01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

OBNOVA PO POVODNÍCH

Na tomto místě nacházejí čtenáři Moderní obce pravidelně rozhovory s klíčovými osobnostmi veřejné správy. Vzhledem k povodním se zde redakce rozhodla výjimečně věnovat obnově postižených území. Důležité informace na toto téma najdete pravidelně od čísla 10 časopisu v mimořádné příloze, aktuální...

Na tomto místě nacházejí čtenáři Moderní obce pravidelně rozhovory s klíčovými osobnostmi veřejné správy. Vzhledem k povodním se zde redakce rozhodla výjimečně věnovat obnově postižených území. Důležité informace na toto téma najdete pravidelně od čísla 10 časopisu v mimořádné příloze, aktuální zprávy pak na naší internetové adrese www.moderniobec.ihned.cz.

Třináctého srpna dal ministr pro místní rozvoj Pavel Němec pokyn, aby veškeré zdroje, které nebyly dosud vyčerpány z programů pro letošní rok, byly přesunuty na zajištění obnovy území postiženého povodněmi. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) spolu se Státním fondem rozvoje bydlení okamžitě uvolní jednu miliardu korun. Současně byl předložen vládě návrh na navýšení prostředků v kapitole Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 1 miliardy Kč.

BYDLENÍ

Úhrada nákladů obci za dočasné ubytování

V případě, že obec bude náhradní ubytování řešit nákupem mobilních ubytovacích zařízení či montovaných nepřenosných ubytovacích jednotek, budou obci uhrazeny náklady až do výše 250 tis. Kč za jednu "unimobuňku".

Pokud se obec rozhodne přestavět některý nebytový objekt ve vlastnictví obce na objekt bytový, stát uhradí obci náklady až do výše 200 tis. Kč na jednu ubytovací jednotku. Do výše 60 tis. Kč na jednu ubytovací jednotku se budou obci hradit náklady spojené s drobnými úpravami a opravami ubytovacích zařízení ve vlastnictví obce. Na úhradu nájemného za pronájem bytů nebo jiných objektů, jež nejsou ve vlastnictví obce a ve kterých obec dočasně umístí občany, kteří přišli o svůj domov, bude obci poskytnuto 3500 Kč měsíčně na jednu ubytovací jednotku. Do výše 500 Kč za noc bude obci hrazeno ubytování lidí bez přístřeší v hotelích či jiných ubytovacích zařízeních.

Podpora výstavby nájemních bytů

Příjemcem bude obec či svazek obcí, přičemž stát se bude podílet až 100 %, v případě, že si obec vybere stavbu domků s dotovaným dřívím od Lesů ČR, anebo 600 tis. Kč na bytovou jednotku v případě, vybere-li si obec jinou formu stavby.

Podpora oprav bytového fondu

Příjemcem může být fyzická osoba, právnická osoba, společenství vlastníků a obec. Podpora bude poskytnuta v podobě neinvestiční dotace ve výši maximálně 70 % stavebních nákladů.

Regenerace panelových sídlišť

Příjemcem bude obec. Podpora bude mít podobu dotace ve výši až 70 % rozpočtových nákladů.

NAVRHOVANÉ PROGRAMY

Příspěvek uživateli zaniklého bytu

Nenávratný příspěvek ve výši 150 tisíc Kč všem fyzickým osobám, které přišly o bydlení. Tento příspěvek se týká jak vlastníků, tak nájemců včetně případů, kdy byl byt užíván na základě jiných právních vztahů.

Nízkoúročený úvěr

Úvěr ve výši 850 tisíc Kč fyzickým osobám, s úrokem 2 % a dobou splatnosti 20 let.

Podpora oprav a modernizací bytů

Příjemcem může být obec a právnická i fyzická osoba. Dotace bude poskytnuta do Fondu bydlení obce, v podobě desetiletého úvěru s úrokem 1 %.

Regionální programy nespolufinancované z fondů EU

Jedná se o nový dotační titul pro obce nad 3000 obyvatel, nazvaný Obnova a rekonstrukce místních komunikací a nezbytné občanské vybavenosti. O tuto podporu budou moci žádat obce a města postižená povodněmi ve vymezených okresech, stanovených usnesením vlády. Žádosti budou obce podávat prostřednictvím okresních úřadů.

Podpora oprav, modernizací a regenerací panelových sídlišť

Příjemcem může být fyzická i právnická osoba, společenství vlastníků a obec. Podpora bude poskytnuta v podobě příspěvku ke splátkám úroku z úvěru ve výši 5 %.

(Pozn. red.: v době uzávěrky časopisu byly výše uvedené programy připraveny pro schválení vládou.)

Regionální podpůrné programy a EU

Program obnovy venkova

Obce mohou žádat z tohoto programu prostředky na obnovu poškozených či zničených místních komunikací, související technické infrastruktury a nezbytné občanské vybavenosti. Vzhledem k velkému rozsahu škod jsem vydal dodatek zásad pro poskytování dotací v rámci tohoto programu tak, aby obce po vyčíslení škod mohly o potřebné prostředky na obnovu zničeného majetku urychleně žádat.

Sapard

Prostředky z tohoto programu budou moci obce čerpat, opět především na obnovu komunikací a infrastruktury, po projednání v Národním monitorovacím výboru Sapard a po konzultaci s představiteli EU.

Phare CBC 2002 a 2003

Pro rok 2002 je v programu Phare "Přeshraniční spolupráce" zhruba 19 mil. eur. Jsou zde sice již schváleny některé projekty, avšak dá se očekávat, že po jednání s partnery z Německa a Rakouska může dojít k odstoupení od těchto projektů a prostředky mohou být převedeny do postižených oblastí. Pro rok 2003 by MMR postupovalo stejnou cestou.

ISPA

Jedná se o fond EU pro rozvoj dopravní infrastruktury a životního prostředí pro státy, které vyjednávají o vstupu do EU. Celková částka určená pro ČR je 70 mil Kč ročně. Již došlo k příslibu ze strany EU, že sleví z administrativních průtahů a prostředky budou přednostně poskytovány pro oblasti postižené povodněmi.

Podpora cestovního ruchu

Po prověření všech vypsaných programů podpory rozvoje měst a obcí se statutem lázeňského místa pro rok 2002 lze bez předběžných jednání uvolnit 60 mil. Kč, které mohou být převedeny na programy pro obnovu potenciálu povodněmi postiženého území.

V nejbližších dnech budou osloveny subjekty, kterým již byla za tento rok přislíbena dotace, aby dobrovolně postoupily svůj nárok ve prospěch postižených oblastí. Jedná se přibližně o 50 mil Kč.

- mo -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down