01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Legislativa trápí radnice

Celkem 207 uchazečů o byt eviduje město Letovice na Blanensku. Loni však žadatelům mohlo pronajmout pouze šest bytů a letos zatím jen dva. Jak uvedl tajemník městského úřadu Mgr. Radek Procházka, na návrh bytové komise rady města se pro každý rok schvaluje užší pořadník dvou desítek...

Celkem 207 uchazečů o byt eviduje město Letovice na Blanensku. Loni však žadatelům mohlo pronajmout pouze šest bytů a letos zatím jen dva. Jak uvedl tajemník městského úřadu Mgr. Radek Procházka, na návrh bytové komise rady města se pro každý rok schvaluje užší pořadník dvou desítek nejpotřebnějších žadatelů, z nichž rada na doporučení komise vybírá pro uvolněné byty nájemníky. "Z přiděleného množství je zřejmé, že město se zpět ke svým bytům dostává jen obtížně, a to i když nájemník zemře a ve společné domácnosti s ním nikdo nebydlel," dodává tajemník. Radnice dokonce několik podobných případů už řeší soudní cestou.

S legislativou v této oblasti nejsou spokojeni ani v Kravařích na Opavsku. Místostarostka města Bc. Maria Melecká poukazuje na to, že zákon o evidenci obyvatel č. 133/2000 Sb. umožňuje přihlásit osobu k trvalému pobytu na adresu bytu bez souhlasu vlastníka, tedy i obce. V Kravařích při uvolnění městského bytu jeho pronájem novému nájemci nejdříve projednává komise sociální a bytová zřízená radou. Tomu předchází sociální šetření u nejdéle čekajících žadatelů. Komise především přihlíží ke stavu nouze žadatele, dále pak k délce jeho čekací doby a také k jeho možnostem uhradit nájemné. Přednost mívají žadatelé - občané města či jejich rodinní příslušníci dočasně pobývající v jiné obci. Na doporučení komise pak o pronájmu bytu rozhoduje rada, jejíž usnesení je zveřejněno v obecním zpravodaji a na webových stránkách města.

Ve městě Adamov na Blanensku přiděluje městské byty sociální komise, a to na základě vyhlášky města. Všechny podané žádosti o byt jsou obodovány a na tomto základě sestaven jejich pořadník. Před zasedáním komise se žádosti vždy aktualizují. "Díky aktualizaci jsou u nás byty přidělovány opravdu jen sociálně slabým a potřebným žadatelům," řekla Miroslava Petlachová, tajemnice městského úřadu.

- rš -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down