01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Regenerace Jižního Města

Tradiční, již čtvrtou výstavu uspořádala koncem června Městská část Praha 11. Jak uvedl starosta Petr Jirava, letos byla zaměřena na další rozvoj, především na regeneraci Jižního Města, které z 95 procent představují panelové domy. Obavy z dalšího chátrání paneláků i prostředí, které by ohrozilo...

Tradiční, již čtvrtou výstavu uspořádala koncem června Městská část Praha 11. Jak uvedl starosta Petr Jirava, letos byla zaměřena na další rozvoj, především na regeneraci Jižního Města, které z 95 procent představují panelové domy. Obavy z dalšího chátrání paneláků i prostředí, které by ohrozilo budoucnost tohoto sídliště, vyvolalo nutnost stanovit jednotící koncepci jako podklad pro systematickou dlouhodobou přípravu a koordinaci jeho regenerace. Zpracovatelem koncepční studie se na základě výběrového řízení stal Architektonický ústav ABV, který se také představil na výstavě.

Fotografie a nákresy mimo jiné ukázaly, že jeho studie celé velké sídliště člení do 13 přirozeně ohraničených celků. Řeší jejich úpravu včetně jednotlivých ploch, dopravní situace, zeleně, komunálního odpadu a budoucí realizaci dostaveb a úprav panelových domů. Každá ze zvolených lokalit by měla být charakterizována určitou barevností objektů, úpravami fasád a prvky drobné architektury.

Studie uvádí nejen obecné principy modernizace bytových a nebytových objektů, ale i příklady oprav vstupních prostor do domů, naznačuje možné řešení přístaveb apod. Studie regenerace Jižního Města je vítaným nástrojem pro koordinaci aktivit všech vlastníků při obnově objektů a jejich okolí v celé městské části. Je předpokladem pro případnou žádost o dotaci z vládních programů. Studie je k nahlédnutí na radnici, na odboru územního rozvoje, kde je též k dispozici přehled firem, které se zabývají zateplováním a opravami panelových domů.

Městská část připravuje pro příští léta fond, který se stane zdrojem pomoci při opravě a modernizaci bytových domů vlastněných jinými majiteli, než je obec. Fotografie na výstavě ukázaly i nový vzhled rekonstruovaných paneláků, mimo jiné dvojdomu v Tererově ulici.

Na panelech byly rovněž představeny úpravy některých školních sportovišť. Ročně se na Jižním Městě modernizují tři až čtyři školní hřiště z prostředků městské části a pražského magistrátu. Zatím jen výjimečně vznikají sportoviště ze soukromých prostředků, jako je sportovní hala a hřiště pro plážový volejbal v areálu Základní školy Donovalská. Dobrou vizitkou Jižního Města se stává polyfunkční kulturní dům, který nákladem 52 miliónů korun, s dotací od magistrátu, vznikl přestavbou z bývalých jeslí v Malenické ulici. Objekt od ledna letošního roku slouží k činnosti Kulturního centra Zahrada. Sál se 150 místy se dokončuje.

- jb -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down