01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Různé formy pomoci

Při letošních povodních bylo postiženo více než 40 knihoven, zničeno nebo vážně poškozeno bylo skoro 800 tisíc svazků knih a časopisů. Některé knihovny mají sídlo v poškozené budově, jiné přišly o vnitřní zařízení. Celková škoda se odhaduje na 400 miliónů korun. Další finanční prostředky si vyžádá...

Při letošních povodních bylo postiženo více než 40 knihoven, zničeno nebo vážně poškozeno bylo skoro 800 tisíc svazků knih a časopisů. Některé knihovny mají sídlo v poškozené budově, jiné přišly o vnitřní zařízení. Celková škoda se odhaduje na 400 miliónů korun. Další finanční prostředky si vyžádá zrestaurování vzácných svazků.

Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlásil veřejnou sbírku Pomoc knihovnám. Sbírka se koná na celém území ČR a skončí 31.března 203. Bankovní konto: 1943610319/0800, konstantní symbol: 0558. Na webových stránkách www.nkp.cz/o_knihovnach/ povodne.htm je uveden přesný seznam knihoven, které byly poškozeny s vyčíslením škod na knihovním fondu a celkových škod. Každá z knihoven má variabilní symbol, takže se dárce finanční částky může rozhodnout pro konkrétní knihovnu. Finanční částku je možno poslat přímo na bankovní účet.

Další formou je organizace sbírky pomocí pokladniček nebo sběracích listin. Přesný postup je popsán na zmíněných webových stránkách. První vlaštovkou byla Česká tisková kancelář, která darovala milión korun, z něhož 300 tisíc korun je určeno na obnovu knihovny Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, která připravuje mladé žurnalisty.

Kupte knihu knihovně

Takto nazvala akci na získávání potřebných svazků Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích. Vyhlašovatelem je zřizovatel knihovny - jihočeský krajský úřad v Českých Budějovicích. S touto výzvou se mohou setkat obyvatelé v mnoha knihkupectvích v centru města. Seznam titulů, z nichž si může dárce vybírat, připravili pracovníci oddělení nákupu knihovny. Jde o knihy, jejichž získání znamená pro obnovu zničených knihovních fondů opravdovou pomoc. U pokladny knihkupectví je možné vybranou knihu označit darovacím razítkem, případně svým podpisem. Akce potrvá do konce letošního roku. Bližší informace (i údaje o poškození knihovny během povodní) získáte na webové adrese www.cbvk.cz.

Čtenáři čtenářům

Pod tímto označením najdeme akci, kterou pro postižené knihovny připravila Regionální knihovna v Karviné. Na tradičním Knižním jarmarku, který proběhl poslední pátek v srpnu, mohli návštěvníci zakoupit konkrétní knihu, která je určena některé z postižených knihoven. Do zvláště hodnotné knihy bude vlepeno ex libris (grafický list s námětem povodně) se jménem čtenáře, který knihu daroval. Do ostatních knih bude vložen lístek se jménem dárce. Lidé nemusí knihu koupit, mohou přinést i knihu z vlastní knihovny. Pracovníci knihovny dohlíží na to, aby se do shromažďovaných knih dostaly pouze hodnotné knihy. K 25. září se knihovně podařilo soustředit kolem 500 knih. Akce bude pokračovat do konce roku. Pak bude seznam vystaven na internetu a získané knihy budou nabídnuty jednotlivým postiženým knihovnám.

Náhrada zničených knih je jedním ze způsobů, jak doplnit knihovní fondy ochuzené povodní. Nemalé částky musí vynaložit na likvidaci následků povodní zřizovatele knihoven - počínaje obcemi přes města až po krajské úřady. Půjde zejména o potřebné opravy budov a jejich technického vybavení. Levnou záležitostí nebude ani pořízení nového nebo doplnění poškozeného inventáře - regálů a dalšího nábytku.

- ev -

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down