01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příjmy z pronájmu

OTÁZKA: Mohou být příjmy ze zmíněného pronájmu součástí výnosu organizace, i když je budova ve vlastnictví obce? ODPOVĚĎ: Pokud je příspěvkové organizaci zřizovací listinou zřizovatelem svěřeno právo uzavírat smlouvy o nájmu nebytových prostor a jsou vymezena její práva a povinnosti s tím...

OTÁZKA: Mohou být příjmy ze zmíněného pronájmu součástí výnosu organizace, i když je budova ve vlastnictví obce?

ODPOVĚĎ: Pokud je příspěvkové organizaci zřizovací listinou zřizovatelem svěřeno právo uzavírat smlouvy o nájmu nebytových prostor a jsou vymezena její práva a povinnosti s tím související, pak jsou příjmy z pronájmu nebytových prostor příjmem příspěvkové organizace.

Jedná se samozřejmě o příjem, který podléhá dani z příjmů (§ 18 odst. 3 zákona č. 586/1992 Sb.). Poplatníkem ve smyslu uvedeného zákona je příspěvková organizace, nikoliv obec. V hospodaření příspěvkové organizace je příjem z pronájmů nebytových prostor (po splnění povinností daných poplatníkům zákonem č. 586/1992 Sb.) zdrojem pro tvorbu rezervního fondu. Ovšem zřizovatel může jím zřízené příspěvkové organizaci uložit odvod do svého rozpočtu (viz odst. 4 a odst. 5 § 28 zákona č. 250/2000 Sb.).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down