01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Operátor trhu již funguje

Po půlroce zkoušení je již v trvalém provozu projekt "Infrastruktura Operátora trhu s elektřinou", což je další krok k liberalizaci trhu s touto komoditou v ČR. Operátor organizuje krátkodobý trh s elektřinou včetně finančního vypořádání, zpracovává vyhodnocení skutečných a sjednaných dodávek a...

Po půlroce zkoušení je již v trvalém provozu projekt "Infrastruktura Operátora trhu s elektřinou", což je další krok k liberalizaci trhu s touto komoditou v ČR. Operátor organizuje krátkodobý trh s elektřinou včetně finančního vypořádání, zpracovává vyhodnocení skutečných a sjednaných dodávek a odběrů, bilanci nabídek a poptávek na dodávku a odběr, zprávu o dlouhodobé bilanci a zveřejňuje měsíční a roční zprávu o elektrizační soustavě. Na krátkodobém volném trhu našlo v prvním pololetí kupce 200 000 megawatthodin elektřiny, což je necelé procento její tuzemské spotřeby ve stejném období.

Podle generálního ředitele a. s. Operátor trhu s elektřinou (OTE) Miroslava Marvana by se měl v příštím roce zvýšit podíl krátkodobého trhu na tři až čtyři procenta. Průměrné ceny během šesti měsíců letošního roku klesly, zatím však nejsou zcela reprezentativní. U OTE je nyní pro krátkodobé obchodování zaregistrováno 67 účastníků, například distribuční společnosti, velké výrobní podniky a specializovaní obchodníci s elektřinou. Trh je otevřen pro společnosti, které ve stanoveném období odebraly více než 40 GWh elektřiny a pro držitele licence na výrobu elektřiny s instalovaným výkonem nad 10 megawattů.

- kž -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down