01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Záchrana zámku Račice

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání koncem června schválilo žádost Jihomoravského kraje o zařazení akce "Zámek Račice", ve správě Zvláštní školy a Odborného učiliště, Račice, do Programu záchrany architektonického dědictví ČR pro rok 2003. Účelem zařazení do programu je získání...

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání koncem června schválilo žádost Jihomoravského kraje o zařazení akce "Zámek Račice", ve správě Zvláštní školy a Odborného učiliště, Račice, do Programu záchrany architektonického dědictví ČR pro rok 2003. Účelem zařazení do programu je získání finančních prostředků na řešení havarijního stavu objektu na terasách, balkonech, opravu fasády, odstranění vlhkosti zdiva a dokončení rekonstrukce opěrných zdí.

Objekt byl vybudován na sklonku 16. století přestavbou z gotického hradu, upraven v polovině 17. století a empírově přestavěn. Patří k výrazným představitelům moravských renesančních sídel. Přestože po roce 1945 nebyl objekt zařazen do sítě státních zámků, je dochována i řada hodnotných částí interiéru. Znamenitá je především kamenosochařská výzdoba. Bude-li dokončena obnova zámku, lze předpokládat obohacení turistické nabídky Vyškovska, možnost plného rozvinutí společenských akcí i prezentace činnosti školy.

- jk -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down