01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZNAK KRAJE

Veřejná soutěž na vytvoření návrhu znaku Ústeckého kraje byla vyhlášena v květnu 2001, 37 zaslaných návrhů bylo předloženo hodnotitelské komisi, v níž zasedli krajští zastupitelé, odborná veřejnost (výtvarníci, ředitelé galerií...) a laická veřejnost. Také občané Ústeckého kraje měli možnost se k...

Veřejná soutěž na vytvoření návrhu znaku Ústeckého kraje byla vyhlášena v květnu 2001, 37 zaslaných návrhů bylo předloženo hodnotitelské komisi, v níž zasedli krajští zastupitelé, odborná veřejnost (výtvarníci, ředitelé galerií...) a laická veřejnost. Také občané Ústeckého kraje měli možnost se k návrhu znaku vyjádřit na stránkách denního tisku a na internetu. Autorem vítězného návrhu je Radek Michel z Ústí nad Labem.

Znak (též na titulní straně) je umístěn v červeno-modře čtvrceném francouzském štítu. V jeho prvním poli je český lev a v protilehlém poli znak sídelního města kraje. Ve třetím poli je dominantním prvkem Porta Bohemica, stylizovaná jako brána vystavěná z kvádrů a zakončená sedmi cimbuřími s polootevřenou zlatou mříží jako symbolem prosperity; pod bránou je pruhy znázorněno vodstvo, v pozadí pak pohoří Ústeckého kraje. Ve čtvrtém poli je stylizovaný přemyslovský pluh, který připomíná, že z Ústeckého kraje pocházel Přemysl Oráč, zakladatel prvního českého panovnického rodu. Pluh jako základní symbol odvěkého tvořivého soužití kulturního člověka s přírodou a zároveň historický symbol české státnosti by měl v občanech regionu vyvolávat pocit hrdosti na to, že v Ústeckém kraji žijí.

- rk -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down