodou s přídavkem saponátu.

2. Aplikace protiplísňového bezoplachového přípravku Caparol - Capatox po vyschnutí štětkou do nasycení plochy.

3. Penetrace speciální silikonovou emulzí Caparol - Thermogrund.

4. Provedení dvojnásobného nátěru speciální silikonovou barvou pro renovaci vnějších kontaktních zateplovacích systémů Caparol - Thermosan.

Orientační náklady byly na pokusné ploše o velikosti zhruba 20 m2 vyčísleny na 160 Kč na 1 m2 (materiál plus práce). Lešení nebylo použito.

Cenové náklady za takto provedenou opravu jsou podle našeho názoru přiměřené s ohledem na dlouhodobou životnost opatření. Ještě lepší by bylo volit vhodný materiál podle charakteru stavby již při první opravě. Náklady na následnou opravu totiž vždy překročí onu pomyslnou úsporu na počátku.

Uvedený jev bude v nejbližších letech velmi aktuální na českém trhu, i s ohledem na skutečnost, že na kvalitu použitých materiálů se příliš nehledí - rozhodující bývá často jenom cena.

JAN LOUKOTKA,

VLADIMÍR KLAJMON

techničtí poradci spol. s r. o., Český Caparol

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down