01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nejsou to nucené práce

Již sedm let může být tomu, kdo se dopustí trestného činu, jehož horní hranice nepřesahuje pět let, uložen alternativní trest, tedy obecně prospěšné práce. Tento přístup k odsouzeným umožňuje příslušná novela trestního zákona. Obecně prospěšná činnost tak vlastně nahrazuje přímý trest. V každém...

Již sedm let může být tomu, kdo se dopustí trestného činu, jehož horní hranice nepřesahuje pět let, uložen alternativní trest, tedy obecně prospěšné práce.

Tento přístup k odsouzeným umožňuje příslušná novela trestního zákona. Obecně prospěšná činnost tak vlastně nahrazuje přímý trest. V každém okrese proto postupně vznikala tzv. probační střediska, jejichž úkolem je pracovat nejen s pachateli, jimž byl uložen alternativní trest, ale také se zajímat a starat o oběť trestného činu. Například určit, jak bude uhrazena škoda, která oběti při trestném činu vznikla apod.

Obecně prospěšné práce vykonává obviněný zpravidla v místě svého bydliště. Jde především o to, aby lidé z jeho okolí, kteří vědí, že se dotyčný dopustil trestného činu a porušil pravidla soužití, poznali, že si to tímto způsobem odčiňuje. Takže když se někdo proviní třeba v Hradci Králové, ale bydliště má v Praze, měl by - v případě, že je k tomu odsouzen - vykonávat obecně prospěné práce v hlavním městě, ve čtvrti, kde bydlí.

Soud z Hradce Králové pošle rozhodnutí příslušnému soudu do Prahy, kde je věc postoupena probačnímu středisku, jehož pracovníci si odsouzeného pozvou a udělají s ním vstupní pohovor. Snaží se zjistit, zda je odsouzený vůbec připraven obecně prospěšné práce odpracovat, jakou má pro to motivaci, ale také jaká je jeho kvalifikace apod. Probační středisko pak navrhne soudu v jaké oblasti by měl být trest odpracován.

Obecně prospěšné práce však nejsou nucené práce. I k tomu by se mělo přihlížet. Dlouhou dobu byly možnosti odpracování těchto prací značně omezené, většinou se jednalo jen o úklid obce, hrabání listí, vysazování zeleně apod. Nyní se okruh činností postupně rozšiřuje. Odsouzení mohou vykonávat - mají-li pro to předpoklad - různé údržbářské práce a drobné opravy ve školách a mateřských školkách, ale také v nemocnicích a různých nevládních či ekologických organizacích. Pracovníci probační služby se snaží s těmito organizacemi navazovat spolupráci a poskytovat jim co nejvíce informací, aby mohly stále více lidí odsouzených k veřejně prospěšným pracím využívat. Pořádají pro ně semináře a různé vzdělávací akce, radí jim jak postupovat v případě bezpečnosti práce, jak zajistit dohled apod. A je třeba říci, že výsledky jsou již vidět. Žádostí o přidělení lidí odsouzených k těmto pracím z různých organizací stále přibývá.

Potvrzuje se i fakt, že v mnoha případech jsou alternativní tresty daleko účinnější formou výchovy než pobyt ve vězení. A jak statistika dokládá, počet těchto trestů začíná převažovat nad počtem nepodmíněných trestů. Je však třeba, aby se podmínky pro odpracování alternativních trestů připravovaly ještě důsledněji než dosud, což vyžaduje mimo jiné i větší spolupráci soudů s probačními středisky. Chce to, aby soudy nejen dobře znaly možnosti alternativních trestů, ale ukládaly je jen lidem, u nichž je předpoklad, že je vůbec vykonávají. Aby více zvažovaly, zda se dotyčný proviněný pro alternativní trest hodí. Například nezaměstnaný nebo recidivista pro to rozhodně nemá žádnou motivaci.

Dobrá spolupráce mezi probační službou, soudcem, státním zástupcem, ale také policií je v těchto případech více než důležitá. Probační střediska by se měla stát pro všechny tyto složky skutečným partnerem. A na tomto úseku je ještě třeba mnohé zlepšit. Především pak vytvořit model spolupráce, kdy by se společně pohlíželo na trestný čin jako na konflikt mezi dvěma lidmi - pachatelem a obviněným. Aby se vždy vycházelo z toho, že trestním činem byly porušeny určité vztahy a pravidla, která společnost má, a že tento konflikt je třeba urovnat. Pak bude účinnost trestů a všech těchto opatření mnohem efektivnější.

EVA SADÍLKOVÁ

Seznam prací, které mohou být prováděny v rámci výkonu obecně prospěšných prací

Je možné zadat i jiný druh práce, který zohlední potřeby organizace a současně schopnosti a dovednosti odsouzených.

Úklidové práce - úklid vozovek, chodníků, krajnic a dalších veřejných prostranství, úklid a údržba cyklostezek a chráněného krajinného území, sportovních a dětských hřišť, hřbitova, čištění kanalizace, vodních toků a vodotečí, potoků, jezer apod., čištění plakátových ploch, mytí oken, úklid v budovách, vyklízení sklepů, úklid v nemocnicích, odklízení sněhu, posypy chodníků v zimním období, práce v lesích, likvidace černých skládek, třídění odpadu, čištění remízků a větrolamů, čištění psích kotců, odstraňování grafity, úklid stájí, práce na skládkách.

Stavební a jiné odborné práce - budování chodníků a jejich údržba, demolice staveb, opravy plotů a zdí, truhlářské práce, pokrývačské práce, elektrotechnické a instalatérské práce, pokládání podlahy, malířské práce, kamenické práce, opravy střech, zámečnické práce, svářečské práce, stolařské práce, klempířské práce, těžařské práce v lese, zahradnické a lesnické práce.

Stavební a jiné pomocné práce - výkopové práce, přesun stavebního materiálu, stěhování, čištění koberců, sekání a hrabání trávy, výsadba stromků a jiné zeleně, pomoc v kuchyních a prádelnách, nátěry zábradlí, laviček, odpadkových košů, bazénů a veřejného osvětlení, sklizeň sen a zeleniny, uložení obilí, školnické práce, příprava obecních oslav, stavba dětských letních táborů.

Kancelářské a odborné práce - vytváření internetových stránek a počítačových programů, jazykové překlady, výuka cizích jazyků, vedení odborných kroužků pro děti a mládež, drobné administrativní práce, roznáška pošty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down