01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ePusa dodá garantovaná data

Elektronický portál územních samospráv (ePUSA) zajistí krajským úřadům databázi se zaručenými a aktuálními informacemi o všech obcích, s nimiž komunikují. Projekt se začal realizovat loni a díky němu měl kupříkladu Plzeňský kraj letos nejpřesnější informace o obcích postižených srpnovými povodněmi....

Elektronický portál územních samospráv (ePUSA) zajistí krajským úřadům databázi se zaručenými a aktuálními informacemi o všech obcích, s nimiž komunikují. Projekt se začal realizovat loni a díky němu měl kupříkladu Plzeňský kraj letos nejpřesnější informace o obcích postižených srpnovými povodněmi.

Původní záměr na vytvoření elektronické databáze obcí vznikl na Okresním úřadě Plzeň-sever (http://oku-ps.cz/Obcan/databaze_obci/obce.asp/), který si ji vybudoval už v roce 1998 a průběžně ji po své linii aktualizoval. V prosinci 2001 byl projektový záměr ePUSA, u jehož zrodu stál Václav Koudele, informatik okresního úřadu a nyní vedoucí oddělení informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje, představen Ministerstvu vnitra. Ministerstvo se s projektem ztotožnilo a stalo se jeho investorem. Pilotní realizací byly pověřeny krajské úřady Plzeňského kraje a kraje Vysočina. Za generálního dodavatele byla vybrána společnost Plzeňský holding, a. s., přičemž realizaci zajišťuje společnost Marbes Consulting, s. r. o. Spoluřešitelem rozhraní s portálem Města a obce online je Česká vydavatelská pro internet, s. r. o.

V PROJEKTU UŽ PĚT KRAJŮ

S aplikací ePUSA se odborná veřejnost poprvé oficiálně seznámila letos v březnu v Hradci Králové na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě. Tam byla předvedena první etapa projektu, jehož produktem jsou funkční a rutinně používané aplikace na adresách http//obce.kr-plzensky.cz a http://obce.kr-vysocina.cz./ Dalšími spoluřešiteli druhé etapy projektu jsou Zlínský a Olomoucký kraj, oponentura byla svěřena Moravskoslezskému kraji. První plně funkční verze elektronického portálu územních samospráv byla letos představena na veletrhu INVEX v Brně ve stánku Ministerstva vnitra.

"K výzvě Plzeňského kraje zapojit se do řešení problému jsme rádi přistoupili," konstatuje Ing. Petr Pavlinec, vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu kraje Vysočina. "Hlavním důvodem byl doslova hlad po datech tohoto charakteru a snaha krajského úřadu konsolidovat datovou základnu kraje již na úrovni základních datových registrů. Databáze obcí, později portál ePUSA, je jedním z nich. S implementací všechny kraje počítají už v příštím roce. Vše je v současné době koordinováno na úrovni komise informatiky Asociace krajů České republiky," dodal.

OPRÁVNĚNÍ PRO STAROSTY

Portál ePUSA je jedním ze zásadních datových zdrojů pro informační systém kraje. Celý systém je vybudován na základních registrech typu UIR (MPSV) a RES. Samotná ePUSA je www aplikace postavená na datových sadách základních registrů. Další informace jsou do systému získávány z několika zdrojů - Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva pro místní rozvoj aj. Hlavním smyslem systému je poskytnout veřejnosti a pracovníkům veřejné správy garantovaná data o obcích. Jedním z nástrojů k dosažení tohoto cíle je možnost změny dat na základě přístupových práv, která mohou být přidělena například každému starostovi.

Ing. Petr Pavlinec v té souvislosti podotýká, že portál ePUSA se nedubluje s portálem Města obce online (MOOL), ale že naopak MOOL je klíčovým partnerem projektu. "Většina údajů v námi vytvářeném portálu je totiž s portálem MOOL synchronizována a do budoucna předpokládáme využití primárně dat z portálu ePUSA pro popis obcí i v prostředí MOOLu," dodal vedoucí odboru informatiky kraje Vysočina.

DOTAZNÍKŮ UBUDE

Na portálu ePUSA lze nalézt obecně veškerá data o obcích, především údaje podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Značnou hodnotu i pro privátní sektor mají nástroje popisující současné územní členění kraje včetně návaznosti jednotlivých správních institucí. Jak dále uvedl vedoucí odboru informatiky Krajského úřadu kraje Vysočina, v portálu ePUSA se zatím nepočítá se zvláštními stránkami pro obce s rozšířenou působností. Sada nástrojů, které jsou už teď v systému k dispozici, totiž umožňuje dostatečně kvalitní popis i těchto obcí.

Přístup k editaci údajů o sobě samé může získat každá obec. Podle Ing. Petra Pavlince se kraj Vysočina bude do budoucna snažit motivovat například starosty, aby údaje o své obci aktualizovali přímo v systému.Výsledkem pak má být mj. kvalitnější komunikace mezi úřady a menší obtěžování obcí neustálými dotazníky i z úrovně kraje.

SYSTÉM JIŽ POMOHL PŘI POVODNÍCH

Aby obec mohla do systému vstupovat, stačí jí pouze standardní PC s připojením na internet, což v současné době představuje investici pod 30 tisíc korun. Ani obsluha není náročná - jediným předpokladem je znalost práce s webovými stránkami, přičemž aplikace je poměrně nenáročná na přenosové kapacity.

Václav Koudele, vedoucí oddělení informatiky Plzeňského kraje, připomíná velký potenciál projektu i v dalších oblastech. Systém může sehrát významnou roli například při krizovém řízení a v integrovaném záchranném systému. "Ukázalo se to i při letošních povodních, kdy náš Plzeňský kraj měl o postižených obcích nejpřesnější informace právě díky portálu ePUSA," konstatoval Václav Koudele.

Ředitel odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra Ing. Tomáš Holenda vidí přínos portálu ePUSA v tom, že se opět rozšíří možnosti lepší orientace občanů v procesu reformy veřejné správy, že se dál posílí podpora obcí III. stupně v oblasti informatizace a komunikace, ale že se také například zvýší motivace malých obcí na svou internetizaci.

IVAN RYŠAVÝ

Hlavní cíle projektu elektronického portálu územních samospráv ePUSA

- efektivní komunikace mezi subjekty veřejné správy;

- efektivní komunikace veřejné správy s občany;

- splnění požadavků zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím plošně pro všechny obce;

- popis nového územního členění ČR;

- vytvoření celostátní databáze obcí, organizačních struktur, včetně jednotlivých úředníků, jako základ adresářových služeb ČR;

- vytvoření databáze s garantovanými údaji;

- podpora myšlenky eGovernmentu.

(Pramen KrÚ kraje Vysočina)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down