01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PÉČE O PAMÁTKY V LOMNICI

Obec Lomnice u Tišnova s více jak 1200 obyvateli má bohatou historii. Připomíná se již v roce 1281. Zdejší monumentální hrad byl založen ve třetím čtvrtletí 13. stol. Později prošel řadou přestaveb a nyní má přibližně obdélníkový půdorys jako zámek. Pracovní příležitosti v obci nepokrývají potřebu...

Obec Lomnice u Tišnova s více jak 1200 obyvateli má bohatou historii. Připomíná se již v roce 1281. Zdejší monumentální hrad byl založen ve třetím čtvrtletí 13. stol. Později prošel řadou přestaveb a nyní má přibližně obdélníkový půdorys jako zámek.

Pracovní příležitosti v obci nepokrývají potřebu ekonomicky činného obyvatelstva. Někteří občané pracují v zemědělství, někteří v řemeslných činnostech (krejčovství, malířství, stavební činnosti, stolařství, zámečnictví atd.).

Přesto však, jak dodal tajemník obecniho úřadu Aleš Drbušek, nezaměstnanost v poslední době poklesla. Zatímco koncem roku 1999 činila 10,5 %, koncem roku 2001 jen kolem 7 %.

Na otázky o památkových regeneracích, o památkové zóně v obci a o péči o ně, odpověděl tajemník obecního úřadu Aleš Drbušek: "Mezi památkami, které jsou v naší obci a v jejím okolí, jsou známé hlavně: synagoga, morový sloup, radnice, zámecký portál, zámecký altán, kaple a několik soch."

Proběhla celková rekonstrukce synagogy. Po slavnostním otevření došlo k pravidelnému pořádání výstav, koncertů vážné hudby, společenských akcí, svateb atd. V letech 1998 - 1999 byla provedena celková obnova morového sloupu. Jde o ojedinělou kulturní památku. Došlo i na rekonstrukce dalších objektů.

V obci byla zřízena památková zóna a již předtím byla zpracována a schválena urbanistická studie Lomnice a jejích místních částí. Při jednání obecního zastupitelstva v březnu 2000 byla přijata pracovní verze územněplánovací dokumentace Lomnice včetně místních částí.

Protože památkovou zónu prakticky tvoří téměř celá Lomnice, nebyl samotný územní plán zóny zpracován.

V roce 1995 byl zpracován a projednán místní Program obnovy venkova. Každým rokem je obecním zastupitelstvem aktualizován a občané jsou s jeho obsahem a průběhem seznamováni na stránkách Lomnického zpravodaje.

V uplynulém desetiletí byly realizovány četné akce, které přispěly ke zlepšení podmínek života občanů, již v Lomnici trvale žijí a také byl zvýšen zájem občanů, kteří obec navštěvují. K tomu tajemník Drbušek uvedl: "Byly to různé akce a z nich některé, hlavně investiční, byly velmi náročné. Především šlo o kanalizaci a čistírnu odpadních vod, která byla již v roce 1989 zahájena a v roce 1998 ukončena. V letech 1991 - 1997 to byla výstavba základní školy a v letech 1998 - 2001 digitalizace telefonní sítě. Další potřebná a přitom finančně náročná akce byla plynofikace obce, realizovaná v letech 1999 - 2001. Kromě toho byly v roce 2000 provedeny další četné rekonstrukce (místního rozhlasu, některých komunikací, chodníků a veřejného osvětlení).

"Nyní pokračujeme ve výstavbě domu s pečovatelskou službou a v dalších akcích. Největší tíha při realizaci regenerace památkové zóny je na naší obci - Lomnici. Časový horizont programu je zpracován na období 2000 - 2005. Již v roce 1995 byla založena pracovní skupina, v jejímž složení jsou kromě starosty, tajemníka a vedoucí stavebního odboru také zpracovatel programu a zástupce památkového ústavu, historička a zástupce Okresního úřadu Blansko."

Financování takovýchto akcí zabezpečuje obec z vlastních finančních zdrojů a ze získaných podpor v rámci Programu regenerace městských památkových zón z Ministerstva kultury ČR a Programu obnovy venkova. Částka z rozpočtu obce věnovaná na obnovu památek na území katastru obce např. v roce 2001 činila 394 000 Kč.

JOSEF MUSIL

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down