01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dodatečné volby

Otázka: Počátkem listopadu proběhly volby do zastupitelstev obcí. V některých obcích se však volby nekonaly např. z důvodu nedostatku kandidátů na členy zastupitelstva obce. Jaké kroky budou po takto zmařených volbách bezprostředně následovat? Odpověď: I když zákonem číslo 390/2002 Sb., o stanovení...

Otázka: Počátkem listopadu proběhly volby do zastupitelstev obcí. V některých obcích se však volby nekonaly např. z důvodu nedostatku kandidátů na členy zastupitelstva obce. Jaké kroky budou po takto zmařených volbách bezprostředně následovat?

Odpověď: I když zákonem číslo 390/2002 Sb., o stanovení některých lhůt pro volby do zastupitelstev obcí konaných ve dnech 1. a 2. listopadu 2002, byly posunuty některé lhůty ve prospěch volebních stran, přesto se v několika obcích nepodařilo sestavit kandidátní listiny v souladu se zákonem o volbách do zastupitelstev obcí. V těchto obcích souhrnný počet kandidátů, uvedených na všech registrovaných kandidátních listinách, nedosáhl nadpoloviční většiny počtu členů zastupitelstva obce, který měl být volen, popřípadě byl menší než 5.

Nedošlo-li z tohoto důvodu ke zvolení zastupitelstva obce, je povinností ministra vnitra vyhlásit dodatečné volby, a to do 30 dnů po uveřejnění celkových výsledků voleb do zastupitelstev obcí státní volební komisí. I pro tyto dodatečné volby se použijí příslušná ustanovení zákona o volbách do zastupitelstev obcí, tj. ustanovení o podmínkách výkonu volebního práva, o organizaci voleb a o problematice soudního přezkumu pro volby do zastupitelstev obcí.

Jestliže se v obci opakovaně neuskuteční vyhlášené volby pro nedostatek kandidátů na členy zastupitelstva obce nebo proto, že nebyla ustavena okrsková volební komise, tak v souladu s platným a stále účinným ustanovením § 98 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o obcích), je přednosta okresního úřadu povinen jmenovat tzv. správce obce z řad zaměstnanců okresního úřadu.

Vzhledem k zániku okresních úřadů k 31. prosinci 2002 však již přednostové okresních úřadů nebudou mít po letošních volbách do zastupitelstev obcí reálnou možnost realizovat tuto pravomoc, neboť případné dodatečné volby by se mohly konat nejdříve v roce 2003. Podle nového znění ustanovení § 98 odst. 1 zákona o obcích, které s sebou přinesla novela zákona o obcích účinná od 1. ledna 2003 (zákon č. 313/2002 Sb.), přechází pravomoc ke jmenování správce obce z přednosty okresního úřadu na ředitele krajského úřadu. Novela však odlišně upravuje podmínku k realizaci této pravomoci.

Ředitel krajského úřadu jmenuje správce obce z řad zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu, pokud se neuskuteční v obci vyhlášené volby pro nedostatek kandidátů na členy zastupitelstva obce nebo proto, že nebyla ustavena okrsková volební komise. Rozdíl je tedy ve skutečnosti, že ředitel krajského úřadu má povinnost jmenovat správce obce již po prvním "nezdařeném pokusu" o uskutečnění vyhlášených voleb v obci.

V této souvislosti však zbývá vyřešit spornou záležitost, zda podmínka neuskutečnění vyhlášených voleb v obci pro jmenování správce obce ředitelem krajského úřadu byla splněna nekonáním voleb v příslušné obci již v letošním listopadovém volebním termínu a nebo je nutné "vyčkat" až na dodatečně volby v roce 2003.

S ohledem na účinnost novely zákona o obcích, tj. od 1. ledna 2003, a na absenci přechodných ustanovení v této záležitosti, je nutné se zřejmě přiklonit k názoru, že ředitel krajského úřadu může uplatnit svoji pravomoc ke jmenování správce obce až v tom okamžiku, když by se po 1. lednu 2003 nekonaly jakékoliv vyhlášené volby do zastupitelstev obcí. Jinými slovy, ředitel krajského úřadu v případě jmenování správce obce nemůže přihlížet k volbám v roce 2002. Uvedená skutečnost rozhodně nebrání řediteli krajského úřadu jmenovat správce obce kdykoliv po 1. lednu 2003, nastanou-li ostatní důvody pro jeho jmenování uvedené v § 98 odst. 1 písm. b) až e) zákona o obcích.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down