01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda podporuje ICT

Ačkoli politické strany, kandidující v letošních červnových volbách, věnovaly ve svých volebních programech pramalou pozornost oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) a formám elektronické komunikace, přesto se v programovém prohlášení nové vlády objevila v kapitole "hospodářská...

Ačkoli politické strany, kandidující v letošních červnových volbách, věnovaly ve svých volebních programech pramalou pozornost oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) a formám elektronické komunikace, přesto se v programovém prohlášení nové vlády objevila v kapitole "hospodářská politika" část věnovaná právě rozvoji informační společnosti.

Podstatné je, že i když v obecné rovině, přesto se vláda přihlásila k myšlence podpory a rozvoje informační společnosti jako důležitého nástroje pro rozvoj vzdělanosti, ekonomiky a služeb veřejné správy. Klade si za úkol podporovat zavádění informačních technologií do běžného života občanů a veřejné správy podle principů a postupů obsažených v pravidelně aktualizovaném projektu Státní informační politiky a dokumentů Evropské unie, zejména těch, které se vztahují k iniciativě "e-Europe". Cílem je zamezit vzniku nových sociálních bariér, a proto vláda zváží využití nástrojů, které napomohou k větší dostupnosti informačních technologií i k snazšímu připojení do sítě internetu.

Vláda chápe problematiku podpory a zavádění informačních technologií do veřejné správy jako průřezový, nadresortní úkol. Proto navrhne spojení současného Úřadu pro veřejné informační systémy a příslušného úseku Ministerstva dopravy a spojů a v tomto smyslu neprodleně předloží Poslanecké sněmovně návrh změny kompetenčního zákona. Považuje za nezbytné rovněž zpřesnit právní úpravu informační společnosti, zejména v oblasti telekomunikačního trhu, přístupu k informacím, ochraně osobních dat a využívání elektronických dokumentů a identifikátorů ve veřejné správě i obchodním styku. Bude též podporovat rovný a svobodný přístup občanů k informacím.

Vládní programové prohlášení reflektuje určitý směr, kterým se rozvoj informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě v posledních dvou třech letech ubírá. Do jaké míry bude právě toto programové prohlášení splněno nebo do jaké míry bude upravováno pod tlakem rychlého vývoje tohoto oboru, to ukáže čas Význam prohlášení tedy nespočívá ani tak v obsahu, jako ve faktu, že dnes existuje oficiální dokument, který bere informační společnost na vědomí a podporuje ji. Každá iniciativa ve prospěch informační společnosti je důležitá, protože informační společnost je ze své podstaty společnost otevřená, demokratická.

- skj -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down