01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Památkáři bilancují škody

Z celkového počtu 506 měst a obcí, které zaplavila srpnová povodeň, má asi 40 městskou památkovou rezervaci či městskou památkovou zónu. Celkové náklady na obnovu historických památek se odhadují na zhruba 126,15 miliónu eur. Praha a Český Krumlov - jsou dokonce zapsány na seznamu památek UNESCO....

Z celkového počtu 506 měst a obcí, které zaplavila srpnová povodeň, má asi 40 městskou památkovou rezervaci či městskou památkovou zónu. Celkové náklady na obnovu historických památek se odhadují na zhruba 126,15 miliónu eur.

Praha a Český Krumlov - jsou dokonce zapsány na seznamu památek UNESCO. Právě tato významná města spolu s Terezínem byla poškozena nejvíce.

"Škody na památkových objektech v Praze odborníci odhadují na 290 miliónů korun. Byla zatopena Kampa, část Starého Města, kam se dostala spodní voda, a z Nového Města především Petrská čtvrť. Na Malé Straně - hlavně na Kampě - nebyly škody tak velké, protože v minulosti tam byly záplavy obvyklé. Tamní objekty jsou kamenné, je tam i pevné podloží, takže poškozeny byly nejvíce omítky a zařízení. Výjimkou je Buquoyský palác - francouzská ambasáda, kde byly asi před dvěma lety s velikými náklady restaurovány nádherné parketové podlahy," řekla nám vedoucí oddělení dokumentace Státního památkového ústavu v hlavním městě Praze Ing. arch. Alexandra Křížová.

STARÉ MĚSTO A MALÁ STRANA

Na Starém Městě při Smetanově nábřeží voda zaplavila hlavně sklepy. Jen na Novotného lávce zalila i nadzemní části v úrovni přízemí. Do výše 1,5 metru zaplavila Staronovou, Maiselovu a Pinkasovu synagogu, kde byla zčásti poškozena výzdoba a pamětní nápisy. V Maiselově synagoze jsou četné trhliny v klenbách i ve zdivu a narušená statika.

Na Malé Straně voda u některých domů dosáhla až do prvních pater. Z církevních staveb zatopila hlavně kostel sv. Jana Na prádle, dotčeny jsou i kostely P. Marie pod řetězem a sv. Josefa, kde se dostala do krypty s ostatky řádových sester. Nostický palác prošel od roku 1999 náročnou konzervační rekonstrukcí, která měla být dokončena letos. Voda v něm poškodila všechny dřevěné podlahy v přízemí, promáčela zdivo a poškodila dřevěná dveřní křídla. V podobném rozsahu byl poškozen ještě palác Valdštejnský, Fürstenberský, Lichtenštejnský, Buquoyjský a Velkopřevorský (Maltézského řádu). V Krocovském domě, sídle Archeologického ústavu ČSAV, voda zpustošila rozsáhlou knihovnu a zejména archív dokumentace archeologických výzkumů od roku 1945 do současnosti. Obsahoval dosud nepublikované informace o nákladných terénních výzkumech, jejichž ztráta je nenahraditelná.

"Nejhůře je na tom Karlín. Má nestabilní podloží a navíc tamní budovy nebyly stavěny příliš kvalitně. Bilance škod není hotová a asi ji bude možné udělat až po zimě. Karlín je památkovou zónou, protože vznikl v jednom historickém období a má svůj osobitý charakter," tvrdí Ing. arch. Alexandra Křížová.

Voda například zaplavila kostel sv. Cyrila a Metoděje, významné dílo neorománské architektury od Ignáce Ullmanna, kde dosáhla výše 1,6 metru. Zdevastovala malby stěn a veškerý mobiliář.Těžkou kulturní ztrátu přineslo hlavně zaplavení Hotelu Invalidů, významné barokní stavby K. I. Dienzenhofera z 2. třetiny 18. století. Voda z velké části zničila nesmírně cenné archívy Vojenského historického archivu a Národního technického muzea. Pro architektonické dědictví je nejtěžší ztrátou zničení archívu historických plánů, který obsahoval originální výkresy a plány významných českých architektů 19. a 20. století - Zítka, Kotěry, Plečnika, Janáka a Gočára.

KRAJE

Ve středních Čechách jsou velké ztráty například na zámku v Liběchově. Významná barokní stavba českého architekta F. M. Kaňky byla zatopena do výše 3,5 metru. V kritickém stavu jsou velmi hodnotné nástěnné malby od Josefa Navrátila. Devastovaný a bahnem zaplavený byl i zámecký park o rozloze zhruba 10 hektarů. Předpokládané náklady na obnovu činí 1,7 miliónu eur.

