01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ŠIROKÉ POLE PŮSOBNOSTI

Klatovy - město s 23 180 obyvateli je dnes součástí Plzeňského kraje, přirozeným centrem celého Pošumaví v oblasti kulturní, společenské i průmyslové. Město založil v roce 1260 Přemysl Otakar II. Jeho bohatou historii dokládá řada památek. S historií nejen Klatov, ale celého regionu se může zájemce...

Klatovy - město s 23 180 obyvateli je dnes součástí Plzeňského kraje, přirozeným centrem celého Pošumaví v oblasti kulturní, společenské i průmyslové. Město založil v roce 1260 Přemysl Otakar II. Jeho bohatou historii dokládá řada památek. S historií nejen Klatov, ale celého regionu se může zájemce seznámit v Okresním muzeu v Klatovech.

Usnesením obecního zastupitelstva bylo v roce 1882 založeno muzeum. O rok později byly muzejní sbírky zpřístupněny veřejnosti na klatovské radnici. Rok 1990 byl rokem delimitace muzea a galerie - muzeum má i nadále stejného zřizovatele - Okresní úřad v Klatovech, zřizovatelem galerie je v současné době Plzeňský kraj. Od roku 1985 probíhala rekonstrukce celé budovy muzea, která byla zakončena v roce 1994. O dva roky později byla veřejnosti zpřístupněna stálá expozice "Historie Klatovska".

Kromě již zmíněné expozice zde najdeme výstavní sály (ročně se koná kolem 15 výstav), zájemci mohou navštívit knihovnu a studovnu, pro kulturně-výchovné činnosti je k dispozici audiovizuální sál. V budově jsou umístěny i depozitáře, odborné pracovny, konzervátorská dílna a další zázemí.

Bohatý sbírkový fond má svůj počátek v 60. letech 19. století. Dnes je počet sbírkových předmětů kolem půl miliónu, dalších 120 tisíc položek představuje archív a knihovna. Jde o sbírku archeologickou, etnografickou, numismatickou, militárií, knih, písemností a tisků, negativů, diapozitivů, fotografií, filmů a jiných médií, vědy, techniky a průmyslové výroby, skanzen a barokní lékárenství.

Vlastní expozice barokní lékárny U bílého jednorožce je součástí muzea od roku 1966. Jde o interiér unikátní památky barokního lékárenství z první poloviny 18. století.

EXPOZICE V CHANOVICÍCH

V roce 1990 získalo muzeum v Chanovicích barokní panskou sýpku a o dva roky později dochází k transferu prvního objektu pro zamýšlenou expozici lidové architektury jihozápadních Čech. Jde o nejmladší skanzen v Čechách. Myšlenka vybudování skanzenu v této oblasti však není nová - její prvopočátek spadá do roku 1895, kdy probíhaly přípravy na Národopisnou výstavu českoslovanskou. O dvacet let později se uvažovalo o výstavbě skanzenu v zahradách nedaleko budovy muzea. Znovu ožila tato myšlenka v minulém století.

Vloni vyšla publikace nazvaná "Expozice lidové architektury v Chanovicích. Záchranný projekt pro ohrožené objekty lidového stavitelství v terénu jihozápadních Čech". Jde o projekt, který nemá podporu z oficiálních míst a vyrůstá z práce dobrovolných pracovníků a sponzorů.

Počátek spolupráce Okresního muzea v Klatovech a obce Chanovice je datován rokem 1990. Současná podoba zdejšího zámku vznikla přestavbou v první polovině 19. století, která následovala po ničivém požáru. V suterénu zámku bylo v loňském roce zpřístupněno veřejnosti muzeum řemesel. V přilehlé hospodářské budově bylo otevřeno na ploše 180 metrů čtverečních muzeum hraček. Jde o trvalou expozici, na níž se podařilo získat grant. Muzeum je zcela v režii obce, muzejní exponáty jsou zde na smlouvu o výpůjčce.

Od letošního jara se rozběhl projekt CHIMER, který byl vyhlášen Evropskou unií. Jde o spolupráci odborné instituce (Okresního muzea v Klatovech) a školy (Základní školy v Chanovicích). Posláním projektu je přiblížit žákům místní historii a památky. Děti vlastním způsobem popisují zmíněnou tématiku.

