01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MUZEA VOLAJÍ SOS

Povodně zanechaly svou ničivou stopu na desítkách muzeí v Praze, v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji. Vyčíslovat škody bylo značně obtížné. Relativně snadné je spočítat ztrátu na investičním a neinvestičním majetku, tzn. budovách a provozním zařízení. Nesrovnatelně těžší je vyjádřit v...

Povodně zanechaly svou ničivou stopu na desítkách muzeí v Praze, v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji. Vyčíslovat škody bylo značně obtížné.

Relativně snadné je spočítat ztrátu na investičním a neinvestičním majetku, tzn. budovách a provozním zařízení. Nesrovnatelně těžší je vyjádřit v penězích škody neobnovitelných sbírkových předmětů. Obecně je ale možné konstatovat, že trojrozměrné sbírkové předměty byly většinou zachráněny. Za to patří muzejníkům, kteří zachraňovali expozice a depozitáře někdy snad i za cenu rezignace na záchranu svých domovů, obdiv a poděkování." Říká tajemnice Asociace muzeí a galerií Dagmar Fialová.

Asociace muzeí a galerií oslovila těsně po povodních kolegy v regionech, aby přemýšleli o pomoci postiženým institucím. Ve spolupráci s odborem muzeí a galerií Ministerstva kultury a Národním muzeem soustřeďovala informace, mapovala ztráty a zjišťovala co a v jaké míře bylo postiženo. Na pomoc muzeím byla vyhlášena veřejná sbírka. Její výtěžek je určen na obnovu provozu postižených budov a na záchranu zasažených sbírkových fondů. Sbírka je vyhlášena na dobu tří let a toto úsilí je běh na delší trať.

Jednou z úvah, jak získat další peníze, je uspořádání putovní benefiční výstavy, v podstatě dokumentární, na které by bylo možné vidět fotografie z katastrof, případně fragmenty zničených sbírkových předmětů. Asociace muzeí a galerií společně s nadací Člověk v tísni se obracejí i na potenciální sponzory a donátory. Drobnější, ale z hlediska morální podpory, významnou je podpora od kolegů z nepostižených oblastí.

Také odbor ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií Ministerstva kultury hledá možnosti financování škod. Některé nabídky ze zahraničí jsou, ale poskytnutí peněz je podmíněno předložením konkrétních projektů. Ty musí mít požadovanou formu a obsah. Základní atributy žádosti jsou: název instituce, název projektu, popis problému, popis škody, návrh řešení, finanční náročnost.

Od konce září pracuje na Ministerstvu kultury koordinační skupina, kterou ustavil první náměstek ministra kultury Zdeněk Novák. Předsedá jí ředitel odboru muzeí a galerií Pavel Jirásek. Úkolem skupiny odborníků je posoudit nabídky zahraniční pomoci - technické, materiální i personální. Vyjadřuje se též k umístění a využití vysoušecí a jiné pomocné techniky ze zahraničí.

V současné době probíhá připomínkové řízení návrhu usnesení vlády. Navrhuje se v něm jednak zabezpečení uložení zmrazených archivních a knihovních fondů, jednak zpracování systémového přístupu k záchraně zmrazených památek Koncepce by měla být přijata do 15. prosince tohoto roku. I na tomto úkolu se bude podílet koordinační skupina odborníků Ministerstva kultury.

- lk -

FOTO ALEŠ ADÁMEK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down