01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Regulace zadluženosti

Ministerstvo financí ČR (MF ČR) připravuje opatření, které by umožnilo regulovat zadluženost obcí. O co se jedná? Na tuto otázku nám odpověděl ministr financí Bohuslav Sobotka. Prvním větším pokusem pro regulaci zadlužeností obcí bylo přijetí zákona č. 450/2001 Sb., který stanovil některá omezovací...

Ministerstvo financí ČR (MF ČR) připravuje opatření, které by umožnilo regulovat zadluženost obcí. O co se jedná? Na tuto otázku nám odpověděl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Prvním větším pokusem pro regulaci zadlužeností obcí bylo přijetí zákona č. 450/2001 Sb., který stanovil některá omezovací opatření pro přijímání úvěrů obcemi (např. uzavření smlouvy o přijetí úvěru nebo půjčky ze zahraničí a emise komunálních obligací měla schvalovat vláda, obec nesměla přijmout úvěr, pokud její dluhová služba přesahovala 15 % vlastního rozpočtu minulého roku apod.). Novelou zákona o obcích (zákon číslo 313/2002 Sb.) však došlo ke zrušení prakticky všech ustanovení, která přinesl zákon č. 450/2001 Sb. Zbylo jen ustanovení § 38 odst. 5 zákona o obcích, ve kterém se stanovuje, že "Stát neručí za hospodaření a závazky obce, pokud tento závazek nepřevezme stát smluvně". Uvedený stav v regulaci zadluženosti obcí vyplývá z ústavního postavení obce. Ústava ČR zaručuje, že obec je samostatně spravována zastupitelstvem. Jako územní samosprávný celek je každá obec "veřejnoprávní korporací", která může mít vlastní majetek a hospodařit podle vlastního rozpočtu. Obec jako plnoprávná právnická osoba může tedy vstupovat do všech právně přípustných smluvních vztahů. Sama o nich rozhoduje a také za jejich důsledky nese veškerou odpovědnost. Kontrolu svého hospodaření musí provádět obec sama svými orgány. Státní orgány (např. MF ČR, územní finanční orgány) mohou kontrolovat pouze nakládání s finančními prostředky, které obec obdrží ze státního rozpočtu, případně dodržování daňových zákonů. Celkové hospodaření obce za uplynulý kalendářní rok přezkoumává na žádost obce buď okresní úřad nebo auditor.

Problémy s nadměrnou zadlužeností má několik obcí; vláda se proto zavázala přijmout legislativní opatření, jež vytvoří podmínky pro regulaci zadlužování obcí a krajů při respektování jejich rozpočtové autonomie.

V současné době se připravují tyto právní předpisy:

nový zákon o přezkoumání hospodaření obcí a krajů, který v plné šíři obsáhne problematiku přezkoumání hospodaření včetně procesních postupů. Jeho přijetím se významným způsobem zlepší výkon kontroly hospodaření a tím se umožní obcím i krajům napravit nedostatky ve svém hospodaření;

nový zákon o dluhopisech , v němž bude jednoznačně definován pojem "komunální dluhopis" a jeho vydání bude podmíněn souhlasem Ministerstva financí."

- kž -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down