Jde o pověsti, památky, divadelní představení atd. Muzeum se podílí dodáváním potřebných odborných podkladů. Přínosem bude i získání počítačového vybavení.

Existuje i spolupráce s vývojovým pracovištěm firmy Nokia v Norsku v oblasti radiointernetu. Jeho pomocí bude zpracována mapa a v ní budou zaneseny jednotlivé památkové objekty. Cílem je přiblížit pomocí nejmodernější techniky památky dětem. Jedním z výstupů bude i webová stránka. Celý projekt potrvá třicet měsíců. Skutečnost, že byly vybrány subjekty v Chanovicích a Klatovech, je dokladem toho, že předložený projekt byl kvalitní. Z každého státu byla totiž vybrána pouze jedna škola a jedno odborné zařízení.

BRÁNA OTEVŘENÁ

V roce 2000 získalo Okresní muzeum v Klatovech grant od Open Society Fund v rámci projektu Brána muzeí otevřená. Pod názvem "Muzeum pod lupou" byly vydány pracovní listy ke stálé expozici "Historie Klatovska". Na více jak třiceti listech je hravou formou přiblížena historie klatovského regionu, a navíc je vyžadována aktivní účast žáků. Například jsou seznámeni s tím, co je to ex libris, jaká jsou pravidla pro jeho tvorbu a pak si sami mohou ex libris navrhnout. Sešit provází celá řada křížovek, obrázků, v nichž je potřeba najít zakreslené chyby. Každé historické období obsahuje "Otázky pro šikuly", jejichž posláním je přimět žáky k zamyšlení a hledání historických souvislostí.

V letošní roce jde o menší projekt nazvaný Naše muzeum - naše historie. Jeho posláním je vychovat žáky k průvodcovské službě v Chanovicích - jde o provádění po muzeu, památkách a okolí.

MUZEUM A KRONIKÁŘI

Semináře kronikářů okresu Klatovy zajišťuje Okresní úřad v Klatovech. Pořádány jsou jedenkrát ročně v přednáškovém sále klatovského muzea. Muzeum také zajišťuje zajímavá témata a příslušné lektory. Pokud se na pracovníky okresního úřadu a muzea obrátí obec s žádostí o pomoc při vyhledání kronikáře, snaží se jí vyjít vstříc. V poslední době se na muzeum obrací kronikáři různých spolků s dotazem, jak vést kroniku a jaká má být struktura zápisu. Vazba kronikářů na muzeum není tak pevná jako byla v době, kdy muzeum proplácelo kronikářské zápisy.

REGIO

Občanské sdružení REGIO vzniklo v roce 1996. V současné době má 79 členů a nejméně stejný počet dalších příznivců. První třetina členů je z Klatov, druhá z okolí a další z Plzně, Prahy a jiných míst (jde o rodáky nebo ty, kteří nějakou dobu na Klatovsku působili). Po věkové stránce jde o dvě skupiny - první je v rozmezí 20 až 30 let, druhou tvoří senioři. REGIO je vlastně muzejním spolkem, který sdružuje zájemce o tuto problematiku.

Hlavní aktivity je možné shrnout do čtyř pilotních projektů: 1. Pomoc při záchraně kulturního dědictví jihozápadních Čech, 2. Ekologická výchova na školách okresu Klatovy, 3. Vědomé vzdělávání veřejnosti, členů neziskových organizací a pracovníků kultury, 4. Aktivizování Svazu klatovských dragounů. Nedílnou součástí je i publikační činnost - např. ročenky, publikace Chráněná území okresu Klatovy (vydaná za finanční podpory Ministerstva pro životní prostředí i Nadace pro rozvoj občanské společnosti a Sorosovy nadace Open Society Fund v Praze).

Spolu se zánikem okresního úřadu ztratí Okresní muzeum v Klatovech současného zřizovatele. Od 1. 1. 2003 se má stát novým zřizovatelem muzea Plzeňský kraj. Jeho pracovníci zatím mapují současnou činnost okresních muzeí na svém území, probíhají porady. Vše, tedy i otázka zřizovatelství či výše rozpočtu (letošní rozpočet klatovského muzea je 4 milióny korun) tedy záleží na rozhodnutích učiněných v relativně krátké době.

EVA VESELÁ

FOTO AUTORKA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down