01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OTÁZKA PRO...

Ing. JANU VOLDÁNOVOU, manažerku projektů Vzdělávacího centra pro veřejnou správu ČR, o. p. s. Co si slibujete od vydání Příručky člena zastupitelstva obce, jejíž slavnostní prezentace se uskutečnila počátkem prosince? Tato publikace měla svoji inspiraci v obdobné příručce Leden van de Raad, kterou...

Ing. JANU VOLDÁNOVOU,

manažerku projektů Vzdělávacího centra pro veřejnou správu ČR, o. p. s.

Co si slibujete od vydání Příručky člena zastupitelstva obce, jejíž slavnostní prezentace se uskutečnila počátkem prosince?

Tato publikace měla svoji inspiraci v obdobné příručce Leden van de Raad, kterou vydává a pokaždé s novým volebním obdobím aktualizuje Asociace nizozemských municipalit. Nizozemský příklad se nám velmi zamlouval pro náš projekt MATRA, který chce napomoci zvýšit připravenost volených představitelů české místní a regionální správy na výkon jejich funkcí. Vždyť nově zvolených členů zastupitelstev obcí je po listopadových komunálních volbách přes 72 tisíc. A Příručka člena zastupitelstva obce, vydaná nákladem 80 tisíc výtisků a kterou závěrem minulého roku po celé republice distribuoval Svaz měst a obcí ČR, je jedním z hlavních výstupů projektu MATRA. Podílejí se na něm VNG International - organizace pro zahraniční spolupráci Asociace nizozemských municipalit, nizozemské Ministerstvo vnitra, česká ministerstva vnitra a pro místní rozvoj, nizozemská platforma projektů Habitat a naše vzdělávací centrum.

Příručka je primárně určena členům obecních zastupitelstev, přičemž ji obdrželi i členové zastupitelstev krajů. Pokud se v příručce něco týká pouze malých obcí či naopak velkých měst, je to zdůrazněno v textu.

Volení představitelé ve veřejné správě představují demokratický prvek: Byli zvoleni občany, ale aby mohli přijímat kvalitní rozhodnutí, potřebují spoustu informací a znalostí. Do svých pozic hned po volbách často nastupují bez dostatečné přípravy. K tomu jsme přihlédli i při definování obsahu a formy příručky, na níž se autorsky podíleli zkušení volení představitelé a úředníci samosprávy, které navrhl zejména Svaz měst a obcí. Cenným přínosem byla pomoc nizozemských odborníků. Oponenty příručky byli experti českých ministerstev a univerzit.

Chci připomenout, že každá kapitola byla po odborné stránce oponována nejméně jednou a následně upravena. Po dvou editacích a jazykové úpravě celou příručku před jejím vydáním ještě četlo dalších šest odborníků, kteří navíc provedli i kontrolu správnosti odkazů na legislativu.

Příručka bude v elektronické podobě k dispozici i na webové adrese našeho vzdělávacího centra (www.vcvscr.cz) a dalších partnerů, přičemž na podzim 2003 počítáme s tím, že ji v této formě zaktualizujeme a vydáme i na CD.

- rš -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down