01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průvodce Evropskou unií

Jedním z předpokladů pro efektivní fungování každé politiky je dostatek relevantních statistických dat. Nejinak je tomu i v případě politiky regionální. Pro potřeby Evropské unie (EU), respektive členských států, shromažďuje Eurostat stovky statistických ukazatelů pro jednotlivé regiony členských...

Jedním z předpokladů pro efektivní fungování každé politiky je dostatek relevantních statistických dat. Nejinak je tomu i v případě politiky regionální. Pro potřeby Evropské unie (EU), respektive členských států, shromažďuje Eurostat stovky statistických ukazatelů pro jednotlivé regiony členských zemí.

Pro účely porovnávání bylo třeba navrhnout statisticky srovnatelné regiony. Vzájemnou dohodou jednotlivých členských států a Eurostatu byly vytvořeny hierarchické jednotky NUTS (nomenklatura územních statistických jednotek) - NUTS 1 (státy, spolkové země apod.) až NUTS 5 (obce apod.). Velikost jednotek NUTS stejné úrovně se mezi členskými zeměmi značně liší, mimoto, hranice NUTS nejsou definitivní a mohou se měnit. Pro potřeby regionální politiky jsou důležité jednotky NUTS 2 a 3.

Data se shromažďují v několika oblastech: zemědělství, demografické údaje, ekonomika, vzdělávání, průzkumy pracovní síly, věda a výzkum, strukturální data v podnikání, zdraví, turistika, transport a energie a nezaměstnanost. Celkově se jedná o několik set různých ukazatelů v daných časových obdobích. Většinu údajů poskytují členské státy, respektive národní statistické instituce, menší část pochází ze specializovaných průzkumů nebo od nevládních organizací. Potřebná data poskytují členské státy buďto povinně na základě komunitární legislativy, nebo na základě dohody s Eurostatem, podobně jako kandidátské země. Eurostat postrádá řadu nepovinných údajů, zvláště proto, že se v některých regionech nesledují. Navíc, mezi jednotlivými zeměmi existují nejednotnosti v definicích sledovaných ukazatelů, což znamená nemožnost jejich přímého porovnání.

Shromážděná data se využívají k stanovování cílů a priorit regionální politiky, jako podklady pro akční plány Evropské komise, mají rozhodující roli pro stanovení přípustnosti a výše podpory ze strukturálních fondů, časové rozlišení údajů umožňuje monitorování a hodnocení regionální politiky, v neposlední řadě je možné přímé srovnání mezi jednotlivými regiony. Předpokládá se další využití pro environmentální statistiku a GIS.

Eurostat vytváří několik regionálně - statistických publikací: Portréty regionů (kromě tabulek, map a grafů obsahují popis geografie, historie, kultury, silné a slabé stránky jednotlivých regionů atd.) a Regionální ročenky (vyčerpávající statistické přehledy, grafy a mapy). Pravidelně jsou rovněž vydávány informační brožury o vývoji HDP a nezaměstnanosti. Všechny publikace jsou (pokud možno) k dispozici pro statistické regiony členských států i kandidátských zemí. Většina údajů a publikací je poskytována za peníze, nicméně nemalé množství je k dispozici zdarma na internetových stránkách Eurostatu.

Tomáš Píšek,

Centrum pro evropská studia,

VŠB - TU Ostrava

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down