01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Doménová revoluce je proti uživatelům internetu

Návrh přeměny současných domén používaných ve veřejné správě včetně měst, obcí a různých úřadů, který navrhuje Úřad pro veřejné informační systémy (ÚVIS), působí jako by ho vytvářel laik na veřejnou správu nebo vědec bez znalosti českého občana. Domnívám se, že běžný uživatel se velmi těžko...

Návrh přeměny současných domén používaných ve veřejné správě včetně měst, obcí a různých úřadů, který navrhuje Úřad pro veřejné informační systémy (ÚVIS), působí jako by ho vytvářel laik na veřejnou správu nebo vědec bez znalosti českého občana.

Domnívám se, že běžný uživatel se velmi těžko orientuje v doménách druhé úrovně, jako "gov.cz", "edu.cz", "mil.cz", "org.cz" a "int.cz". Užití domény druhé úrovně "org.cz" je nedobré a zavádějící, protože je notoricky známá jako doména první úrovně "org" a "cz" na konci proto nebude rozhodně používáno intuitivně.

Problémem není sjednocení názvů domén, ale nástrojů, které mají za úkol seřadit domény a "učesat" podle užitku. Jinak řečeno nebudu hledat webové stránky obce "Nová Ves u Nového Města na Moravě" podle názvu domény, ale použiji raději nějaký registr měst, kde se dozvím internetovou adresu. Tyto registry jsou ale bohužel v dezolátním stavu. Údaje pořízené resorty za peníze daňových poplatníků jsou dávány různým "s. r. o." a ty je zamykají do softwaru a prodávají zpět veřejné správě a občanům. Zdá se mi jako holý nesmysl vytvářet složitý seznam zkratek dlouhých názvů, které použije ÚVIS poté, co jim přiřadí doménu druhé úrovně, např. "edu.cz" nebo "org.cz". Vznikly by tak nádherně nemožné adresy jako: "ou.novavesunovmestanm.gov.cz"

Každý uživatel navíc často používá jinou zkratku. Někdo píše Bystřice n/P, jiný Bystřice n. P. a další Bystřice n. Pernštejnem atd. ÚVIS také nabádá k příkladnému užití domén jako je: "obu.brnoměsto.gov.cz". Přitom dnes i děti vědí, že diakritika je v názvech domén nepoužitelná. Další ukázkou nedostatečné připravenosti materiálu je navržené řešení použití zkratek "meu", "obu", "umc", "mgu", "ou", "uu". Jde o statut obcí a územních jednotek. Obce mají buď statut "Obec" nebo "Město" či "Statutární město". Tyto statuty jsou jim přidělovány a jsou proměnné. Zapracování do adres stabilitu nepřinese.

Domnívám se, že Úřad pro veřejné informační systémy chce zavést tak složité členění domén, že v praxi nesplní svůj účel. Obce, kraje a zejména spotřebitelé (občané a firmy) nebudou schopni v dohledné době tento systém účelně a efektivně využívat. Přiznám se, že i já se přestanu na internetu orientovat, nebo budu nadále využívat staré domény, které snad nepozbydou platnost, což je na druhou stranu ušlechtilé.

Realizace materiálu bude mít možná dopad na zlepšení orientace pro pracovníky ÚVIS, ale zcela opačný vliv bude mít na spotřebitele, občany, podnikatele, úředníky měst, obcí, krajů a zaměstnance ostatní veřejné správy.

Jelikož bořit je snadné a stavět těžší, myslím si, že bychom neměli usilovat dohonit letadlo které nám ulítlo (jednotné domény ihned po roce 1989), ale měli bychom se soustředit na posílení nástrojů, které zjednoduší život občanům a uživatelům internetu ve veřejné správě. Budoucnost je, dle mého soudu, v posilování vyhledávačů ve veřejné správě a uživatelských prostředí pro úřady a instituce. Přece nejde o to vydávat obšírný seznam zkratek, na který se budou stát další fronty. Autorům předpisu doporučím shlédnout komentáře třeba zde: http://www.lupa.cz/clanek.php3?show=2421/

Zde jsem nalezl jeden komentář, který je myslím tak trefným a přitom upřímným vyjádřením skutečného uživatele internetu: "Vidím jedinou možnou výhodu: státní správa se nebude muset tahat o domény s nějakými spekulanty, jinak je to cele další byrokratický nesmysl. A jaké vzniknou krásné dlouhé adresy."

Domnívám se, že současná vláda má velké ambice a že si dokáže poradit lépe. Diskuse na toto téma nebude podnětem k perzekucím úředníků, kteří nemlčí obdobně jako já, ale že napomůže dobré věci vytvořit lepší řešení, jež uživatele internetu nezatíží a občanům v budoucnu pomůže.

Luděk Tesař,

ekonom a úředník působící v ústřední státní správě

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down