01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZDRAVÉ ŠKOLY

V rezoluci první mezinárodní konference škol podporujících zdraví z roku 1997 se praví: "Každé dítě a každý mladý člověk v Evropě má právo a měl by mít příležitost být vzděláván ve škole podporující zdraví". Z této myšlenky vycházejí také Školy podporující zdraví, tzv. Zdravé školy, kterým se daří...

V rezoluci první mezinárodní konference škol podporujících zdraví z roku 1997 se praví: "Každé dítě a každý mladý člověk v Evropě má právo a měl by mít příležitost být vzděláván ve škole podporující zdraví". Z této myšlenky vycházejí také Školy podporující zdraví, tzv. Zdravé školy, kterým se daří například v českých a moravských Zdravých městech. Mnohé z nich se již zapojily i do mezinárodní sítě.

Mezinárodní projekt Školy podporující zdraví se v ČR začal rozvíjet v letech 1991 - 1993 jako reakce na nabídku Světové zdravotnické organizace (WHO). Konkurzním řízením bylo tehdy přijato 94 škol, které vytvořily základní síť projektu.V dalších letech se síť dále nerozšiřovala. Projekt byl pro školy umožňující povinnou školní docházku otevřen znovu od školního roku 1998 -1999. Nyní je pod garancí Státního zdravotního ústavu otevřen průběžně.

Hlavním smyslem projektu Škola podporující zdraví je maximální rozvoj osobnosti dítěte v prostředí školy. Jedná se o projekt komunitní, který vychovává k aktivnímu přístupu k vlastnímu životu, zdraví a učí aktivně pozitivně jednat. Ponechává školám maximum vlastní iniciativy a prostor pro invenci. Vytváří síť mezi všemi zúčastněnými a podporuje jejich samostatnou komunikaci.

K dalším očekávaným přínosům patří také posílení zájmu rodičů a žáků o dění ve škole, zkvalitnění výuky na základě používání nových forem a metodik práce, spolupráce s dalšími školami a školkami a také získání mezinárodních kontaktů a zkušeností.

Školy podporující zdraví najdeme například ve Zdravých městech Vsetín, Kroměříž, Brno, Karviná, Třebíč, Moravská Třebová, Boskovice, Chrudim i jinde. Školy bývají zařazeny v Plánu zdraví a kvality života města. Radnice jim často vypomáhají materiálně a v některých případech také odborně. Podívejme se na některé konkrétní případy.

Vsetín a Moravská Třebová

Zdravé město Vsetín je první obcí v ČR, která v rámci zkvalitnění výchovy na školách připravuje vlastní projekt "Vsetínská síť dobrých škol". Ve spolupráci s odbornými institucemi chystá cyklus seminářů, podpůrné programy a metodiku k zavedení kritérií pro "dobrou školu" na území Zdravého města Vsetína. Projekt sleduje evropské trendy v oblasti vzdělávání, ale zároveň ponechá dostatečný prostor pro zohlednění zvláštnosti a výjimečnosti místních škol. Dům dětí a mládeže Alcedo společně s městem uspořádají letos v říjnu jednodenní vstupní odborný seminář pro vedoucí a odborné pracovníky školství, jehož cílem bude vymezení dvou rovin kvalitativních kritérií a nástrojů, pomocí nichž by byla hlediska kvality vzdělávání sledována a vyhodnocována. Na vstupní seminář naváže cyklus vzdělávacích modulů, interaktivní práce s učiteli i žáky a další aktivity. Postupně vznikne ucelený podkladový materiál, tzv. metodika k zavádění projektu "dobrá škola" do vsetínských základních škol.

Od května letošního roku má svou první zdravou základní školu Zdravé město Moravská Třebová. "Při veřejných projednáváních byl do Plánu zdraví našeho města zařazen také úkol - zapojit školy do dílčích i komplexních aktivit podpory zdraví. Pro pracovníky městského úřadu a komisi Zdravé město z toho vyplynula konkrétní pomoc při realizaci projektu. Zajišťujeme lektory, přednášky pro pedagogické pracovníky a ve spolupráci s Okresní hygienickou stanicí ve Svitavách připravujeme také akademii pro rodiče předškolních dětí i problémových dětí. Navíc poskytujeme školám pomoc při zpracovávání projektů pro grantová řízení. Vypomáháme při organizování akcí pro širokou veřejnost včetně financí," uvedla Ing. Marie Nechutová, politička projektu Zdravé město v Moravské Třebové.

