01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

JAK POMŮŽE POZEMKOVÝ FOND

V letech 1992 až 2002 byla z rozpočtu Pozemkového fondu ČR uvolněna na různé programy pomoci částka 4,1 miliardy korun, z toho 1,5 miliardy na odstraňování škod způsobených povodněmi v roce 1997. Jak pomůže Pozemkový fond při odstraňování následků letošních povodní? Pomůže dvěma způsoby. Finanční...

V letech 1992 až 2002 byla z rozpočtu Pozemkového fondu ČR uvolněna na různé programy pomoci částka 4,1 miliardy korun, z toho 1,5 miliardy na odstraňování škod způsobených povodněmi v roce 1997. Jak pomůže Pozemkový fond při odstraňování následků letošních povodní?

Pomůže dvěma způsoby. Finanční podporou, kterou schvaluje Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, a pozemky pro výstavbu nových domů. Co se týče první části, tak z rozpočtu Pozemkového fondu ČR (PF ČR) již bylo vyčleněno 100 miliónů korun na Program obnovy venkova. "Tuto částku poskytujeme každoročně právě z rozhodnutí sněmovny. Peníze jsou převedeny na účet Ministerstva pro místní rozvoj. Na odstraňování následků letošních povodní v oblasti zemědělství poputuje z rozpočtu PF ČR dalších 500 miliónů korun zemědělcům.

Ministerstvo zemědělství, které vyhodnocovalo škody způsobené povodněmi, připravuje metodiku, jak budou rozděleny. Parlament také novelou zákona o Pozemkovém fondu ČR prominul roční nájemné za pronajatou půdu a splátky za zprivatizované nemovitosti, což představuje zhruba 200 miliónů korun. Takže si myslím, že naši pomoc zemědělci v dobrém slova smyslu pocítí," vysvětloval předseda výkonného výboru Pozemkového fondu ČR Ing. Josef Miškovský.

POZEMKY

Vláda také vyhlásila program "Domy velké vody". To je společný program Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva zemědělství, Lesů České republiky a Pozemkového fondu ČR, který zajistí výstavbu nových objektů bydlení pro osoby postižené letošními záplavami. Proto Pozemkový fond ČR zpracoval a jeho výkonný výbor schválil příkaz k převodu státních pozemků ze správy fondu do vlastnictví obcí nebo fyzických osob, které budou sloužit k výstavbě obytných domů.

"Obce, u kterých vyvstala aktuální potřeba získat od Pozemkového fondu ČR pozemky, podají své žádosti přímo na místně příslušná územní pracoviště fondu, která sídlí v každém okrese. Jejich úplný seznam včetně adres, telefonních a faxových čísel a podmínky pro realizaci převodů jsou všem zájemcům k dispozici na naší internetové stránce www.pfcr.cz," řekl nám dále Josef Miškovský.

POSTUP

Tyto žádosti obcí mohou směřovat podle zákona o prodeji půdy na bezúplatný převod. V tomto případě je podmínkou schválená územní dokumentace, která počítá s tím, že pozemky budou využity pro výstavbu bytových objektů nebo veřejně prospěšných staveb, jak je psáno v zákoně o prodeji půdy. Podle zákona o půdě bude také možné směnit pozemky obecní za pozemky ve správě Pozemkového fondu. K žádosti musí obec doložit i pravomocné rozhodnutí o odstranění stavby, které bude obsahovat potvrzení stavebního úřadu, že bylo vydáno právě v důsledku poškození stavby povodněmi v roce 2002. V případě, že obec nemá schválenu územněplánovací dokumentaci, doloží potvrzení referátu regionálního rozvoje příslušného okresního úřadu, že pozemek je vhodný pro bytovou výstavbu.

Do doby skončení všech administrativních procesů k převodu pozemků, o které obec žádá, uzavře Pozemkový fond s touto obcí nájemní smlouvu. Ta bude nájemce opravňovat k provádění činností a úkonů, které jsou nutné k získání pravomocného rozhodnutí o umístění stavby, stavebního povolení, realizaci výstavby a užívání stavby. Smlouva bude uzavřena na maximální dobu pěti let a za symbolické nájemné 1 Kč za metr čtvereční za rok.

