01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vsetín se vydal po málo vyšlapané cestě

Systém managementu jakosti v organizacích veřejné správy se v zemích Evropské unie stává nástrojem vyššího uspokojování potřeb občanů. V podmínkách České republiky na úřadech zkušenosti s tímto typem řízení téměř neexistují. Zástupci Zdravého města Vsetín se rozhodli tuto skutečnost změnit. Radní...

Systém managementu jakosti v organizacích veřejné správy se v zemích Evropské unie stává nástrojem vyššího uspokojování potřeb občanů. V podmínkách České republiky na úřadech zkušenosti s tímto typem řízení téměř neexistují. Zástupci Zdravého města Vsetín se rozhodli tuto skutečnost změnit.

Radní Zdravého města Vsetína se vydali po v ČR dosud málo prošlapané cestě. Do úřadů zavádějí formy managementu, jehož normy v zemích Evropské unie už stačily proniknout i na půdu nemocnic nebo škol, zatímco u nás jsou uplatňovány převážně jen v podnicích.

Podnět k zavedení integrovaného systému jakosti - výkonnosti a šetrnosti k přírodě dalo rozhodnutí zastupitelstva města Vsetína v září 2001. Projekt nasměrovalo na Městský úřad Vsetín (všechny jeho odbory, organizační složky a Městskou policii) a dále také na Technické služby města. Strategickým řízením účasti Vsetína v pilotních projektech a zavádění integrovaného systému řízení byl hned od počátku pověřen starosta města Jiří Čunek, koordinátorem pro zavádění systému jakosti se stal tajemník Městského úřadu Vsetín, Ing.Milan Půček, MBA.

Cíle projektu

"Do projektu jsme vstoupili vlastně až ve chvíli, kdy spoustu funkcí Zdravého města jsme už splnili. Přenesení integrovaného systému řízení do podmínek městského úřadu se nám zdálo jako dobrá posila projektu, a proto jsme se do toho pustili. Potřebujeme zavést metodiku Zdravých měst mezi nás, a to vše se dá dobře propojit," upřesňuje starosta a politik Zdravého města Vsetína Jiří Čunek. Dále dodává: "Ukazuje se, že uplatněním jakosti při procesu zpracování a realizace Akčního plánu zdraví, který plní každé Zdravé město, tedy i Vsetín, lze zvýšit výkonnost, efektivnost a smysluplnost činností z tohoto plánu vycházejících." Od projektu se dlouhodobě očekává také, efektivnější a účelnější nakládání s majetkem města i zvýšení věrohodnosti města a regionu pro čerpání prostředků ze státních zdrojů a zdrojů EU.

Zásady managementu jakosti vycházejí z faktu, že úspěšné fungování organizace vyžaduje, aby byla řízena systematickým a jasným způsobem. "Hlavním cílem pro nás je vybudovat efektivní městský úřad, který je "přívětivý" k občanům, a přispět ke zlepšení podmínek pro zdraví a životní prostředí města. Chceme, aby politika jakosti úřadu vycházela z toho, že středem naší práce je občan. Úřad chápeme jako poskytovatele služeb a naší snahou je odvádět kvalitativně vysokou hodnotu práce. Naše jednání je dáno vazbou na právo a zákony. K našim dílčím cílům patří například zkrácení doby, kterou musí občan trávit při vyřizování svých záležitostí na úřadě nebo třeba zvýšení jeho zájmu a míry zapojení do dění ve městě. Na základě vybudovaného systému jakosti chceme realizovat průzkumy spokojenosti občanů s fungováním úřadu. Získáme tak zpětnou reakci na realizované změny a jistě i náměty k dalšímu zlepšování," popisuje starosta města Jiří Čunek.

