01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Majetek státu má silného ochránce

Již víc než dva měsíce uplynuly od účinnosti zákona č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Tímto zákonem byla zřízena vlastně "právní kancelář majetku státu". Její činnost se naplno rozběhla v létě, i když start byl zastíněný podstatně vážnějšímu událostmi,...

Již víc než dva měsíce uplynuly od účinnosti zákona č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Tímto zákonem byla zřízena vlastně "právní kancelář majetku státu". Její činnost se naplno rozběhla v létě, i když start byl zastíněný podstatně vážnějšímu událostmi, které vyvolaly katastrofální povodně.

Přesto nezbývá než připomenout, že záměrem zákonodárců při tvorbě předlohy byla důležitá myšlenka, a to že je třeba majetku státu poskytnou náležitou právní službu, tak aby byl státní majetek patřičně zastupován v soudních procesech. Proto se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových stal ze zákona účastníkem řízení, ve sporech, kde je dotčený státní majetek. Zákonodárce šel dokonce tak daleko, že právní zástupce, kteří budou zastupovat stát jménem úřadu před soudy, postavil platově na stejnou úroveň jako státní zástupce.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových působí po celé ČR prostřednictví svých územních pracovišť. Je jich osm a fungují ve městech, kde sídlí krajské soudy. Na úrovni okresů zřídil ještě odloučená pracoviště, která jsou místně příslušná majetku na územích okresů.

V čele územních pracovišť stojí ředitelé a šéfem celého ÚZSVM byl 1.července jmenován Ing. Ivan Noveský.

Nová státní instituce také zasáhla do závěrečných kroků reformy veřejné správy. Od 1. července byly dle zákona č. 201/2002 Sb. na úřad delimitováni pracovníci z okresních úřadů, kteří řeší agendu tzv. prozatímní správy, to znamená majetku, který například jako odúmrť připadne státu. Stát obvykle tento majetek do určité doby právně vyvede, to znamená, že ho prodá apod..

Podle zákona č. 320/2002 Sb. však bude muset úřad nejspíš vypořádat také ty pracovníky okresních úřadů, pro které nebude další uplatnění ve státní správě nebo v rámci reformy např. na pověřených obcích.

Součástí ÚZSVM bude také devítičlenná tzv. likvidační skupina, která po 1. lednu 2003 ukončí činnost okresních úřadů.

Zákon č. 201/2002 Sb. také přikazuje, aby od 1. 1. 2003 přešli na úřad pracovníci, kteří mají na starosti majetek v tzv. přímé správě. Jde o majetky, které stát vlastní a hodlá si je ponechat. Nejčastěji půjde o pozemky a budovy, ale i o majetek, který zbude po zaniklých okresních úřadech.

Marie Volková,

Úřad pro zastupování státu

ve věcech majetkových

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down