NALÉHAVÉ - POVODNĚ

Příkaz výkonného výboru navazuje na předchozí jednání s Ústředním pozemkovým úřadem a Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, které v tomto procesu nezbytně figurují, protože se k převodu každé-ho pozemku musejí vyjádřit. S tím, že všechny spisy, které budou označeny "NALÉHAVÉ - POVODNĚ", budou Pozemkovým fondem ČR, pozemkovými úřady, katastrem a dalšími orgány státní správy vyřizovány prioritně.

FYZICKÉ OSOBY

Jestliže o pozemek požádá přímo fyzická osoba, postižená letošními záplavami, podá na územním pracovišti fondu žádost. K ní rovněž přiloží i pravomocné rozhodnutí o odstranění stavby, které obsahuje potvrzení stavebního úřadu, že bylo vydáno v důsledku poškození stavby povodněmi v roce 2002. Pokud obec nemá schválenou územněplánovací dokumentaci, předloží žadatel také potvrzení referátu regionálního rozvoje příslušného okresního úřadu, že pozemek je vhodný pro bytovou výstavbu. V tomto případě bude po prověření pozemků přistoupeno buď k uzavření směnné smlouvy, nebo kupní smlouvy podle zákona o půdě.

OBEC SI VYBERE

"Filozofie naší pomoci spočívá v poskytnutí pozemků, které jsou ve správě Pozemkového fondu, pro výstavbu bytových objektů mimo záplavová území. Starostové většinou dobře znají svoji lokalitu, terén a mají přehled, zda se v jejich obci takové pozemky nacházejí. Pokud si nejsou jisti, mohou se obrátit na příslušné územní pracoviště Pozemkového fondu, zavolat nebo přijít osobně a zeptat se, jestli je v jejich obci možnost nějaké pozemky získat. My prověříme, zda v uvedeném katastrálním území máme pozemky v naší správě, a pokud ano, poskytneme jejich seznam obci. Starostové se k němu vyjádří a v případě, že vysloví zájem o převod, začneme podnikat další kroky, o nichž jsem už hovořil," řekl Josef Miškovský.

VÝSTAVBA JIŽ ZAČALA

Příkaz byl vydán 4. září a první domy se již staví - například v Blatné. Povodněmi byla ale postižena také Praha. Proto proběhlo jednání předsedy výkonného výboru Pozemkového fondu ČR Ing. Josefa Miškovského s primátorem Igorem Němcem. Bylo dohodnuto, že Pozemkový fond převede bezúplatně pozemky na magistrát hlavního města Prahy. Stalo se tak 26. září, kdy PF ČR předal zástupcům magistrátu návrhy smluv na bezúplatný převod patnácti pozemků o výměře přesahující šest hektarů. Pozemky, na kterých mohou vyrůst nové byty a domy, se nacházejí v lokalitách Jinonice, Čakovice, Křeslice, Hodkovičky, Hlubočepy, Záběhlice a Třeboradice. Pozemkový fond se dále zavázal, že do konce října připraví návrhy smluv na bezúplatný převod dalších 13 hektarů pozemků v Bohnicích, Hloubětíně, Letňanech, Malešicích, Stodůlkách a Uhříněvsi.

Po vyhotovení geometrických plánů zpracuje do konce roku smlouvy, kterými bude hlavnímu městu bezúplatně nebo úplatně převedeno ještě 15 hektarů pozemků.

NOVÝ DOMOV

"To, že od nás obce žádají pozemky pro bytovou výstavbu, je naprosto běžné. Počítá s tím totiž zákon o prodeji půdy - a děje se to i mimo tak mimořádnou situaci, jakou s sebou povodně bezesporu přinesly. Můžeme říct, že v prvním pololetí letošního roku jsme na obce bezúplatně převedli 853 pozemky o celkové výměře větší než 360 hektarů. Celý proces převodů funguje kontinuálně, jde o to, aby naléhavé případy byly vyřizovány prioritně a tento proces byl co nejpružnější.

Proto byl přijat již zmiňovaný příkaz, který má napomoci tomu, aby se pozemky dostaly co nejrychleji těm, kteří je nutně potřebují. Aby na nich v co nejkratším čase vyrostl jejich nový domov a oni měli vlastní střechu nad hlavou. Tomu chce Pozemkový fond napomoci," uvedl na závěr Josef Miškovský.

- rak -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down