01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

KNIHOVNA ROKU 2002 JE V SEPEKOVĚ

Obec má typicky vesnický charakter. Převážná část ekonomicky aktivních obyvatel za prací vyjíždí. Pracovní příležitosti poskytuje pět kilometrů vzdálené Milevsko, ale i Tábor, Písek či Temelín. Sepekov patří k nejstarším obcím píseckého okresu. Rozkládá se ve středočeské pahorkatině v...

Obec má typicky vesnický charakter. Převážná část ekonomicky aktivních obyvatel za prací vyjíždí. Pracovní příležitosti poskytuje pět kilometrů vzdálené Milevsko, ale i Tábor, Písek či Temelín.

  obr  Sepekov patří k nejstarším obcím píseckého okresu. Rozkládá se ve středočeské pahorkatině v severovýchodní části okresu. Je obklopen zemědělskou půdou a lesy v nadmořské výšce 420 až 475 m. Nejvyšším místem je zalesněný vrch Chlum (534 m nad mořem). Okolí obce bylo osídleno již v době bronzové a železné. Z dochovaných dokumentů se dozvídáme, že Sepekov dostal v roce 1194 syn Vítka z Prčice jako dědictví (Vítek ze Sepekova). První písemná zpráva o Sepekově je z roku 1243. Dominantou obce je kostel Panny Marie, jehož věhlas se rozšířil zveřejněním několika zázračných uzdravení.

Obec se každoročně účastní soutěže Vesnice roku. Jednou z předních oblastí života v obci, na kterou se klade důraz při posuzování stanovených kritérií, je podpora a rozvoj kultury. Samostatně hodnocena je místní knihovna, která je v malých obcích jediným kulturním centrem a zdrojem informací.

Moderní informační centrum

Knihovna v Sepekově doznala v nedávné době velkých změn, a to díky dotaci získané ve výběrovém řízení vyhlášeném na rok 2000 odborem umění a knihoven Ministerstva kultury ČR na rozšiřování a poskytování informací občanům prostřednictvím knihoven s využitím informačních technologií a veřejné informační sítě v knihovnách.

Obecní úřad vypracoval a předložil projekt na získání finančního příspěvku pro vybudování této sítě v knihovně. Po projednání na Ministerstvu kultury jsme dostali finanční prostředky na realizaci předloženého projektu. Součástí byla také moje rekvalifikace na knihovnici, která probíhala pod záštitou organizace VISK a podpory Úřadu práce v Písku, a to ve Státní vědecké knihovně v Českých Budějovicích.

Místní lidová knihovna je umístněna v budově obecního úřadu. Její historie sahá do 20. let minulého století. Již dříve zde existovaly čtenářské spolky, ale pravidelně fungující knihovna byla založena v roce 1920 a o dva roky později vlastnila 562 svazků knih. Vystřídalo se v ní několik knihovníků, kteří se snažili o to, aby knihovna patřila vždy k těm nejlepším. Svědčí o tom i několik čestných uznání, které v minulých letech získala.

V současné době je knihovna veřejně přístupnou institucí. Prostřednictvím nových informačních technologií plní funkci informačního centra v obci. Připojení knihovny na síť internetu přineslo celou řadu možností ve zpřístupňování informací z oblasti legislativy i pro vzdělávání a relaxaci občanů.

Knihovnu navštěvují ve svém volném čase děti a mládež nejenom ze Sepekova, ale i z ostatních spádových obcí, kde knihovny nejsou nebo nemají takové možnosti využití jako naše knihovna. Malým čtenářům je věnován jeden den v týdnu, kdy probíhají literární soutěže, besedy nad knihami apod. Děti a mladí lidé se tak zábavnou formou seznamují s tradicemi a historií obce.

V současné době má knihovna 5736 svazků knih a odebírá 15 titulů časopisů. Eviduje celkem 151 čtenářů, z toho 49 do patnácti let. Výpůjční doba pro veřejnost je 17 hodin týdně, nejdelší otevírací doba je do 20 hodin, přístup na veřejný internet od pondělí do pátku.

Spolupráce s obcí

Knihovna úzce spolupracuje s obecním úřadem. Pomáhá zpracovávat a vydávat několikrát ročně zpravodaj obce, pořizuje fotodokumentaci života v obci, spolupracuje při pořádání kulturních programů a podílí se na mnoha dalších akcích podle potřeby a požadavků obecního úřadu. V knihovně jsou k nahlédnutí obecní vyhlášky, zápisy ze zasedání rady a zastupitelstva obce.

O pomoc při organizaci, zajišťování a průběhu různých společenských akcí se na knihovnu obracejí i zájmové organizace v obci. V letošním roce to bylo při 110. výročí založení hasičského sboru v Sepekově a vysvěcení obecního znaku a praporu. Podařilo se nám zajistit nejen zájezdy na divadelní představení, ale také přivést přímo do obce vystoupení ochotnického divadelního souboru.

Spolupracujeme také s klubem důchodců, pro který připravujeme besedy, přednášky, zájezdy apod. V letošním roce jsme prostřednictvím knihovny zajistili pro zájemce z obce společný pobyt u moře. Vzhledem k tomu, že účastníci hodnotili zájezd velmi dobře, chtěli bychom podobné akce pořádat také i v příštích letech.

Z KRAJSKÉHO DO CELOSTÁTNÍHO KOLA

Naše místní lidová knihovna se letos zapojila do soutěže Knihovna roku 2002, kterou už potřetí zorganizoval Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

Vyhráli jsme krajské kolo a poté jsme se automaticky dostali do celostátního kola. Soutěžní komise, kterou tvořili ředitelé okresních knihoven z celé republiky, na základě svého hodnocení rozhodla, že cenu udělí knihovně v Sepekově. Šestnáctého října jsme převzali spolu se starostou Stanislavem Sedláčkem v Zrcadlové kapli Klementina v Praze titul Knihovna roku 2002, čestné uznání a finanční hotovost pro využití v knihovně.

Navzdory novým moderním způsobům získávání informací má knihovna stále své nezastupitelné místo v obci.

Věřím, že i v příštích letech bude čtenářská tradice pokračovat a obstojí v konkurenci jiných forem kulturního vzdělávání.

MARIE MIKEŠOVÁ,

knihovnice

Místní lidové knihovny v Sepekově

FOTO AUTORKA

  obr

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down