01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o půjčky je zatím minimální

Celostátní program pomoci malým podnikům postiženým povodněmi OBNOVA 2002 vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky 1. října 2002. Jeho realizací byla pověřena Agentura pro rozvoj podnikání. Cílem programu je urychlit ekonomickou a sociální revitalizaci povodněmi zničených oblastí...

Celostátní program pomoci malým podnikům postiženým povodněmi OBNOVA 2002 vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky 1. října 2002. Jeho realizací byla pověřena Agentura pro rozvoj podnikání.

Cílem programu je urychlit ekonomickou a sociální revitalizaci povodněmi zničených oblastí formou nebankovních zvýhodněných půjček malým podnikům. Poskytnuté finanční prostředky lze investovat do oprav a nákupu strojů, zařízení, materiálu, zásob a do rekonstrukce provozoven.

Půjčku může získat malý podnik, kterému vznikla povodní škoda přesahující 20 % hodnoty jeho aktiv k 31. 12. 2001.

Pro žadatele platí i další podmínky:

- k datu podání žádosti musí být počet zaměstnanců podniku nižší než 50,

- příjmy podniku za poslední účetně uzavřený kalendářní rok nesmějí přesáhnout 250 miliónů korun, nebo aktiva, respektive majetek 180 miliónů korun,

- podnik by měl splňovat i kritérium nezávislosti, tj. 25 % nebo více kapitálu podle hlasovacích práv nesmí vlastnit jeden podnik nebo společně několik podniků nesplňujících definici malých a středních podniků.

Potvrzení o výši škody může vystavit:

- soudní znalec,

- pojišťovna,

- příslušný obecní úřad.

Podmínky úročení půjčky jsou pro příjemce podpory mimořádně příznivé. V roce 2002 se půjčka, kterou lze získat ve výši od 250 tisíc korun do 1 miliónu korun pro jeden podnikatelský subjekt, neúročila. V každém následujícím roce je úročena diskontní sazbou ČNB, platnou k 1. 1. příslušného kalendářního roku (v roce 2002 činila 1,75 %).

Informace a materiály potřebné k předložení žádosti o podporu poskytují Regionální a poradenská informační centra nebo Podnikatelská a inovační centra, jejichž seznam a adresy jsou uvedeny na webových stránkách Agentury pro rozvoj podnikání. Tato centra pracují přímo v postižených regionech a pomáhají podnikatelům při zpracování žádostí o půjčky. Žádosti rovněž vyhodnocují a žadatelé s nimi musí proto spolupracovat.

Jak naši redakci informoval Ing. Milan Pokorný, pracovník úseku finančních schémat Agentury pro rozvoj podnikání, zájem o půjčky je zatím minimální.

"Očekáváme, že do konce roku 2002 poskytneme žadatelům zhruba 25 miliónů korun, přičemž pro program Obnova 2002 je k dispozici celkem 150 miliónů korun. Podle našich zkušeností se počet zájemců o podporu bude postupně zvyšovat. Ukazuje se totiž, že v těch regionech, kde jsme půjčky již poskytli, požádali o tuto pomoc další podnikatelé. Žádosti vyřizujeme v pořadí, jak jsou podávány, a budeme je přijímat až do vyčerpání finančních prostředků. Předpokládám, že to může trvat tak do poloviny letošního roku. Upozorňuji však, že na poskytnutí podpory není právní nárok," uvedl Ing. Milan Pokorný.

- mo -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down