01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postup obce

OTÁZKA: Jak má postupovat obec, hodlá-li přejít od místního poplatku k poplatku podle § 17a zákona? ODPOVĚĎ: Tento poplatek musí zavést obecně závaznou vyhláškou. To znamená, že je třeba provést změny v právním řádu obce. Nejvhodnějším způsobem bude vydání vyhlášky, kterou se ruší obecní vyhláška o...

OTÁZKA: Jak má postupovat obec, hodlá-li přejít od místního poplatku k poplatku podle § 17a zákona?

ODPOVĚĎ: Tento poplatek musí zavést obecně závaznou vyhláškou. To znamená, že je třeba provést změny v právním řádu obce. Nejvhodnějším způsobem bude vydání vyhlášky, kterou se ruší obecní vyhláška o místním poplatku a současně je novelizována vyhláška o nakládání s komunálním odpadem a je do ní přidáno ustanovení o novém poplatku. Následně bude vhodné kvůli přehlednosti vydat úplné znění vyhlášky o nakládání s odpadem. Jinou možností je rovnou vydat novou vyhlášku o nakládání s odpadem, v jejíchž závěrečných ustanoveních bude stanoveno zrušení jak vyhlášky o místním poplatku, tak dosavadní odpadové vyhlášky.

OTÁZKA: Je nutno stanovit smluvní úhradu svozu odpadu obecně závaznou vyhláškou?

ODPOVĚĎ: Není. Pokud se o ní vyhláška bude zmiňovat, neznamená to, že nezaplacení úhrady je porušením vyhlášky, a proto stíhatelné jako přestupek! Nezaplacení dohodnuté úhrady nebude nikdy ničím jiným než porušením smlouvy, proto se obec nemůže zaplacení dohodnuté úhrady domáhat jinak než standardní soudní občanskoprávní cestou.

Mgr. Tomáš Marek,

Okresní úřad Pardubice

Dotazy, se kterými se setkáváte ve své praxi, můžete klást na internetové adrese www.moderniobec.ihned.cz.

Kvalifikované odpovědi zajistíme u předních právníků a zveřejníme v časopise Moderní obec a na naší webové stránce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down