01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ŽATEC PŘEDPOKLÁDÁ ROZPOČTOVÉ ZMĚNY

Letošní rozpočet královského města Žatec, schválený zastupitelstvem v prosinci, vychází ze skutečných výsledků hospodaření v minulém roce. Město s 20 300 obyvateli pro rok 2003 uvažuje v provozním rozpočtu s příjmy 283,755 miliónu a v investičním rozpočtu s 29,856 miliónu korun. Výdaje v provozním...

Letošní rozpočet královského města Žatec, schválený zastupitelstvem v prosinci, vychází ze skutečných výsledků hospodaření v minulém roce. Město s 20 300 obyvateli pro rok 2003 uvažuje v provozním rozpočtu s příjmy 283,755 miliónu a v investičním rozpočtu s 29,856 miliónu korun. Výdaje v provozním rozpočtu mají činit 240,220 miliónu a v investičním rozpočtu pak 73,391 miliónu korun.

Eva Chadtová, vedoucí finančního odboru městského úřadu, ovšem poukazuje na skutečnost, že Ministerstvo financí teprve před necelým měsícem zveřejnilo svoji predikci, podle níž by daňové příjmy obcí v roce 2003 oproti loňsku měly vzrůst o sedm procent. Pokud se odhad ministerstva naplní, tajemník městského úřadu Ing. Jiří Bouda předpokládá, že případné navýšení příjmů bude použito především na investice do dalšího rozvoje města a nikoliv na úhradu běžných provozních výdajů. "Konečné slovo by k tomu ovšem řeklo zastupitelstvo," dodává tajemník.

Vedoucí odboru rozvoje Miroslav Vrábík v té souvislosti připomněl investiční fond, na který letošní rozpočet pamatoval 48 milióny korun a v němž je ovšem zahrnuta i sedmimiliónová státní dotace na převod pracovníků okresního úřadu na radnici, která má od 1. ledna statut úřadu obce s rozšířenou působností. V minulém roce investiční fond města disponoval částkou 58 miliónů korun a byly z něho hrazeny akce typu rekonstrukce lávky přes Ohři, objezd na Kruhovém náměstí v centru či rekonstrukce vozovek některých ulic spojujících střed Žatce se sídlištěm Podměstí. V těchto investičních akcích město pokračuje i letos.

Za prodej pozemků a s již končící privatizací městského bytového fondu letos do příjmové části investičního rozpočtu přiteče 27 miliónů korun. Naopak investice města, včetně nákupu pozemků pro investory i pro stavbu rodinných domů, mají podle stávajícího rozpočtu a bez uvažovaných dodatečných rozpočtových změn dosáhnout téměř 73,4 miliónu korun.

Zastupitelstvo města dosud nerozhodlo o nových investicích. Ale už z faktu, že zaměstnanci městského úřadu po převodu většiny kompetencí a agend zaniklého okresního úřadu i na žateckou radnici nyní pracují v pěti budovách, lze vyvodit, že zřejmě nastane snaha dosavadní provizorní "rozptyl" jejich pracovišť zúžit, úředníky propojit kvalitní počítačovou sítí a občanům styk s radnicí celkově zjednodušit.

Zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní, Žatci podle Ing. Jiřího Boudy pomohl. Chudší, spíše na zemědělství a potravinářský průmysl orientovaný region, nižší kupní síla obyvatel a tradiční místní vysoká míra nezaměstnanosti před účinností tohoto zákona Žatci totiž neumožňovaly získávat výraznější příjmy do městského rozpočtu z odvodu daní místními podnikateli. Dělení některých daňových titulů zákonem stanoveným poměrem mezi obce a stát tedy Žatci zvýšilo příjmy v řádu desítek miliónů korun. Ale více než o vyšší daňový výnos jde městu o zvýšení zaměstnanosti. Proto například už prodalo pozemky japonské společnosti Koito, která v Žatci připravuje výrobu automobilových reflektorů a chystá se zaměstnat až pět set lidí.

Jakkoliv se v Žatci letošní rozpočet města snažili postavit reálně podle výsledků hospodaření v uplynulém roce, na radnici se shodují, že v příštích měsících může nový status města jako obce s rozšířenou působností třetího typu přinést ještě některá překvapení v podobě vyšších nákladů, které dnes zatím nikdo neodhadne.

IVAN RYŠAVÝ

  obr

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down