01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Snaha velká, efekt zatím slabý

Město Ostrava vynaložilo desítky miliónů korun na přípravu průmyslových zón s tím, že do nich brzy vstoupí domácí nebo zahraniční investoři. V případě karvinské průmyslové zóny zahraniční investoři své avizované aktivity skutečně odstartovali. Ovšem nová pracovní místa se tam vytvořila jen v řádu...

Město Ostrava vynaložilo desítky miliónů korun na přípravu průmyslových zón s tím, že do nich brzy vstoupí domácí nebo zahraniční investoři. V případě karvinské průmyslové zóny zahraniční investoři své avizované aktivity skutečně odstartovali. Ovšem nová pracovní místa se tam vytvořila jen v řádu stovek, což pro okres s téměř dvacetiprocentní nezaměstnaností představuje jen okrajový efekt. Velký projekt, který by přinesl pracovní příležitosti pro tisíce lidí, je pro tuto oblast prakticky nemyslitelný.

Podobné problémy se ukázaly v průmyslové zóně Nošovice, což je obec nedaleko Frýdku - Místku, kde má být postavena velká textilní továrna. Ta by údajně měla mít téměř tři tisíce zaměstnanců a její produkce by měla směřovat i do Spojených států. Ale termíny zahájení výstavby textilky se stále odsouvají a nad projektem ještě na sklonku loňského roku visel otazník.

Nejinak je tomu v průmyslových zónách v Ostravě - Hrabové a v Krnově. Původní přísliby investorů tam dosud povětšinou nedostaly žádnou reálnou podobu. V polovině loňského listopadu se však naplno přikročilo k výstavbě technologického parku v Ostravě - Porubě. Tam mají vznikat výrobky s vysokou přidanou hodnotou, jako je například elektronika.

Pozitivní je pro severní Moravu také fakt, že Evropská unie prostřednictvím programu Phare poskytla 2,1 miliónu eur (zhruba 63 miliónů korun) na výstavbu druhé etapy průmyslové zóny v Ostravě - Mošnově. Na akci se bude podílet město Ostrava. Po dokončení tam bude k dispozici na šest tisíc metrů čtverečních výrobních a skladovacích ploch. Mezitím by v této zóně navíc mělo vyrůst obří opravárenské centrum letadel, zaměstnávající až 250 špičkových odborníků. Projekt této akce je již v chodu, stejně tak jako stále diskutovaná dálnice D 47. Ta kupodivu stále roste (kratší úseky, dálniční most), aniž by měla oficiální posvěcení vlády.

Mnohé z investičních akcí, připravovaných pro vstup zahraničních investorů na sever Moravy, se však stále ukazují spíše jako zbožná přání. Stát přidělí peníze, prostory jsou připraveny - a investor nikde.

- js -

Foto Archív

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down