01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Provizorní bydlení rodinám z Libiše

Dvacet rodin z Libiše u Neratovic, kterým srpnová povodeň zničila domy, získalo novou, byť provizorní a dočasnou střechu nad hlavou. Stavební společnost Skanska CZ obci za symbolickou korunu pronajala na jeden rok nový objekt, který se skládá ze zateplených obytných buněk. Téměř třicítka povodněmi...

Dvacet rodin z Libiše u Neratovic, kterým srpnová povodeň zničila domy, získalo novou, byť provizorní a dočasnou střechu nad hlavou. Stavební společnost Skanska CZ obci za symbolickou korunu pronajala na jeden rok nový objekt, který se skládá ze zateplených obytných buněk.

Téměř třicítka povodněmi nejhůře postižených místních obyvatel může bez obav přestát v obci zimní období, než si postaví nové obydlí.

Voda v Libiši zcela zdemolovala 30 domů, dalších pět je nyní neobyvatelných. "Byli jsme zaplaveni do výšky jednoho metru nad hladinu stoleté vody. Záplavy se bohužel dotkly nejstarší části obce a asi jedna čtvrtina domů byla poškozena," posteskla si starostka obce Jindra Hudcová. Škodu tedy utrpělo asi 400 z 1176 obyvatel, kteří v Libiši žijí. Starostka je ráda, že po povodních z obce neodcházejí ani mladé rodiny. "Tyto byty pomohou těm nejpotřebnějším. Například mladé rodiny si už začínají stavět nové domy, ale jsme rádi, že tuhle zimu mohou přečkat v důstojných podmínkách."

Objekt sestavený z nových mobilních buněk má dvacet samostatných jednotek a společné sociální zařízení. Jedna místnost je vybavena kuchyňským zařízením.

Samozřejmostí je regulovatelné vytápění i přívod dostatečného množství teplé vody. Buňky jsou navíc dokonale tepelně izolovány.

Obdobným způsobem, tedy za vlastní finanční prostředky, staví Skanska také Dům s pečovatelskou službou v Českých Budějovicích.

"Zatím jsme na pomoc po povodních věnovali téměř 15 miliónů korun, a to jak přímou finanční pomocí, tak stavebními pracemi nebo dodávkami materiálů," řekl při té příležitosti Zdeněk Burda, předseda představenstva a generální ředitel Skanska CZ, a. s.

- ev -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down