Základní myšlenky

Kořeny, ze kterých projekt vychází, tvoří hned několik myšlenek: mezinárodní standard norem pro řízení jakosti a výkonnosti podle ISO 9000, mezinárodní standard norem šetrnosti k přírodě podle ISO 14001 s integrací problematiky bezpečnosti práce a ochrany zdraví, dále Národní program čistší produkce, a v neposlední řadě také zásady udržitelného rozvoje podle Agendy 21, LEHAP a metodiky Národní sítě Zdravých měst ČR. Projekt součastně musí zahrnovat systém finanční kontroly, který celá veřejná správa dle zákona č. 320/2001 musela zavést nejpozději od 1. 7. 2002.

Normu ISO 9001 (vydání roku 2000) je možné využít prakticky pro všechny typy organizací. Do podmínek města jsou opatrně přenášeny uplatnitelné zkušenosti z podnikové sféry. Musí však splňovat podmínku souladu s místními podmínkami.

Zdravé město Vsetín není jediným sídlem v ČR, které se do tohoto typu pilotního projektu pustilo. Věnují se mu také na Městském úřadě v České Lípě, tam se však omezují výhradně na jakost. Vsetín naproti tomu usiluje o zavedení integrovaného systému. "S ohledem na poslání obce daného zákonem o obcích je podle našeho názoru jakost nemyslitelná bez uplatnění principů šetrnosti k přírodě a dalších specifik týkající se samosprávy a výkonu státní správy. Proto systém koncipujeme jako integrovaný systém řízení," vysvětluje Ing. Milan Půček, MBA.

Jak projekt dosud probíhal a co se chystá pro nejbližší budoucnost? Vypráví Ing. Milan Půček, MBA: "V přípravné fázi, v květnu a červnu loňského roku, provedl tým odborníků podrobné audity činnosti všech odborů městského úřadu a městské policie. Potřeba zavedení integrovaného systému řízení z nich jednoznačně vyplynula. Na základě auditů vznikla řada nápravných ale i preventivních opatření, jejichž realizaci jsme věnovali celou druhou polovinu roku. Bylo potřeba vytvořit nástroj pro zlepšování výkonnosti a efektivnosti práce úřadu a Technických služeb, který by přinesl zlepšování služeb občanům města. Musím říci, že jsme se pří přípravě projektu pořádně "zapotili". Uplatnit vhodně zkušenosti se systémy jakosti z průmyslu na podmínky úřadu nebylo jednoduché."

První etapa zavedení systému jakosti bude ukončena ve třetím čtvrtletí letošního roku. "Nyní jsme ve fázi zavádění systému, probíhá jeho popisování a příprava na přebírání kompetencí z okresního úřadu v rámci reformy veřejné správy. Domnívám se, že reakce pracovníků úřadu na změny ve spojitosti s tímto projektem jsou spíše lepší než v podnicích. To je myslím dáno zejména zájmem a dobrou kvalitou našich úředníků," doplňuje Ing. Milan Půček, MBA.

Konference o jakosti

Výsledky své dosavadní činnosti v Čechách dosud unikátního projektu si Zdravé město Vsetín nenechává pro sebe. Letos v dubnu proběhla celostátní konference s názvem "Vsetín - město k životu", na níž zástupci města účastníky podrobně seznámili jak s uplatňováním místní agendy 21, tak s managementem a využíváním norem ISO na místním úřadě. Na podzim budou přednášet na mezinárodní konferenci jakosti v Praze a Nymburce.

Výsledky pilotního projektu budou dále zpracovány jako doporučení, která mohou společně se vzory dokumentů zveřejněných na internetových stránkách města, dobře posloužit ostatním úřadům v ČR při realizaci efektivních systémů jakosti a šetrnosti k přírodě.

"Jde nám o kvalitní řízení úřadu a spokojenost občanů s jeho fungováním. Vycházíme ze zásady, že služba občanům musí být poskytována efektivně a kvalitně. Do tohoto pilotního projektu jsme se pustili ne proto, abychom byli mezi prvními, ale proto, že tento systém považujeme za nezbytný pro odpovědné naplňování poslání města. Chceme dělat věci tak, aby se nám všem ve Zdravém městě Vsetíně dobře žilo," uzavírá Ing. Milan Půček, MBA.

Markéta Židlická

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down