01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Volili jsme elektronicky

Před několika málo dny jsme se zúčastnili komunálních voleb. Jako voliči, jako jejich organizátoři nebo i jako kandidáti. Volební lístky, seznamy voličů, zástěna, volební urna, zdánlivě neměnný rituál, do kterého jako by informační technologie vůbec nezasáhly. Přesto zázemí voleb už svoji...

Před několika málo dny jsme se zúčastnili komunálních voleb. Jako voliči, jako jejich organizátoři nebo i jako kandidáti. Volební lístky, seznamy voličů, zástěna, volební urna, zdánlivě neměnný rituál, do kterého jako by informační technologie vůbec nezasáhly. Přesto zázemí voleb už svoji elektronickou podobu mělo.

Městská část Praha 4 rozšiřuje a zdokonaluje využití informačních technologií při volbách už od roku 1994. Jak si pochvaluje vedoucí odboru informatiky, Ing. Miloslav Urban, počítačové zpracování volební agendy především odstraňuje stressové situace a umožňuje jednotný, systematický přístup k celému procesu od všech zúčastněných pracovníků. Podkladem pro přípravu voleb je především evidence obyvatel, která se aktualizuje vlastně v průběhu celého roku.

S přípravou voleb se začíná zhruba dva měsíce před jejich termínem. Efektivitu přináší zejména propojení softwaru podporujícího zpracování volební agendy s elektronickým geografickým informačním systémem V této formě jsou všechny, jinak pracně a mnohdy i zcela pochopitelně nepřesně prováděné činnosti poměrně snadnou záležitostí. Jen několik hodin je třeba pro vytištění kompletních voličských seznamů, zjednodušila se příprava materiálů pro zapisovatele i roznašeče. Dnes roznašeč dostává velmi podrobné instrukce včetně mapy s vyznačením optimální trasy roznášky.V případě voleb, při nichž je třeba vystavovat voličské průkazy, se zjednodušuje i tato agenda. Prostřednictvím intranetu může být pro výdej voličských průkazů zřízeno i několik míst, která jsou napojena na centrální databázi - snadno se provádějí kontrola údajů a zcela je vyloučena duplicita záznamů. Volební agenda zpracovaná v elektronické podobě, a přístupná pracovníkům úřadu na intranetu, usnadňuje i podávání informací občanům, zejména ohledně příslušného volebního okrsku a volebního místa.

Softwarová řešení

Tak jako v Praze 4 i v několika desítkách dalších měst a obcích využili při letošních volbách například informační systém RADNICE VERA(c), který obsahuje dva podsystémy - volební agenda a organizace voleb. Modul "volební agenda" je nadstavbou pro evidenci obyvatel. Respektuje plně volební zákon i ostatní legislativní předpisy pro volby v ČR. Umožňuje vymezování volebních okrsků, dynamickou kontrolu počtu voličů v okrscích, kontrolu nezařazených do žádného z okrsků, tisk volebních seznamů.

Modul "organizace voleb" sleduje jednotlivé kroky průběhu voleb už od jejich přípravy, kdy například umožňuje zpracovat oznámení a vyhlášku. Během ukládání dat o volebních stranách, kandidátech i členech volebních komisí výrazně usnadňuje kontrolu údajů. Ze získané databáze je možné tisknout podklady pro hlasovací lístky, pozvánky a další potřebné materiály. Tento modul zkvalitňuje a urychluje i konečné zpracování a vyhodnocení výsledků voleb, přidělování mandátů, pořizování zápisu volebních komisí a pomáhá i při realizaci odměn jednotlivým členům komisí.

Zpracování výsledků

Jak uvádí ředitel IT projektů Českého statistického úřadu (ČSÚ), Ing.Novák, zpracování a vyhodnocení výsledků je dnes i při tak velkém objemu dat záležitostí několika hodin. Složitější a časově náročnější je sběr dat. Záleží na rychlosti práce volebních komisí v jednotlivých okrscích. I tady činnost zjednodušuje využití počítačů, které však nejsou vzhledem k požadavkům na bezpečnost zpracováni dat, zapojeny do sítě. Výsledky se proto zaznamenávají na disketu, která je předána pracovníkům ČSÚ na přebíracím místě.Na cestě ke konečnému centrálnímu zpracování se údaje kontrolují a zálohují celkem na čtyřech místech.

Teprve tato přebírací místa jsou napojena na dálkový přenos dat prostřednictvím pro tuto příležitost vytvořené a zabezpečené intranetové sítě. Výsledky voleb jsou průběžně aktualizovány. Volby tak mohli on-line sledovat jak kandidáti, politické strany, tak široká veřejnost. V současné době jsou výsledky voleb k dispozici na internetové adrese www.volby.cz.

Volby a Internet

Často si klademe otázku, zda jednou budeme skutečně volit elektronicky nebo přímo z domova prostřednictvím internetu. Vývoj směřuje i do této oblasti. Využít na internetu webové aplikace pro přímé volby zatím možné není. Softwarová řešení včetně zabezpečení dat existují, ale při účasti tak velkého množství uživatelů v jednom okamžiku není možné zaručit bezchybné datové přenosy a provoz v síti.

Druhou, podstatnější překážkou, je přesná a nezaměnitelná identifikace uživatele, tedy voliče, a některé další právní aspekty. Naději na další rozvoj však má kombinovaná metoda, při níž se volič dostaví na určené místo, kde je volební komisí potvrzena jeho identita a vlastní hlasování provádí prostřednictvím elektronické urny v podobě terminálu.V takovém případě se podstatně zjednodušuje příprava voleb, odpadá manipulace s papírovými dokumenty a zjednodušuje se systém zpracování a ověřování výsledků.

Podobné hlasovací formy v některých případech užívají zejména ve Velké Británii nebo Nizozemsku. Také nedávné prezidentské volby v Brazílii byly realizovány na tomto principu.

Svatopluk K. Jedlička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down