01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kdy lze použít narovnání

Obcí se dotýká řada právních institutů, mj. trestně-právní institut narovnání. Díky němu mohou obce získávat od obviněných fyzických osob určité finanční částky na obecně prospěšné účely. I v médiích bývá zmiňován trestně-právní institut tzv. narovnání. Např. v televizním zpravodajství jedné...

Obcí se dotýká řada právních institutů, mj. trestně-právní institut narovnání. Díky němu mohou obce získávat od obviněných fyzických osob určité finanční částky na obecně prospěšné účely.

I v médiích bývá zmiňován trestně-právní institut tzv. narovnání. Např. v televizním zpravodajství jedné privátní stanice jsme se mohli opakovaně setkat s informací: "Pachatel trestného činu zaplatil oběti svého činu škodu, a tím byla celá trestní věc uzavřena." Je to opravdu tak jednoduché? Podívejme se proto na celou problematiku podrobněji.

NIKOLIV NOVÝ INSTITUT

Musíme připomenout, že narovnání není zcela nový institut. Součástí trestního řízení je již od 1. září roku 1995. Je příkladem tzv. odklonu od standardního trestního řízení. Obecně lze říci, že se uplatňuje v trestních kauzách, jež mají spíše blíže ke sporu mezi obviněným a poškozeným, tj. trestným činem byl intenzivněji dotčen soukromý zájem než zájem veřejný, a státní moc tedy nemá na potrestání pachatele standardními prostředky silnější motivaci. Z hlediska prevence je narovnání ve většině případů značně účinnější než kupříkladu nepodmíněný trest odnětí svobody.

Kdy tedy může soud rozhodnout o schválení narovnání a zastavit trestní stíhání?

Musí se jednat o trestný čin, na který trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s maximální horní hranicí 5 let. Nezbytnou náležitostí je souhlas obviněného a poškozeného. Dále je pak nutné ex lege splnit následující postup:

Obviněný prohlásí, že spáchal skutek pro který je stíhán. A nejsou důvodné pochybnosti o tom, že jeho prohlášení splňuje tři neopomenutelné atributy: bylo učiněno svobodně, vážně a určitě. Při nesplnění byť jediné z podmínek nemá prohlášení zamýšlenou právní relevanci.

Dále obviněný uhradí poškozenému škodu způsobenou předmětným trestným činem nebo učiní potřebné úkony k její úhradě. Případně jinak odčiní újmu vzniklou trestným činem. A poté složí na účet soudu peněžní částku určenou konkrétnímu adresátovi k obecně prospěšným účelům. Co se týká výše této částky, platný trestní řád stanoví, že zmíněný obnos nesmí být zjevně nepřiměřený závažnosti trestného činu spáchaného obviněným. Musíme také dodat, že soud schválí takové narovnání při splnění výše popsaných podmínek pouze za předpokladu, že považuje způsob vyřízení věci za dostačující vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného činu. A rovněž k míře, jakou byl trestným činem dotčen veřejný zájem. Soud také přihlédne k osobě obviněného a jeho osobním a majetkovým poměrům.

OBECNĚ PROSPĚŠNÉ ÚČELY

Za obecně prospěšné účely trestní řád považuje částky pro obce a jiné právnické osoby se sídlem na území ČR určené na financování vědy a vzdělání, kultury, školství, dále na požární ochranu, podporu a ochranu mládeže, ochranu zvířat, účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní a částky odevzdané státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Je dobré zmínit, že povinně musí obviněným určit nejméně polovinu z této částky našemu státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Poskytování zmíněné pomoci se řídí zákonem č. 209/1997 Sb., o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti a o změně a doplnění některých zákonů, jak vyplývá ze změn a doplnění provedených zákonem č. 265/2001 Sb.

Také státní zastupitelství zde vstupuje do hry. V přípravném řízení může rozhodnout o schválení narovnání státní zástupce a zastavit trestní řízení. To co bylo napsáno o nezbytných podmínkách nutných ke schválení narovnání soudem, zde platí totožně. Jedinou změnou je, že peněžní částku určenou konkrétnímu adresátovi k obecně prospěšným účelům, obviněný neskládá na účet soudu, ale na účet státního zastupitelství.

Pokud se v médiích objevuje věta, že pachatel zaplatil oběti svého trestného činu škodu, a tím byla celá věc uzavřena, pak se jedná o silné zjednodušení, které může působit dosti zmatečně na značnou část veřejnosti. Uhrazení škody poškozenému je pouze jedním z fragmentů přípustnosti uplatnění institutu narovnání.

Je možné podat proti rozhodnutí o schválení narovnání opravný prostředek? Trestní řád dává obviněnému, poškozenému a v řízení před soudem i státnímu zástupci možnost podat stížnost proti rozhodnutí o schválení narovnání. Pozor, tato stížnost má odkladný účinek.

PRŮBĚH UPLATNĚNÍ

Ještě před rozhodnutím o schválení narovnání soud (či v přípravném řízení státní zástupce) vyslechne obviněného a poškozeného. Výslech se týká především způsobu a relevantních okolností uzavření dohody o narovnání. Soud se při zmíněném výslechu snaží zejména zjistit, zda předmětná dohoda o narovnání byla učiněna dobrovolně a zda souhlasí se schválením narovnání. Soud vyslechne obviněného, zda rozumí obsahu obvinění, a jestli si je vědom důsledků schválení narovnání. Nezbytnou zákonnou součástí výslechu obviněného musí být i prohlášení, že spáchal skutek, pro který je stíhán. Poučení - ať už jste v pozici obviněného či poškozeného máte legální nárok na to, aby vás soudce (či státní zástupce v rámci přípravného řízení) náležitě poučil o vašich právech a o podstatě institutu narovnání.

Může se stát, a v praxi k tomu také hojně dochází, že v roli poškozeného je právnická osoba (slovníkem právní teorie: osoba morální). Zákonodárce na tuto okolnost správně pamatoval a včlenil do trestního řádu velice rozumné ustanovení: místo výslechu statutárního zástupce nebo jiné osoby oprávněné jednat jejím jménem stačí opatřit její písemné prohlášení k okolnostem rozhodným pro realizaci narovnání. Vzhledem k obvyklé zaneprázdněnosti osob vykonávajících funkce statutárních zástupců právnických osob nutno vnímat toto ustanovení jako velice kladně působící na efektivnost trestního řízení v tomto sektoru.

NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ

Vlastní rozhodnutí o schválení narovnání a zastavení trestního stíhání musí ex lege splňovat určité náležitosti. Zmíněný právní dokument musí postihnout popis skutku, kterého se narovnání týká, jeho právní posouzení, obsah narovnání zahrnující výši uhrazené škody nebo škody, k jejíž úhradě byly provedeny potřebné úkony, případně způsob jiného odčinění újmy vzniklé trestným činem. Dále peněžní částku určenou k obecně prospěšným účelům s přesným uvedením jejího příjemce včetně částky odevzdané státu na pomoc obětem trestné činnosti. Další obsahovou náležitostí narovnání je výrok o zastavení trestního stíhání pro skutek, ve kterém je spatřován trestný čin, jehož se narovnání týká.

Klienti se svých advokátů často dotazují, co se stane poté, když se pachatel přizná ke spáchání skutku a soud posléze narovnání neschválí? Je to důkaz? Ne, v případě, že soud (nebo státní zástupce v přípravném řízení) neschválí narovnání poté, co obviněný učinil prohlášení o spáchání předmětného skutku, nelze k tomuto prohlášení v dalším řízení přihlížet jako k důkazu.

PETR KOLMAN,

právník,

člen zastupitelstva MČ Brno-Komín

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down