01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zodpovědná příprava Litomyšle

Vznikem krajských orgánů, tedy dnem voleb do krajských zastupitelstev byla, jak známo, ukončena první fáze reformy územní veřejné správy. Druhá fáze souvisí s ukončením činnosti okresních úřadů, a to k 31. prosinci 2002. Podstatou reformy je decentralizace - tedy přenášení pravomocí většinou z...

Vznikem krajských orgánů, tedy dnem voleb do krajských zastupitelstev byla, jak známo, ukončena první fáze reformy územní veřejné správy. Druhá fáze souvisí s ukončením činnosti okresních úřadů, a to k 31. prosinci 2002. Podstatou reformy je decentralizace - tedy přenášení pravomocí většinou z ústředních orgánů státní správy na samosprávné subjekty, případně na dekoncentráty. Cílem je také přiblížit veřejnou správu občanovi. Zvolena byla filozofie tzv. spojeného modelu, kdy kompetence výkonu státní správy přechází ve velkém rozsahu na úřady samospráv (vybrané obecní úřady nebo krajské úřady). Celý proces II. fáze reformy je velmi pracný a citlivý. Dotýká se styku miliónů lidí "se státem" a přesunu místa výkonu práce zhruba 18 tisíc úředníků.

Od 1. ledna 2003 bude Městský úřad Litomyšl vykonávat funkce pověřeného úřadu III. stupně (obce s rozšířenou působností). Území tzv. malého okresu přibližně kopíruje hranice okresu Litomyšl, který zde byl do roku 1960.

Okamžitě po uzavření parlamentní diskuse k legislativním návrhům, vztahujícím se k reformě veřejné správy, zahájilo město nezbytné přípravy s cílem co nejlépe se připravit na začátek roku 2003. Byla zahájena zásadní rekonstrukce parkovacích ploch před budovou úřadu. Součástí probíhající rekonstrukce je nejen zvýšení počtu parkovacích stání, ale také komunikační propojení stávající budovy městského úřadu a bývalé vily státní policie (dnes již převedena na město). Vila bude spolu s částí budovy na ulici J. E. Purkyně sloužit jako odloučené pracoviště městského úřadu. Na rekonstrukci těchto objektů získá město státní dotaci.

Velká většina z asi 40 nových zaměstnanců pověřeného úřadu přejde ze stávajících okresních úřadů Svitavy a Ústí nad Orlicí formou delimitace. Přechod se uskutečňuje na základě tzv. trojdohody, jíž se účastní příslušný pracovník, stávající a budoucí zaměstnavatel. Nejpozději v říjnu budou všichni pracovníci okresních úřadů vědět, kdo bude jejich novým zaměstnavatelem. Zároveň s úředníky přejde na městský úřad také technické vybavení.

- ms -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down