01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PRŮVODCE EVROPSKOU UNIÍ

Společná zemědělská politika (SZP) se v Evropském společenství (ES) uplatňuje od počátku 60. let. Je nejnákladnější politikou EU, náklady na její realizaci tvoří přibližně 45 % rozpočtu ES (42 mil. eur. Finanční prostředky jsou přístupné v rámci Evropského podpůrného a záručního fondu (záruční...

Společná zemědělská politika (SZP) se v Evropském společenství (ES) uplatňuje od počátku 60. let. Je nejnákladnější politikou EU, náklady na její realizaci tvoří přibližně 45 % rozpočtu ES (42 mil. eur. Finanční prostředky jsou přístupné v rámci Evropského podpůrného a záručního fondu (záruční sekce). Stávající pravidla a finanční rámec SZP mají platit do roku 2006.

Současné cíle jsou: konkurenceschopné zemědělství, produkční metody, které podporují ochranu životního prostředí, kvalitu potravin a přání spotřebitelů, přiměřené příjmy a životní standard zemědělců, rozmanitost zemědělství a podpora venkova, zjednodušení SZP a sdílení pravomocí mezi Evropskou komisí a členskými státy.

K dosažení cílů SZP používá ES několika nástrojů: intervenční nákup/prodej, režim kvót, exportní dotace a importní cla, přímé platby. Intervenční nákupy, resp. prodej, slouží ke stabilizaci výkyvů trhu, v případě nadprodukce, kdy cena klesá pod určitou hodnotu, vstupuje Evropské společenství na trh a vykupuje produkty za intervenční ceny, v opačném případě uvolňuje zásoby. Trend směřuje k omezení používání tohoto mechanismu ve prospěch přímých podpor.

Režim kvót slouží k regulaci produkce, předpokládá se postupné odbourávání tohoto mechanismu. Cena zemědělských produktů v Evropě je výrazně vyšší, než jsou světové ceny, proto společenství poskytuje exportní dotace, umožňující konkurovat evropským zemědělcům na světových trzích. Dovozní cla chrání vnitřní zemědělský trh před levným dovozem. Nejvyšší část rozpočtu SZP (80 %) tvoří přímé platby zemědělcům.

Tuto formu podpory lze rozdělit do dvou základních skupin - podpora produkce a mimoprodukční podpora. První forma se vyplácí např. na základě počtu chovaného skotu či z velikosti osázené plochy. Druhá forma stimuluje zemědělce k ekologické výrobě potravin a také k mimoprodukčnímu využívání zemědělské půdy - k podpoře agroturistiky, zalesňování apod. Vzhledem k nadprodukci lze předpokládat posílení forem mimoprodukční podpory.

Většina (99 procent) finančních prostředků SZP je spravována jednotlivými členskými státy. Nároky na podporu se řídí společnými pravidly, ovšem členské státy mají určitou míru volnosti zvýšit nebo snížit finanční dotace u používaných forem podpory, což umožňuje cíleně ovlivňovat vývoj zemědělství podle národních potřeb. Předpokládá se zvýšení míry zodpovědnosti a volnosti jednotlivých států.

Tomáš Píšek,

Centrum pro evropská studia,

VŠB - TU Ostrava

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down