01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příprava Sjednocení názvů domén

Jeden z nových standardů informačních systémů ve veřejné správě se vztahuje k oficiálnímu názvu internetových domén obecních, městských a krajských úřadů, magistrátů a všech státních institucí, tj. k adresám jejich webových prezentací a elektronické pošty. Standard řeší několik problémů, s nimiž se...

Jeden z nových standardů informačních systémů ve veřejné správě se vztahuje k oficiálnímu názvu internetových domén obecních, městských a krajských úřadů, magistrátů a všech státních institucí, tj. k adresám jejich webových prezentací a elektronické pošty.

Standard řeší několik problémů, s nimiž se velmi často potýkají uživatelé elektronické komunikace. Prvním bývá vlastní registrace doménového jména. Informatici se poměrně často setkávají při zřizování internetové adresy s tím, že doména jejich města nebo obce byla v té nejjednodušší podobě, tedy www.názevobce.cz, už zaregistrována nějakým jiným subjektem. Pak nezbývá než vyjednávat o převodu takové domény nebo zvolit nějakou jinou, složitější variantu názvu domény. Nesourodé názvy domén v oblasti veřejné správy ztěžují i samotné vyhledávání potřebných adres uživateli, a to nejen v intuitivní podobě, kdy uživatel název domény odhaduje odvozením od známých skutečností, ale i prostřednictvím vyhledavačů.

Cílem je centrální seznam

Úřad pro veřejné informační systémy (ÚVIS) proto požádal správce národní domény.cz (sdružení NIC.CZ) o přidělení domén druhé úrovně, které úzce souvisí s veřejnou správou. Doména "edu.c"" je tak vyhrazena pro subportál Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, doména "mil.cz" bude sloužit pro účely organizací spojených s Ministerstvem obrany a Armádou ČR, doména "org.cz" je určena pro subportál zaměřený na nevládní, nestátní, nevýdělečné organizace, sdružení a nadace, doména "int.cz" je rezervována pro účely zatím blíže nespecifikovaného subportálu zaměřeného na sektor mezinárodních vztahů. Doména "gov.cz" je vyhrazena pro portál veřejné správy, centrální elektronickou vývěsku, ústřední orgány státní správy, soudy a další orgány státu, kraje, města a obce.

Úřad je oficiálním správcem těchto domény druhé úrovně a přiděluje názvy domén třetí úrovně. Výkonem technické správy domény druhého stupně pověřil ÚVIS společnost Globe Internet. Jednotlivé instituce jsou pak správci domén třetí úrovně a přidělují podle pravidel tohoto standardu ve své pravomoci domény čtvrté úrovně.

Pro schvalovací a přidělovací proces doménových jmen je vytvořena redakční rada, která také bude posuzovat registraci domén vyjadřující obecné názvy nebo činnosti a bude také řešit spory o doménové jméno. Úřad bude udržovat aktuální seznam domén veřejné správy a zveřejní jej na Portálu veřejné správy. Zavedení systematického názvosloví pro domény podle tohoto standardu dává také možnost postupně vytvořit centrální a konečný seznam subjektů veřejné správy včetně všech ostatních kontaktních údajů (adresy, telefonní spojení, apod.).

Změna adres

Každá organizace státní správy, kraj, město, obvod či obec může mít dvě domény nebo i více. Jednu hlavní, odpovídající výše uvedenému standardu, a další (například užívanou před přijetím tohoto standardu) jako alias k hlavní doméně. Hlavní doména registrovaná prostřednictvím ÚVIS dává záruku, že se jedná o oficiální internetovou adresu daného subjektu. Prostřednictvím projektu spojeného s realizací tohoto standardu jsou jednotlivým subjektům veřejné správy hrazeny i základní poplatky spojené se zřízením a následným provozem domény. Městský nebo obecní úřad tak ušetří zřizovací poplatek 1600 Kč a roční poplatek 800 Kč.

Je dobré si uvědomit, že v příštích několika měsících se podle tohoto principu budou postupně měnit všechny internetové adresy veřejné správy, tedy i těch subjektů, na jejichž spojení jsme při běžném každodenním užívání elektronické komunikace už zvyklí a máme je uloženy v adresářích svých počítačů. Nejedná se přitom pouze o ministerstva, soudy, státní zastupitelství, policii nebo krajské úřady, ale například i o finanční, živnostenské a katastrální úřady, správy sociálního zabezpečení, veterinární správy, hygienické stanice, hasičské záchranné sbory a podobně.

Bližší podobnosti o tomto standardu a elektronický formulář pro registraci nového doménového jména jsou přístupné na adrese:

http://nic.gov.cz.

Svatopluk K. Jedlička

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down