01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PRŮMYSLOVÉ ZÓNY JE TŘEBA ZAKLÁDAT S ROZVAHOU

Všem novým vedením měst a obcí, která budou mít zájem vybudovat průmyslovou zónu, bych vzhledem k situaci, jaká v oblasti přípravy těchto lokalit v České republice existuje, doporučil, aby se obrátili na pracovníky mého odboru a každý svůj předkládaný projekt s nimi individuálně projednali, říká...

Všem novým vedením měst a obcí, která budou mít zájem vybudovat průmyslovou zónu, bych vzhledem k situaci, jaká v oblasti přípravy těchto lokalit v České republice existuje, doporučil, aby se obrátili na pracovníky mého odboru a každý svůj předkládaný projekt s nimi individuálně projednali, říká Ing. Zdeněk Jana, ředitel odboru průmyslových nemovitostí a regionů agentury CzechInvest.

Kolik bylo letos vyhrazeno z centrálních zdrojů na podporu průmyslových zón?

Rozpočet Programu na podporu průmyslových zón, který je součástí státního rozpočtu v rámci kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, letos činil 1,2774 miliardy korun.

Jak velký podíl z této částky představuje dotace strategické průmyslové zóně v Kolíně?

Na její přípravu byla letos určena dotace ve výši 984 miliónů korun, což je zhruba 77 procent letošního celkového rozpočtu Programu na podporu rozvoje průmyslových zón.

Jak vysoká bude napřesrok podpora průmyslových zón z centrálních zdrojů a budou s ní moci počítat i menší než pouze velké strategické projekty?

Návrh státního rozpočtu na příští rok uvažuje pro dotace na průmyslové zóny s celkem 1,174 miliardy korun. Tato částka je však z velké části určena na již schválené projekty pro města, mezi něž patří kromě jiného Kolín a Brno. V případě menších projektů je důležité znát konečnou částku ve schváleném rozpočtu pro rok 2003. Pokud bude schválen navrhovaný objem, znamená to, že bude moci být uspokojeno jen minimum nových žadatelů.

Nebylo by vhodnější posílit podprogram regenerace současných zanedbaných průmyslových území (brownfields) oproti budování nových zón na zelené louce (greenfields)?

V naší agentuře teď intenzívně pracujeme na přípravě dvou projektů regenerace území. Konkrétně to jsou projekty revitalizace území bývalého vojenského letiště Žatec a regenerace Dolní oblasti Vítkovic prakticky v centru města Ostravy. V prvním případě jde o opuštěný vojenský areál o zhruba 360 hektarech s ekologickými zátěžemi a řadou nevyužívaných objektů. Lokalita by měla posloužit pro vybudování strategické průmyslové zóny v Ústeckém kraji. V případě Dolní oblasti Vítkovic jde o území s rozlohou 150 hektarů. Nyní se za finanční spoluúčasti programu Phare hodnotí varianty dalšího využití těchto území, včetně výše nákladů u jednotlivých variant. Po výběru nejvhodnější varianty bude stanoven další postup přípravy a realizace včetně zdrojů a forem financování.

Proč jste přikročili k projektu Akreditace průmyslových zón a co si od něho slibujete? Je účast pouze šesti pracovníků radnic (oproti například 13 pracovníkům regionálních rozvojových agentur) v prvním cyklu školení dostatečná?

Akreditace průmyslových zón je podprogramem programu Ministerstva průmyslu a obchodu "Podpora rozvoje průmyslových zón" realizovaného CzechInvestem, který je zaměřen na zabezpečení lidských zdrojů především v oblasti rozvoje průmyslových zón a jejich marketingu při získávání mobilních investic. Každá rozvojová průmyslová zóna by měla mít svého manažera, který bude zároveň kontaktní osobou pro jednání s potencionálními investory. Tento manažer bude schopen profesionálně zajišťovat správu a rozvoj průmyslové zóny, její prezentaci, organizaci návštěv investorů a koordinovat zabezpečení všech potřebných dat a informací a přípravu vhodných marketingových materiálů. Manažerem může být přímo kmenový pracovník obecního, městského či magistrátního úřadu nebo zaměstnanec právnické osoby či fyzická osoba, která příslušný servis pro danou obec vykonává na základě mandátní smlouvy. S ohledem na zhodnocení vynaložených prostředků státního rozpočtu do rozvoje průmyslových zón v letech 1998 až 2002 a rostoucí konkurenci na trhu mobilních investic je nezbytné zajistit související podmínky pro zvýšení konkurenceschopnosti těchto průmyslových zón. Kromě základní investiční připravenosti území je jedním z dalších faktorů, který značnou měrou ovlivňuje rozhodování o umístění investičního záměru, profesionální, kvalifikované vystupování při jednáních s investory.

Profesionální prezentace investičních příležitostí je založena na dokonalém porozumění potřebám investorů a na koordinované spolupráci příslušných organizací především státní správy a místní samosprávy, zabezpečující dostupnost všech zdrojů potřebných k zajištění investorem požadovaných dat a informací. Akreditace průmyslových zón je rozložena do tří let (v letech 2002 až 2004 proběhne celkem šest pětiměsíčních cyklů, tzn. dva cykly ročně), přičemž letos na podzim začal 1. cyklus, do kterého bylo vybráno prvních 20 účastníků (pracovníků regionálních agentur a manažerů městských průmyslových zón). V únoru 2003 bude zahájen 2. cyklus, jehož se budou účastnit již pouze obce, jejichž průmyslová zóna splňuje podmínky programu.

Financování podprogramu Akreditace průmyslových zón se řídí pravidly Programu na podporu rozvoje průmyslových zón. Podpora je formou dotace ve výši 80 procent účelně vynaložených nákladů na technické a programové vybavení, na pořízení marketingových materiálů příslušné průmyslové zóny a na školení organizované CzechInvestem. Maximální výše podpory však činí 400 tisíc korun.

Nenabývá nyní kromě strategické polohy nově budovaných zón a jejich dobré dopravní dostupnosti stále více na významu i dostatečný rezervoár kvalifikovaných pracovních sil v místě? Může CzechInvest nějak pomoci co nejoptimálněji formovat tuto nabídku pracovních sil v regionech?

CzechInvest působí jako zprostředkovatel kontaktů mezi investory, školami a regionálními úřady práce, čímž nepřímo ovlivňuje nabídku pracovních míst tak, aby vyhovovala zaměření investorů v konkrétních regionech. Naší snahou je, aby se úloha agentury jako konzultanta v oblasti pracovních sil posilovala. Věříme, že dialog vytvořený mezi všemi subjekty regionálních trhů práce pomůže předcházet vzniku disproporcí mezi poptávkou a nabídkou.

Co byste poradil novým vedením měst a obcí, která budou chtít usilovat o nové průmyslové zóny či o využití starých průmyslových území?

Vzhledem k současné situaci v oblasti přípravy průmyslových zón v naší zemi bych každému takovému starostovi doporučil, aby se obrátil přímo na pracovníky odboru průmyslových nemovitostí a regionů agentury CzechInvest a projednal s nimi každý předkládaný projekt individuálně.

IVAN RYŠAVÝ

  obr

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down