01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ŠVÝCAŘI POMÁHAJÍ

Na základě rozhodnutí švýcarské vlády dostala povodněmi postižená Česká republika v rámci pomoci při obnově území 10 miliónů franků (CHF), což je více než 200 miliónů korun. Dalších téměř 5 miliónů CHF (100 miliónů korun) poskytly švýcarské soukromé organizace. Jako okamžitou pomoc dovezli Švýcaři...

Na základě rozhodnutí švýcarské vlády dostala povodněmi postižená Česká republika v rámci pomoci při obnově území 10 miliónů franků (CHF), což je více než 200 miliónů korun. Dalších téměř 5 miliónů CHF (100 miliónů korun) poskytly švýcarské soukromé organizace. Jako okamžitou pomoc dovezli Švýcaři do Prahy, Znojma, Českých Budějovic a obce Vlastislav u Lovosic 580 vysoušečů, 102 čerpadel, 360 vysokotlakých čističek, 3100 litrů koncentrátu desinfekčního prostředku, 10 vodních vysavačů a šest generátorů o celkové hodnotě 15,5 miliónu korun.

Ředitelství pro rozvoj a spolupráci (DEZA) Ministerstva zahraničí švýcarské konfederace zřídilo na švýcarském velvyslanectví v Praze kancelář, která poskytuje pomoc v humanitární oblasti a podporuje různé projekty. Humanitární pomoc se týká finanční podpory zemědělských a malých podniků v obcích na sever od Prahy. Program je postaven na vyplacení bezúročné půjčky. Tu obdrží zhruba 200 až 340 drobných zemědělských a 300 až 350 malých podniků a živností. Půjčka má podnikům zajistit další fungování a ochránit je před konkursem. Obce jsou zodpovědné za implementaci programu. Podniky se naopak zavazují splatit půjčku během 10 let, a to nikoliv agentuře DEZA, ale obci. Takto vzniklé příjmy musí obec opětovně použít na podporu sociálních institucí. Finanční podpora výstavby se týká přibližně dvanácti škol, domovů důchodců a mateřských škol v bývalých okresech Litoměřice, Mělník, Ústí nad Labem a Děčín.

Švýcarsko se bude také podílet na záchraně zaplavených archívních materiálů. Zašle speciální dehydratační zařízení, které umožní vysoušení za mrazu a následné restaurování obzvláště cenných dokumentů a knih.

- kž -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down