Třebíč a Brno

Ve Zdravém městě Třebíči se ke Zdravým školám hlásí čtyři mateřské školy, které již také byly do celostátní sítě přijaty. Podpora zdraví na školách je součástí místního Plánu zdraví a kvality života, a tak se spolupráce mezi školami a městem dobře rozvíjí. Zdravé mateřské školy jsou městem podporovány nejen v oblasti propagace, přenosu informací nebo konzultace projektů, ale také finančně.

Zdravé město Brno pomáhá mateřským školám podporujícím zdraví především odborně. Kancelář Brno - Zdravé město pořádá pro tyto mateřské školy semináře, např. o vlivu vnitřního prostředí budov na zdraví dětí. Projekt Zdravé město také pomáhá Zdravým školám při navazování a zprostředkování kontaktů s odbornými partnery. Důležitou roli sehrává také při propagaci Zdravých mateřských škol.

Příkladem ukázkové mateřské školy podporující zdraví v Brně je Mateřská škola Radost. Podle ředitelky Zory Syslové se vnitřní chod této mateřské školy i její aktivity "navenek" v mnohém liší od toho, jak si běžnou mateřskou školu představujeme. "Provoz školy je maximálně přizpůsoben potřebám dětí a rodičů. Přicházet i odcházet mohou děti v doprovodu rodičů během celého dne. Rodiče mohou rovněž pobývat dle libosti s dítětem ve školce, což využívají zejména maminky na mateřské dovolené. Při nástupu dítěte do mateřské školy nerozhoduje o jeho umístění do některé ze tříd vedení mateřské školy, ale každé dítě si samo vybere, která třída se mu nejvíce líbí a kam bude chodit," řekla Zora Syslová.

Zdravá mateřská škola v Brně už zaznamenala řadu pozitivních hlasů. "Po několika prohlídkách a konzultacích v jiných mateřských školách jsme si s dcerou nakonec vybraly MŠ Radost. A udělaly jsme dobře! Dceři učarovalo uspořádání a výzdoba tříd, a mě se zase líbilo, že zde s dítětem jednají jako s osobností, a ne jako s nějakým nezvladatelným, ukňouraným a přecitlivělým děckem. Vše, co se v MŠ děje mohu sledovat přímo ve třídě, kde také často se svou dcerou pobývám, takže některých činností se sama účastním," vypráví Ing. Andrea Metelková, matka jedné z malých "klientek" Zdravé mateřské školy.

Díky aktivitě ředitelky Syslové, která je rovněž poradkyní projektu Mateřská škola podporující zdraví v Brně, vznikla v Brně pracovní skupina ředitelek mateřských škol podporujících zdraví. Skupina je velmi aktivní, pravidelně se schází a vyměňuje si informace a zkušenosti. Čtrnáct brněnských mateřských škol zastoupených v této pracovní skupině má již schválený vlastní projekt Podpory zdraví v mateřské škole. MŠ Radost a MŠ Šaumannova v Brně se staly poradenskými a ukázkovými centry projektu Podpora zdraví v mateřské škole pro celý brněnský region.

Kroměříž

Zajímavý projekt související se zdravými školami probíhá ve Zdravém městě Kroměříži. Kroměříž je totiž již několik let střediskem iniciativ Národní sítě Zdravých měst ČR pro oblast školního stravování. "Vedla nás k tomu jednak relativně dobrá úroveň školních jídelen v Kroměříži, jednak dobré zázemí a organizační podmínky a také potřeba působit na kroměřížské občany. Výskyt civilizačních onemocnění u zdejší populace souvisí s nevhodnými stravovacími návyky," vysvětlila nám politička Projektu Zdravé město Kroměříž, MUDr. Eva Nováková. Pro ostatní Zdravá města pořádá Kroměříž semináře ke školnímu stravování i exkurze do ukázkové školní restaurace Základní školy Zachar.

Projekt Zdravé město má tedy blízce příbuzný projekt - Škola podporující zdraví. Oba jsou zastřešeny Světovou zdravotníckou organizací a jejich společným rysem je, že jim nepostačují dílčí aktivity, ale vyžadují systematický a komplexní přístup. Vzájemně propojené sítě Zdravých měst a škol s mnoha desítkami účastníků jsou v ČR prvními vlaštovkami evropského pohledu ke zlepšování zdraví a kvality života ve městech, obcích a regionech.

Markéta Židlická

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down