01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pronájem a živnostenské oprávnění

OTÁZKA: Musí mít organizace na tyto pronájmy živnostenský list? ODPOVĚĎ: Nikoliv, pokud neposkytuje nájemci jiné než základní služby. Za základní služby se považují ty, které zajišťují řádný provoz pronajímaných nebytových prostor. V takovém případě se nejedná o živnost, ale pouze o činnost...

OTÁZKA: Musí mít organizace na tyto pronájmy živnostenský list?

ODPOVĚĎ: Nikoliv, pokud neposkytuje nájemci jiné než základní služby. Za základní služby se považují ty, které zajišťují řádný provoz pronajímaných nebytových prostor. V takovém případě se nejedná o živnost, ale pouze o činnost vykonávanou na základě vlastníkem svěřených práv k jeho majetku, kterou je dosahován příjem podléhající dani z příjmů.

Pokud nájemci bude příspěvková organizace poskytovat i jiné, než základní služby, pak se jedná o živnost a příspěvková organizace musí mít příslušné živnostenské oprávnění (viz § 4 zákona č. 455/1991 Sb., živnostenského zákona). Ve smyslu nařízení vlády č. 469/2000 Sb., kterým se stanovují obsahové náplně živností, půjde zřejmě o realitní činnost.

V takovém případě se zároveň jedná o doplňkovou činnost příspěvkové organizace a zřizovatel musí ve zřizovací listině výslovně takovouto doplňkovou činnost povolit /viz § 27 odst. 2 písm. g) zákona č. 250/2000 Sb./.

Příspěvková organizace o nákladech a příjmech z doplňkových činností účtuje odděleně. Příjmy z doplňkových činností jsou příjmy z podnikání a podléhají dani z příjmů, jak je výše uvedeno. Pokud příspěvková organizace vytváří ve své doplňkové činnosti zisk, může jej použít jen ve prospěch své hlavní činnosti. Jiné použití je podřízeno souhlasu zřizovatele.

(Poznámka autorky: Pokud se nejedná o příspěvkovou organizaci, která je zřízena za účelem pronajímání bytů a plnění povinností pronajímatele za obec, doporučovala bych postupovat v případě pronájmu bytů /ve smyslu občanského zákoníku/ poněkud jinak. Pokud jsou součástí nemovitosti, která byla svěřena do správy příspěvkové organizaci, kromě nebytových prostor /používaných příspěvkovou organizací pro činnosti, které jsou vymezené ve zřizovací listině/ i byty, považovala bych za rozumné, aby nájemní smlouvy k těmto bytům uzavírala obec. To znamená, že ve smyslu odst. 2 písm. f) zákona č. 250/2000 Sb. bude ve zřizovací listině uvedeno, že smlouvy o nájmu bytů uzavírá obec. Příjmy i výdaje spojené s pronájmem bytů budou pak součástí rozpočtu obce, nikoliv příspěvkové organizace.)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down