01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na jihu Čech

Bezplatná možnost láká V Jihočeském kraji stovky obcí do 300 obyvatel budou mít zájem o to, aby jim napřesrok místo letos zrušených okresních úřadů bezplatně přezkoumával hospodaření krajský úřad. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který si provedl krajský úřad. Jeho mluvčí Ing. Maria Ptáčková zároveň...

Bezplatná možnost láká

V Jihočeském kraji stovky obcí do 300 obyvatel budou mít zájem o to, aby jim napřesrok místo letos zrušených okresních úřadů bezplatně přezkoumával hospodaření krajský úřad. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který si provedl krajský úřad. Jeho mluvčí Ing. Maria Ptáčková zároveň uvedla, že novou možnost nechat si od příštího roku bezplatně ověřit své hospodaření krajskými úředníky na jihu Čech podle prvních zjištění patrně využije i podstatná část obcí do 5000 obyvatel. V kraji přitom je 455 obcí do 499 obyvatel a 604 obce do 4999 obyvatel.

Podle mluvčí audit hospodaření obcí na všech sedmi okresních úřadech v Jihočeském kraji dosud zajišťovalo celkem zhruba 40 pracovníků. Na krajském úřadě bude pro tyto účely k dispozici přibližně 20 úředníků. "Zatím nemáme důvod pochybovat o tom, že by naše kapacita na audit hospodaření obcí, které o něj projeví zájem, nestačila," míní mluvčí. Na otázku, zda se krajský úřad nesetkává s problémy, jak získat a řádně zaplatit kvalifikované pracovníky, kteří by se na audit specializovali, odpovídá, že kraj si pracovníky pro zajišťování agend, které na něj od 1. 1. 2003 přecházejí v rámci reformy státní správy, de facto nevybírá. "Přecházejí k nám v rámci delimitace ze zanikajících okresních úřadů," upřesňuje mluvčí.

Ing. Maria Ptáčková připomíná: "Jestliže kraj odpovídá za účetnictví obcí, pak zajišťování auditu obcí krajským úřadem je nezbytné. S ohledem na ustanovení dalších souvisejících zákonů a vyhlášek, například vyhlášky Ministerstva financí č.16/01 Sb., je kraj zodpovědný i za přenos dat z účetnictví obcí do centrálních statistických souborů. Při kontrole hospodaření kraj bude mít k těmto údajům přímý přístup, čímž se splnění těchto povinností výrazně zjednoduší." Mluvčí rovněž konstatuje, že pro kraj bude pořizování auditu dostatečným podkladem pro zodpovědné rozhodnutí, zda za tu či onu obec převezme záruku například při jejím jednání s poskytovateli dotačních titulů, což podle Ing. Marie Ptáčkové dosud možné nebylo.

- rš -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down