01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na první místě jsou Nečtiny

Za účasti ministra Pavla Němce byli na Ministerstvu pro místní rozvoj vyhlášeni vítězové celostátní soutěže Vesnice roku 2002 v Programu obnovy venkova. Z celkového počtu 266 přihlášených obcí postoupilo z krajských kol 13 nejlepších do závěrečného hodnocení. Na prvním místě se umístila obec...

Za účasti ministra Pavla Němce byli na Ministerstvu pro místní rozvoj vyhlášeni vítězové celostátní soutěže Vesnice roku 2002 v Programu obnovy venkova.

Z celkového počtu 266 přihlášených obcí postoupilo z krajských kol 13 nejlepších do závěrečného hodnocení. Na prvním místě se umístila obec Nečtiny, okres Plzeň - sever, na druhém Petrovice, okres Příbram, třetí místo obsadily dvě obce Suchý Důl, okres Náchod a Rusava, okres Kroměříž. Ředitel celostátní poroty Ing. Josef Mikulášek, starosta obce Sloup na Blanensku uvedl, že letošní soutěž ukázala, jak se celková úroveň přihlášených obcí se zvyšuje. Při jejich posuzování nebylo snadné určit nejlepší. Starostu Mikuláška u vítězné obce Nečtiny zaujal perfektně zpracovaný územní plán, navazující na urbanistickou studii. Na jejím základě zde realizují Program obnovy venkova, který mj. zahrnuje úpravy fasád. V obci se vysazují živé ploty, byly vyčištěny návesní rybníčky. Letos probíhá stavba úpravny vody a rekultivace staré skládky.

V Petrovicích se pečlivě starají například o drobné sakrální stavby ve všech 18 částech obce. Jsou opravené nejen kapličky, ale nákladem tří miliónů též kostel. Okolní krajina nacházející se ve středním Povltaví je vhodná pro turistiku, má značené cesty a cyklistické trasy. V Suchém Dole ředitel komise ocenil společenskou činnost. Ve vsi jsou aktivní hasiči, myslivci, ženy a sportovci. Šipkaři se dokonce účastní mezinárodních soutěží. Starají se také o lepší vzhled okolí, ve kterém loni vysázeli na 4400 stromů a letos dalších 1500.

V celostátní soutěži bylo také uděleno devět mimořádných ocenění zejména za všestrannou aktivní činnost, především za péči o obnovu vesnice a bohatou společenskou a kulturní činnost. Ocenění obdržely obce, vítězové krajských kol: Bernartice, okres Písek, Blatnička, okr. Hodonín, Bouzov, okr. Olomouc, Drmoul, okr. Cheb, Horní Ředice, okr.Pardubice, Hoštka, okr.Litoměřice, Hukvaldy, okr.Frýdek-Místek, Karlovice, okr.Semily a Libice nad Doubravou, okr. Havlíčkův Brod.

Nejlepší obce v rámci republiky, které se umístily na prvním až třetím místě, byly odměněny celkovou částkou 3,5 miliónu korun. Každý vítěz v krajském kole obdržel půl miliónu korun. Obce v jednotlivých krajích oceněné modrou, bílou a zelenou stuhou dostaly po 400 tisících korunách. Od všech výherců se očekává, že získané peněžité odměny přidají k obecním investicím, vynakládaným na veřejně prospěšné účely.

- bd -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down