01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OTÁZKA PRO...

PAVLA NĚMCE, ministra pro místní rozvoj Jaký je současný stav poskytování finanční podpory městům a obcím, které postihla srpnová povodeň? Ministerstvo pro místní rozvoj vyvinulo maximální úsilí, ihned našlo volné prostředky, byť na úkor některých projektů, které byly dočasně pozastaveny, a...

PAVLA NĚMCE,

ministra pro místní rozvoj

Jaký je současný stav poskytování finanční podpory městům a obcím, které postihla srpnová povodeň?

Ministerstvo pro místní rozvoj vyvinulo maximální úsilí, ihned našlo volné prostředky, byť na úkor některých projektů, které byly dočasně pozastaveny, a poskytlo je obcím pro rychlé řešení těch nejakutnějších škod. V několika málo dnech byly na stole první návrhy státní pomoci a jejích pravidel.

Přes stísněnost podmínek, ve kterých jsme skoro měsíc a půl pracovali, jsme byli schopni vysílat každý den do krajů desítky našich odborníků, aby zajistili spolupráci mezi námi a samosprávou. A několik dnů poté, co jsem ve vládě prosadil prostředky pro financování programů pomoci, jsme poslali první zálohy krajům na hrazení žádostí občanů, které postihla povodeň.

K dnešnímu dni jsme již poskytli částku 418 miliónů korun (odpověď ministra jsme dostali 15. října - pozn. redakce). Dalších 200 miliónů korun již odešlo na financování projektů obnovy obcí, postižených povodněmi, z Programu obnovy venkova, který byl částečně přesměrován právě do postižených oblastí.

Další prostředky proudí do krajů na základě vládou schválených strategií obnovy území, kde jsme bohužel na základě připomínek Ministerstva financí byli nuceni původně navrhované částky o polovinu zkrátit.

Náprava škod po povodních bude jednou z priorit rozpočtu na příští rok. Proto se obce ani občané nemusí obávat, že by na ně stát zapomněl.

Dobrou zprávou je, že Evropská unie splnila svůj slib a schválila projekty, které jsme jí ve spolupráci s ministerstvy životního prostředí a dopravy předložili. Projekty se týkají především nápravy škod, které povodeň napáchala na infrastruktuře, velkých dopravních stavbách a železnicích a také čistírnách odpadních vod. Jedná se celkově o 24 miliónů eur.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down