01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

BEZ DOTACÍ A NIKDY VE ZTRÁTĚ

"Být ředitelem příspěvkového zařízení, už bych se do obnovy naší nemocnice patrně nepustil," tvrdí Vladimír Matoušek, jednatel společnosti RHG, s. r. o., když komentuje stav, v němž se ocitla nemocnice v Kralupech nad Vltavou po loňských povodních. Velká voda tam tehdy vystoupila až ke dvěma a půl...

"Být ředitelem příspěvkového zařízení, už bych se do obnovy naší nemocnice patrně nepustil," tvrdí Vladimír Matoušek, jednatel společnosti RHG, s. r. o., když komentuje stav, v němž se ocitla nemocnice v Kralupech nad Vltavou po loňských povodních.

Velká voda tam tehdy vystoupila až ke dvěma a půl metru. "Ale protože jsme soukromou nemocnicí, nemohli jsme spoléhat, až přijde pomoc zvenčí, a okamžitě od 17. srpna, kdy statik povolil vstup do evakuovaného objektu, jsme s obětavým přispěním zaměstnanců začali s pracemi na zprovoznění budovy," říká jednatel. Už 2. září byla nemocnice znovu otevřena.

Společnost RHG v srpnu 1996 převzala od města Roztoky do nájmu místní městskou nemocnici a před třemi lety v dubnu pak na stejném principu začala spravovat Nemocnici s poliklinikou v Kralupech nad Vltavou. V obou městech se ve smlouvách o nájmu na dvacet let vzdala provozních dotací, které tamní radnice do té doby poskytovaly svým nemocnicím. Jen v případě Kralup šlo o 6,5 miliónu korun ročně. Přesto se žádná ze zprivatizovaných nemocnic ani jednou nedostala do červených čísel. A to dokonce ani po loňských povodních, kdy v kralupské nemocnici bylo vyřazeno celé přízemí, mj. i rentgenové pracoviště a zrekonstruovaná kuchyně, která před povodněmi za režijní cenu vařila také pro Nemocnici v Roztokách. Třebaže společnost RHG je připravena městu jako majiteli objektu přispět na odstranění škod vlastními prostředky, ještě v půlce prosince žádné zásadní práce na opravě budovy nezačaly. Naopak v Roztokách, kde však byl zaplaven pouze suterén nemocnice, se radnice zasadila o to, aby zařízení vůbec nepřestalo fungovat, a díky novému vybavení za peníze RHG má nyní ještě lepší podmínky, než mělo před povodněmi.

Zhruba 90 procent příjmů obou nemocnic tvoří peníze od zdravotních pojišťoven. Zbytek představují dary a výtěžek z vlastní hospodářské činnosti, jako je provoz kuchyně či doplňkový prodej zdravotnických pomůcek, zdravé výživy apod. "Příjmy od zdravotních pojišťoven jsme schopni ovlivnit jen minimálně," připouští Vladimír Matoušek. "Jediné, co můžeme udělat, je dbát na maximálně efektivní využití vlastních kapacit, tedy především na udržování vysokého stupně obložnosti lůžek." K zefektivnění chodu nemocnice však určitě přispělo také přehodnocení dodavatelsko-odběratelských vztahů a restrukturalizace provozu. V obou nemocnicích například zeštíhlila technicko-hospodářská správa a obě mají už i společného ředitele.

V každé z nemocnici jsou dnes již pouze lůžka následné péče a odborné ambulance, přičemž restrukturalizace lůžkového fondu se uskutečnila se souhlasem obou měst. V Roztokách je tak dnes 77 a v Kralupech 132 lůžek následné péče a zájem o umístění dalších pacientů dokládá, že toto zaměření je pro region užitečné. Původní malá oddělení interny s lůžkovou částí v obou nemocnicích a v Kralupech navíc i lůžková část neurologie byly zrušeny. Naopak se posílily či byly nově vybudovány odborné ambulance, takže primární odborná péče je pro občany města a jejich spádové oblasti zajištěna.

"Malé nemocnice našeho typu nikdy nebudou z ekonomických důvodů vybaveny špičkovým zařízením, jaké si mohly pořizovat bývalé okresní nemocnice, neřkuli velké fakultní nemocnice," tvrdí Vladimír Matoušek. "Proto u nás akutní lůžka prakticky ztrácejí na smyslu. Ano, převoz pacienta do nemocnice se může v našem regionu v některých případech skutečně o pár minut prodloužit. Jenže v opačném případě by pacienta sanitka přivezla do hůře vybavené nemocnice, kde by ani nemusel být dostatek špičkových odborníků."

"Jsem přesvědčen o tom, že Středočeský kraj bude posilovat kapacitu lůžek následné péče," řekl Vladimír Matoušek. Zároveň potvrdil, že společnost RHG je připravena zprivatizovat i některé další menší nemocnice, aniž by pro ně požadovala další dotace. "Větší a specializovaná zdravotnická zařízení by však kraje ze svých rukou do privatizace pouštět neměly," míní jednatel.

IVAN RYŠAVÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down