01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

STÁTEM PŘEDÁVANÉ NEMOCNICE V DLUZÍCH JEŠTĚ ZŮSTANOU

Od letošního 1. ledna přebírají kraje státní zdravotnická zařízení, u nichž funkci zřizovatele vykonávaly k 31. 12. 2002 okresní úřady. Děje se tak na základě zákona č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků ČR na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti...

Od letošního 1. ledna přebírají kraje státní zdravotnická zařízení, u nichž funkci zřizovatele vykonávaly k 31. 12. 2002 okresní úřady. Děje se tak na základě zákona č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků ČR na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR, ve znění zákona č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů.

Celková kumulovaná ztráta 487,153 miliónu korun byla počátkem loňského prosince očekávána u středočeských nemocnic, které od 1. ledna letošního roku přebírá do svého vlastnictví kraj. Přitom ještě k 31. 12. 2001 ztráta těchto zdravotnických zařízení činila 276,688 miliónu korun. Jednu z největších položek, které řadu nemocnic v současné době stahují do červených čísel, představují celkové pohledávky dodavatelů léků za 158,634 miliónu korun. K dalším nejkřiklavějším příkladům patří i neuhrazené investice, jako třeba za internu v Nemocnici Kolín (zhruba 54 milióny korun). Už jen čísla uváděná Středočeským krajem o zadlužení nemocnic, které přebírá, jsou v rozporu s údaji, které prezentuje Ministerstvo zdravotnictví. Šéfka resortu zdravotnictví Marie Součková totiž ještě v prosinci tvrdila, že "pokud započteme pohledávky a závazky, dluh nemocnic (v celé ČR) činí zhruba 700 miliónů korun".

Středočeský kraj se pevně postavil za prohlášení Asociace krajů ČR, která již před dvěma měsíci vyjádřila zásadní nesouhlas spostupem státu v oblasti převodu nemocnic a dalších zdravotnických zařízení na kraje. "Hejtmani krajů upozorňují, že krátkodobé a dlouhodobé závazky z minulosti dosahují miliardových částek, které nebudou kraje schopny uhradit, a může tak dojít ke zhoršení dostupnosti a kvality zdravotní péče," praví se v prohlášení asociace. Hejtmani dále odmítli nést odpovědnost za "historické problémy ve financování v oblasti provozování zdravotnických zařízení státem, a být tak bez jakéhokoliv finančního zázemí garanty při ochraně životů a zdraví občanů ČR".

"Je sice pravda, že zadlužení nemocnic je dlouhodobým problémem, který nevznikl až v posledních měsících," konstatuje Ing. Josef Kantůrek, zástupce hejtmana Středočeského kraje zodpovědný za sociální věci a zdravotnictví. "Ovšem fakt, že na tento problém nikdo z vlády neupozorňoval, neznamená, že neexistoval. Prostě se jen nikoho vážně nedotýkal tak, aby mu věnoval pozornost," připomíná dále inženýr Kantůrek.

Určitou naději přineslo až nedávné jednání Poslanecké sněmovny nad zprávou vlády o zadlužení nemocnic, z něhož 10. prosince vzešla výzva pro ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, aby do letošního 15. února dolní parlamentní komoře předložila koncepci rozvoje zdravotnictví. Ovšem ani opoziční poslanci zatím nezvrátili úmysl vlády ignorovat možnost plošného oddlužení státem předávaných nemocnic.

Vedení Středočeského kraje za současnými finančními obtížemi nemocnic na svém území vidí předloňské rozhodnutí vlády o radikálním a plošném zvýšení platů zdravotníků, na jehož pokrytí nebyly uvolněny žádné dodatečné prostředky. Rozhodnutím stejného typu bylo i omezení přesčasové práce, které vyvolalo další náklady nepokryté odpovídajícími příjmy. Negativní roli, jak rovněž uvedl zástupce hejtmana, sehrály i některé okresní úřady, jež vzhledem k ukončení své činnosti k loňskému 31. prosinci začaly zanedbávat své povinnosti zřizovatelů nemocnic.

Inženýr Kantůrek tvrdí, že samotné nemocnice již nejsou schopny samy své dluhy řešit - ani přesunem zdrojů, ani mobilizací rezerv. Ovšem potřebnými penězi na řešení situace nemocnic nedisponuje ani kraj.

"Za těchto okolností hrozí nemocnicím zastavení dodávek - především léků, a zásadní narušení jejich provozu - tedy propuštění nemocných či prodloužení čekacích dob, případně dokonce i návrh na konkurs," konstatuje zástupce hejtmana.

Zároveň na náš dotaz jednoznačně uvedl, že kraj vyhlásí výběrová řízení na funkci ředitelů všech přebíraných nemocnic a že také mj. bude posilovat kapacitu lůžek pro následnou péči.

IVAN RYŠAVÝ

  obr

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down