01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekt pro vesnické knihovny

Do moderní obce bezesporu patří moderní knihovna. Ale jak by měla taková knihovna vypadat? O realizaci svojí představy se pokusila jihočeská odbočka Svazu knihovníků a informačních pracovníků pilotním projektem "Knihovna- informační centrum obce". Ke spolupráci vyzvala samosprávu v 15 obcích...

Do moderní obce bezesporu patří moderní knihovna. Ale jak by měla taková knihovna vypadat? O realizaci svojí představy se pokusila jihočeská odbočka Svazu knihovníků a informačních pracovníků pilotním projektem "Knihovna- informační centrum obce". Ke spolupráci vyzvala samosprávu v 15 obcích Jihočeského kraje, úřady práce ve všech okresech, Jihočeskou vědeckou knihovnu v Českých Budějovicích, veřejné knihovny v okresních městech a ve vybraných obcích.

Cílem projektu bylo ověřit možnosti spolupráce zmíněných subjektů, napomoci k přeměně klasických venkovských knihoven v přirozená centra setkávání lidí, uspokojování jejich kulturních potřeb, vzdělávání či získávání široké škály informací. Zajímavým produktem projektu byla i možnost vzniku nových pracovních míst pro znevýhodněné skupiny venkovského obyvatelstva (např. čerství absolventi škol, ženy s malými dětmi nebo osoby se změněnou pracovní schopností). Zájemcům navíc byla umožněna rekvalifikace v oboru knihovník, informační pracovník s celostátní působností. Projekt byl realizován v roce 2001 a v prvním pololetí letošního roku. Součástí závěrečné zprávy pilotního projektu jsou i výsledky inspekční cesty do některých ze zapojených knihoven.

Navštívili jsme celkem 6 obcí a jejich knihoven, ve dvou z nich se dále inspekce střídavě zúčastnila ředitelka Úřadu práce v Písku Alexandra Zajíčková a ekonom úřadu Václav Mach.

První byla Horní Stropnice na Českobudějovicku. Knihovna působí velmi hezkým dojmem, je dostatečně prostorná, s bezbariérovým vstupem. Pro uživatele je otevřena prakticky každý den a kromě klasických služeb nabízí i přístup na internet. Slouží i jako místo pro kulturní aktivity Klubu seniorů. Úzce spolupracuje s informačním střediskem pro turisty, které se během krátké doby stane přímou součástí knihovny. Knihovnice je absolventkou gymnázia, vdova s třemi malými dětmi. Projekt jí umožnil rekvalifikaci na profesi, kterou si oblíbila, a dále i trvalé pracovní uplatnění v místě bydliště. Vedení obce je s fungováním knihovny spokojeno a pro práci jí vytváří velmi dobré podmínky.

V Křemži na Českokrumlovsku knihovna funguje zcela podle předpokladů pilotního projektu za velké podpory vedení obce. Knihovnice absolvovala rekvalifikační kurz, jehož úroveň také ocenila. Díky získaným dovednostem mohla předvést i čerstvě zpracované informace o křemežské knihovně, které jsou vystaveny na internetu. Díky projektu se podařilo vytvořit pracovní místo s celým pracovním úvazkem. Knihovna zároveň plní funkci informačního střediska pro turisty.

Dále nás trasa výjezdu zavedla do obce Stachy. Knihovnice, invalidní důchodkyně, je zaměstnána v knihovně na poloviční úvazek. Původním povoláním zdravotní sestra, která pro potíže se zdravím musela z oboru odejít, absolvovala rekvalifikační kurz a podle svých slov našla opět smysl života, protože může pracovat v místě bydliště, překonala strach z výpočetní techniky a osvojila si základy práce s ní. Potřebnost jejího současného působení v knihovně je evidentní. Však je také na první pohled znát, že knihovna, která nějaký čas nefungovala, se opět probouzí k životu. Kromě klasických služeb je dnes už k dispozici internet a lidé se stále raději zúčastňují literárních pořadů, které pro ně knihovnice připravuje. Byli jsme svědky toho, jak si občané její práci pochvalují.

Druhý den jsme zahájili ve Štěkni na Strakonicku. Tady je situace trochu složitější. Potvrdilo se, jak je důležité, aby knihovna ve chvíli, kdy vstupuje do projektu, měla k dispozici potřebné technické vybavení. Finanční prostředky se (bohudík) podařilo získat prostřednictvím grantu (bohužel) až v letošním roce. Knihovnice je samoživitelka, absolvovala rekvalifikaci a po dobu trvání příspěvku od úřadu práce byla zaměstnána na obecním úřadě. Její další práce je závislá na vybavení knihovny technikou a připojení na internet, což by se mělo podařit během letošního roku. Bude projednána i možnost další podpory úřadu práce na zřízení společensky účelného pracovního místa. Vedení obce má o dokončení projektu velký zájem , takže všichni věří ve šťastný konec.

V Bernarticích na Písecku, jihočeské Vesnici roku 2002 se knihovna má opravdu čím chlubit. Splňuje veškeré požadavky na dobře fungující zařízení s moderním vybavením. Ke standardním službám a internetu patří i výstavní síň, která skvěle dokumentuje zajímavou a bohatou historii obce a jejích obyvatel.

Svoje putování jsme zakončili v Sudoměřicích u Bechyně na Táborsku. Dověděli jsme se zde mnohé z kulturního a společenského života obce a poznali, že knihovna k těmto aktivitám neodmyslitelně patří. Vedení obce má záměr zajistit pro ní lepší prostorové podmínky a vytvořené společensky účelné pracovní místo umožní knihovnici uplatnit v plném rozsahu poznatky a dovednosti získané v rekvalifikačním kurzu.

Můžeme konstatovat, že původní záměr projektu byl potvrzen jako životaschopný. A co je hlavní: už dnes má zájemce o pokračování v dalších obcích (a nejen v Jihočeském kraji). Nezkusíte to taky u vás? Informace hledejte ve veřejné knihovně v nejbližším okresním městě.

Milena Kodýmová,

Daniela Wimmerová,

autorky projektu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down