Zámek Veltrusy byl zatopen do výše zhruba jednoho metru. Voda poškodila vnitřní omítky v přízemí, nástěnné malby a cennou výzdobu saly terreny. Vzlínající vlhkostí jsou ohroženy umělecky bohatě zdobené interiéry v prvním patře. Zcela zničený je zámecký park. Náklady na obnovu se odhadují na 6,47 miliónu eur.

V Českých Budějovicích utrpělo újmu 146 historických objektů. Náklady na obnovu škod jsou zhruba 1,3 miliónu eur.

Historické centrum Českého Krumlova patří mezi nejucelenější goticko-renesanční městská jádra. Voda zaplavila asi 150 historických objektů v centru, většinu měšťanských domů, některé až do výše 4 metrů. Předpokládané náklady na obnovu dosahují 6,385 miliónu eur.

Zcela zaplavený byl gotický kamenný most v Písku - nejstarší v Čechách. Povodeň strhla parapetní zdi z žulových kvádrů a kopii jedné z barokních plastik. Náklady na obnovu budou činit zhruba 240 tisíc eur.

V Plzni čtyři řeky zatopily 43 památek, některé gotického původu, většinou měšťanské domy, ale také románský kostel sv. Jiljí, městské opevnění a městské sady. U některých objektů byla narušena statika, v řadě z nich je nutná obnova podlah a stropů. Předpokládané náklady na obnovu se odhadují na 2,474 miliónu eur.

Terezín byl zaplaven včetně širokého okolí do výše až 3 metrů, takže tam vzniklo jezero o rozloze 20 x 8 km. Poškozen byl i historicky cenný podzemní ochranný systém pevnosti. Rekonstrukce vpustních a výpustních stavidel z řeky Ohře i dalších objektů umožní zachránit tuto unikátní technickou památku a zamezit dalšímu případnému zaplavení. Náklady na obnovu celého pevnostního systému činí asi 95 miliónů eur.

"Pokud majitelé dodrželi při rekonstrukci doporučení památkářů, opírající se o zkušenosti předků, pak jim v některých případech velká škoda nevznikla. Například v Praze v Řetězové ulici č. 3 je románský sklep, kde obnovili dlažbu a uložili ji do pískového lože. Spodní voda pomalu stoupala a sklepy zaplavila do výšky jeden a půl metru, vzlínala však přes písek, takže byla relativně čistá a vlastně žádně větší škody nezpůsobila. Tam, kde byla betonová podlaha, spodní splašková voda ji tlakem prolomila, a škody jsou nesrovnatelně větší," informovala nás Ing. arch. Alexandra Křížová.

OPRAVY

Hlavním problémem zatopených domů je promáčené zdivo, které je třeba vhodným způsobem vysušit, aby mrazem nepopraskalo. "Řada škod vznikla až po záplavě, kdy každý chtěl hned opravovat. Lidé začali iniciativně otloukat omítky, což škody spíše umocnilo, a to jak po historické, tak po technické stránce. Plíseň může být i ve zdivu, a jestliže se zeď znovu nahodí, nová omítka bude mít tendenci nasát ze zdiva nečistoty a plíseň se může objevit znovu. Proti plísni pomáhají UV zářiče - například "horské sluníčko". Když na zdi necháte starou omítku, vysušíte ji a ještě vyzáříte UV zářičem, můžete plíseň zlikvidovat za výrazně menších finančních nákladů. Nejdůležitější je intenzivně topit a větrat. Do zdí objektů, které byly zatopeny splaškovou vodou, se dostalo znečištění, které jsme byli zvyklí odstraňovat například ve stájích," tvrdí Ing. arch. Alexandra Křížová.

V těchto případech docela dobře funguje obyčejná vápenná omítka, která do sebe vše natáhne. Pak stačí objekt vybílit vápnem, které dezinfikuje a je prodyšné. Bude-li potřeba, můžeme po čase zeď otlouci a znovu nahodit. Když použijeme drahou sanační omítku, může být cena vyšší.

"V památkových ústavech máme velké zkušenosti s obnovou památek, k dispozici je laboratoř a tak každému bezplatně poradíme a doporučíme nejlepší řešení. V Praze lze zatelefonovat na číslo 224 21 38 13, případně přijít v pondělí a ve středu během konzultačních hodin nebo vyhledat informace na adrese: www.supp.cz, kde jsou informace pro celou republiku," uvedla Ing. arch. Alexandra Křížová.

Karel ŽÍTEK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down